ICTUS: Actuar 'RAPID' pot ajudar?

REDACCIÓ
28-10-2020
  • ICTUS: Actuar 'RAPID' pot ajudar?

L'ictus és la primera causa de discapacitat, la primera causa de mort en les dones i una de les 10 causes més freqüents de mortalitat en la infància.


L’ ICTUS és el conjunt de manifestacions agudes d'un grup de malalties que es caracteritzen per causar una alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. ICTUS  és el nom científic del que es coneix amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi i d'altres.

Els ICTUS poden produir diferents graus de discapacitat que necessitin rehabilitació. Si l'afectació dura menys de 24 hores, parlem d'un ictus transitori. La majoria es resolen completament en menys d'una hora. Prop del 25% dels ictus es produeix en joves i adults (19-65 anys), quasi 600 en menors de 45 anys. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran. Cada any, es produeixen 13.000 ingressos hospitalaris per ictus a Catalunya, la qual cosa representa un ictus cada 40 segons.

Si sospites que algú té un ICTUS fes que:

Rigui.  Veuràs que al riure torçarà la boca.
Aixequi el braç. Veuràs que un no el podrà aixecar o li costarà fer-ho.
Parli. Veuràs que li costa i no l’entendràs be.
ICTUS . Els símptomes es presenten de manera sobtada i brusca
De pressa . Si té alguna d’aquestes capacitats alterades truca ràpidament al 061. Com més temps passa entre l'inici dels símptomes i el diagnòstic, menys possibilitats hi ha de tractar l’ ICTUS i més de presentar seqüeles permanents. Hi ha tractaments que només són eficaços en les primeres hores de la malaltia. Per això és fonamental per a l'atenció urgent avisar com més aviat millor els serveis d'emergències i explicar-los els símptomes.

 RÀPID, LA TEVA ACTUACIÓ POT SALVAR-LI LA VIDA

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?