ℹ️ Saps com beneficiar-te dels descomptes per a joves de fins al 90% en els bitllets d'autobús i tren aquest estiu?

REDACCIÓ
Publicat: 
06-06-2023
Actualitzat: 20-06-2023 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ℹ️ Saps com beneficiar-te dels descomptes per a joves de fins al 90% en els bitllets d'autobús i tren aquest estiu?
  Peu de foto: 
  Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) posa a disposició dels usuaris d'entre 18 i 30 anys descomptes de fins al 90% en els bitllets d'autobús i tren que tinguin data entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023, amb l'objectiu de facilitar els viatges en transport públic aquest estiu, tant per Espanya com per Europa.

Encara no saps com fer-ho per beneficiar-te d'aquests descomptes? T'ho expliquem tot! 

El primer que has de fer és registrar-te en el formulari de la pàgina web de Mitma (https://veranojoven.mitma.gob.es/) per confirmar que compleixes amb els requisits exigits i, si s'escau, obtenir el codi personal i intransferible que hauràs d'utilitzar per adquirir el passi Interrail i els bitllets de tren i autobús rebaixats a les webs dels respectius operadors.

El registre s'haurà de realitzar almenys 24 hores abans d'adquirir el primer bitllet. Els títols es podran comprar quan les empreses ultimin els canvis tecnològics necessaris.

Els interessats podran inscriure's a través de certificats electrònics qualificats, com el sistema Cl@ve, o introduint el nom i cognoms (tal com consta en el DNI o NIE), la data de naixement i el número del DNI, al costat de la data de validesa, o del NIE, al costat del número de suport del Registre de Ciutadà de la UE i la nacionalitat.

El codi, compost pel número de DNI o el NIE i conjunt de caràcters, s'enviarà al telèfon mòbil o al correu electrònic. El codi és vàlid per a tot el període i tots els mitjans de transport inclosos.

Els descomptes

Les bonificacions s'aplicaran sobre el preu dels bitllets senzills o d'anada i tornada que tinguin data per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023.

D'aquesta manera, les rebaixes queden així:

 • Descompte del 90% en els serveis de mitja distància convencional i en xarxa d' ample mètric.
 • Descompte del 50% en els títols senzills d' Avant.
 • Per a serveis comercials de llarga distància o alta velocitat de tots els operadors ferroviaris: descompte del 50%, amb un màxim de 30 euros per bitllet.
 • Descompte del 90% per a serveis d' autobús regular de competència estatal.
 • Descompte del 50% del Global Flexible d' Interrail de 10 dies en 2 mesos, quan es comercialitzi a través de Renfe. La rebaixa s' aplica sobre les tarifes oficials d' Interrail, amb les seves característiques de preu segons edat, etc.

L'any 2022, el 81% dels passis venuts a Espanya van ser del tipus Global Pass, dels quals la modalitat Flexi acumula el 89 de les vendes.

No formarà part del preu del bitllet amb descompte a liquidar tots els càrrecs per cancel·lació o canvi, emissió, taxes, equipatge o qualsevol altre aspecte accessori al transport. Així, si l'usuari anul·la el viatge haurà d'assumir possibles càrrecs de cancel·lació.

S'estima que les rebaixes puguin beneficiar 12,5 milions de viatges realitzats per joves a Espanya durant els tres mesos de vigència dels descomptes i arribar a duplicar la venda de passis d'Interrail. Les compensacions es liquidaran en funció del nombre de viatges realitzats.

La iniciativa, regulada a través del Reial Decret Llei 4/2023 d'11 de maig, contempla finançar descomptes en els serveis ferroviaris de Mitja Distància competència de la Generalitat de Catalunya, tal com ha sol·licitat el govern autonòmic. La mesura es pot estendre a altres serveis de mitja distància prestats per Renfe en virtut de convenis o contractes amb altres comunitats autònomes.

Condicions i sancions

Les resolucions recullen una sèrie de condicions per evitar l'ús inadequat dels bitllets amb descompte, incloent-hi la possibilitat de sancions. Així, el Ministeri podrà procedir a la retirada del Codi de Registre a les persones beneficiàries que acumulin més de sis usos indeguts detectats, ja sigui en el transport per ferrocarril o per carretera.

Per a això, el Ministeri elaborarà un registre amb els bitllets utilitzats de manera indeguda identificant la persona beneficiària i, una vegada assolits els sis usos, podrà comunicar via missatge sms o correu electrònic a la persona infractora de la retirada del Codi i que no podrà registrar-se de nou per beneficiar-se d'aquesta mesura.

Prèviament, l'empresa advertirà de cada utilització indeguda per missatge sms al telèfon mòbil o al correu electrònic registrat i de les possibles conseqüències de la seva actuació.

Es considera ús indegut els casos següents:

 • La utilització del Codi de Registre per una persona diferent al beneficiari registrat. No en va, el Codi és personal i intransferible.
 • Es considerarà ús indegut no cancel·lar un viatge formalitzat i no realitzat amb una antelació mínima de 24 hores. L'empresa podrà reduir aquest termini d' acord amb les seves pràctiques habituals de comercialització i venda.
 • En el cas de les línies d' autobús estatals, l'empresa concessionària podrà reduir aquest termini de 24 hores en trajectes de curta durada en els quals la majoria dels desplaçaments responguin a una mobilitat obligada. Així, no es considerarà ús indegut el canvi de bitllet en aquest tipus de trajectes.

S'impedirà la reserva en la mateixa empresa ferroviària o d'autobús de més d'un viatge d'anada i tornada per dia per a un mateix origen-destí, llevat que prèviament s'hagi efectuat el viatge o procedit a la seva cancel·lació.

Un transport accessible per als joves

En l'actual situació derivada de la invasió d'Ucraïna per Rússia, marcada per les tensions inflacionistes que afecten, entre d'altres, el sector del transport de viatgers, cal adoptar una política pública que faciliti als joves l'ús del transport públic en els seus desplaçaments, tant per Espanya com per Europa, durant l'època estival del 2023.

Amb això es persegueix facilitar els viatges d'oci durant l'estiu mitjançant la utilització d'un mitjà de transport més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el vehicle particular. Així mateix, es busca contribuir a potenciar el seu aprenentatge i independència i a enfortir les relacions personals i el sentiment europeu.

Al mateix temps, es busca ajudar a la recuperació del sector turístic i del sector cultural en la seua consolidació després de la pandèmia, potenciant les destinacions nacionals i col·laborant amb el desenvolupament de l'Espanya rural. D'aquesta manera, es promociona el patrimoni històric i cultural.

Interrail

Ja en el marc europeu, Interrail és un passi personal i intransferible, que pot ser adquirit i utilitzat per persones residents legalment a Europa i que permet viatjar en tren per 33 països europeus o en vaixell (entre Itàlia i Grècia). Amb més de 50 anys d'existència, ha estat utilitzat per milions de joves com a forma de viatjar per Europa.

Les institucions europees han reconegut el paper del Passi Interrail com a instrument per afavorir el coneixement de la resta de països de la Unió Europea per als joves i, per tant, per "crear Europa".

Des d'Espanya, el Govern comparteix l'objectiu de la Unió Europea i es vol facilitar que els joves de nacionalitat espanyola o d'algun país de la Unió Europea amb residència legal a Espanya puguin accedir a aquest tipus de viatges durant el període estival del 2023.

Comparteix

També t'interessarà