Ibuprofèn, amb o sense recepta

M. MARQUÈS
01-06-2019
  • Ibuprofèn, amb o sense recepta

Farmàcies lleidatanes continuen dispensant ibuprofèn de 600 mg i paracetamol d’1 gram sense recepta, encara que n’hi ha altres que la demanen. Precisament, aquesta és una tendència que va a l’alça a moltes farmàcies de tot Espanya. La normativa estableix que aquests medicaments i altres com l’Omeprazole, alguns xarops o antihistamínics per a les persones al·lèrgiques s’han de vendre amb prescripció.

En aquest sentit, farmacèutics lleidatans consultats ahir van explicar que “la teoria la sabem tots, però que la pràctica és una altra cosa i la majoria dispensem aquests medicaments sense recepta”. D’altres van recordar que “poden vendre’s sense prescripció l’ibuprofèn de 400 mg, el paracetamol de 650/500 mil·ligrams i algunes marques d’1 gram, als envasos s’especifica”.

El col·legi de farmacèutics confia en el criteri de les farmàcies a l’hora de complir amb la llei

Davant d’aquesta situació, alguns col·legis farmacèutics d’Espanya han començat a fer campanyes per informar sobre la necessitat d’acudir al metge a demanar la corresponent autorització per adquirir aquests fàrmacs i molts d’altres. I ja s’està estenent per tot l’Estat, encara que, de moment, no a Lleida. I és que el president del col·legi de farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, va manifestar que “confiem en el criteri de les farmàcies a l’hora de complir amb la llei, però som conscients que és una situació complicada”. Va lamentar que “molts clients compren ibuprofèn sense tenir coneixement de causa i no tenen en compte que no se’n pot abusar”.

El mes de febrer passat va entrar en vigor el Sistema Espanyol de Verificació del Medicament (SEVeM), que preveu l’entrada de medicaments falsificats a la cadena de subministrament legal. Consisteix en la incorporació a l’envàs dels fàrmacs d’un dispositiu de seguretat, semblant al codi QR, que identifica individualment l’envàs i certifica que és legal. Aiguabella va apuntar que “aquest nou sistema podria ajudar a controlar i regular la venda dels medicaments i tenir coneixement si s’han venut amb o sense recepta”. Tot i així, aquest sistema de control no existeix i el ministeri de Sanitat no s’ha pronunciat. Les sancions per vendre aquests medicaments sense recepta arriben als 90.000 euros.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?