ℹ️ Recursos i activitats contra l'assetjament escolar

REDACCIÓ
Publicat: 
02-05-2022
Actualitzat: 30-08-2023 10:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ℹ️ Recursos i activitats contra l'assetjament escolar
  Peu de foto: 
  Foto Departament d'Educació de la Generalitat

El 2 de maig amb motiu del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, el Departament d’Educació posa a l’abast de la comunitat educativa activitats relacionades amb aquesta problemàtica. L’assetjament afecta milions d’infants i joves a les escoles d’arreu del món, per això la UNESCO va reconèixer el Dia internacional contra l’assetjament escolar el 2 de maig de l’any 2013 amb l’objectiu de conscienciar a tota la població.

L'assetjament escolar és un maltractament entre iguals que té l'origen al centre escolar, en el que es posa de manifest una situació d'abús de poder. Aquest maltractament pot comportar agressions físiques, verbals o d'exclusió social que sempre tenen un impacte psicològic en l'alumnat en rol de víctima i la resta d'alumnat que està en rol d'espectador.

El ciberassetjament presenta, a més de les característiques pròpies de l’assetjament, uns trets específics que fan augmentar el patiment de la persona ciberassetjada, ja que els efectes de l'agressió es perllonguen en l'espai i el temps, la persona en rol de víctima es queda sense espais de protecció o seguretat, la seva situació de vulnerabilitat és molt alta... sempre està exposada i sovint l'alumnat que maltracta és anònim facilitant una falsa sensació d'impunitat i una baixa consciència del patiment aliè.

Per això, en aquest espai podreu trobar algunes propostes orientades a desenvolupar activitats per prevenir el ciberassetjament i per promoure un ús saludable i responsable de les tecnologies.


RECURSOS PER TREBALLAR AMB L'ALUMNAT

Una mà de contes- dossier activitats

 • El Departament d’Educació amb col·laboració amb la Corporació Catalana de mitjans audiovisuals, ha elaborat uns dossiers adreçats a l’alumnat i al professorat amb activitats per treballar diferents situacions d’assetjament basades en els contes sobre assetjament del programa Una mà de contes de TV3. Estan adreçats a alumnat de cicle mitjà d’educació primària.

#NOalCiberbullying

 • #NOalCiberbullying es concreta en una campanya per a xarxes amb més de 30 vinyetes de Javirroyo i un escape room per a mòbil: El silenci del mirall, que tenen com a objectiu generar debat, des d’una posició restaurativa i no culpabilitzadora. Com puc evitar el ciberassetjament o “cyberbullying”?

Internet Segura

 • En aquest apartat del web de la XTEC s'ofereixen recursos agrupats en diferents categories: vídeos, jocs, preguntes freqüents i documentació, així com un formulari on podeu adreçar preguntes a títol individual.

Assetjats a l’escola (Quan arribin els marcians)

 • Programa emès a TV3, 8 de novembre del 2021 on diferents testimonis parlen de les seves experiències en relació al bullying s’aporten recursos i referències (llibres, obres teatrals, curtmetratges, etc.).

Bullying (30 Minuts)

 • Programa emès a TV3, el diumenge 25 de gener de 2015 en el qual es fa una aproximació a la problemàtica de l’assetjament i el ciberassetjament i se’n recullen diversos testimonis. 

Joves

 • El Departament d'Interior ha elaborat aquest espai on trobareu consells per a un ús adient i segur de la xarxa Internet.

XIULA - RISPECT (Antibullying Trap)

 • RISPECT és una cançó del grup Xiula que neix com un clam i vol esdevenir una eina pedagògica. Un torrent d’idees que infants i adolescents poden escoltar perquè es parla en el seu llenguatge de rima, electrònica i autotune.

Friends (videos sobre bullying)

 • En aquesta pàgina de l’associació argentina Libres de Bullying es pot accedir a diversos vídeos de l’ONG sueca Friends, subtitulats al castellà, sobre assetjament i ciberassetjament. El vídeo Ciberbullying mostra el patiment de la víctima quan és a casa seva.

PDA Bulling

 • En aquesta pàgina web PDA Bullying  ofereix eines i recursos per abordar el bullyng amb una mirada de salut i educació emocional

RECURSOS PER TREBALLAR AMB EL PROFESSORAT

Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament i el ciberassetjament entre iguals

 • En la part de preventiva d’aquest protocol elaborat pel Departament d’Educació hi trobareu un conjunt d’orientacions i recursos per a l’abordatge de l’assetjament i el ciberassetjament, així com un circuit d’actuació i intervenció.

Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE)

 • El Departament d’Educació ofereix assessorament a qualsevol membre de la comunitat escolar en situacions de conflicte relacionades amb la convivència escolar que no s'hagin pogut resoldre de manera satisfactòria pels canals ordinaris. S'hi pot contactar per telèfon (935 516 968) o bé per correu electrònic (eif.educacio@gencat.cat).

Les escoles lliures de violències

 • Aquest pla està adreçat a tots els centres educatius amb l’objectiu d’acompanyar en les situacions de violència. Disposa de la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), que proporciona atenció, acompanyament i assessorament a infants i adolescents que viuen situacions de violència, acompanyament a les direccions de centres i als docents per a l’activació del protocol. Aquest treball es duu de forma coordinada amb els serveis territorials, serveis educatius, centres i el canal UsApps per comunicar les situacions de violència. Per a la comunicació de casos: 900923098 i usav.educacio@gencat.cat.

#aquiproubullying

 • En aquest programa d’innovació del Departament d’Educació trobareu materials formatius adreçats a l’alumnat i a les famílies.

Una comunitat educativa restaurativa i resilient

 • En aquest espai podeu trobar recursos basats en l’enfocament restauratiu per promoure la convivència.

Bullying

 • En aquesta web d’en Jordi Collell i Carme Escudé hi trobareu un llistat de recursos específics per a prevenir conductes d’assetjament.
Comparteix

També t'interessarà