Impulsen la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran

REDACCIÓ
Publicat: 
30-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Impulsen la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega
  • Impulsen la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega
  • Impulsen la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega
  • Impulsen la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

La Fundació ”la Caixa” ha posat en marxa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tàrrega i la Creu Roja la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran. La plaça Major de Tàrrega s’ha convertit aquest divendres en un espai públic de debat on s’ha sensibilitzat sobre el fenomen de la soledat i la importància de teixir bones relacions socials. Aquesta marató es duu a terme a les 7 ciutats catalanes (14 arreu de l’estat) on es desplega el programa Sempre Acompanyats.

Sota el lema «Una paraula per canviar-ho tot», l’acció parteix de la convicció que parlar és el primer pas per prendre consciència sobre el sentiment de soledat no desitjada. A partir d’aquesta detecció, el programa ofereix un equip professional amb l’objectiu d’apoderar la persona facilitant-li relacions de confiança, compromís i col·laboració amb l’entorn, com també suport en el seu procés perquè pugui gaudir d’una vida plena.

Han obert la jornada l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú; i el director del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, David Velasco. Durant la benvinguda al públic assistent, la primera edil ha destacat la importància de fer accions com aquesta ja que “la gent gran ha estat un dels col·lectius que més ha patit l’aïllament social al qual ens vam veure obligats a durant la pandèmia i al qual li ha costat més reprendre les seves relacions socials”. Per la seva banda, Velasco ha posat en relleu que “la soledat pot tenir un efecte disruptiu en el dia a dia de les persones grans i desencadenar problemes psicològics greus si no es treballa. Justament amb accions com la d’avui volem donar a conèixer el programa i mostrar a la gent gran que es pot evitar aquest sentiment”.

La xerrada principal, que s’ha realitzat al sofà instal·lat, ha estat protagonitzada per Feliciano Villar Posada, doctor en Psicologia per la Universitat de Barcelona, que ha acostat a la ciutadania el tema de les relacions afectives i la soledat. A més, al voltant d'aquesta temàtica també s’han celebrat les activitats següents: Caminada popular ‘Relaciona’t, fes camí’, activitat relacional a partir del punt de creu i el macramé, i la dinàmica ‘Què pots fer tu respecte de la soledat?’.

A banda de Tàrrega, la iniciativa es duu a terme amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre) a les localitats de Girona, Lleida, Sabadell, Terrassa, Tortosa i Santa Coloma de Gramenet. També a Màlaga, Granada, Jerez, Logronyo, Pamplona, Múrcia i Palma. A més de ser un punt de trobada i visibilització, l’acció té el propòsit de detectar noves persones en situació de soledat i reivindicar la tasca de les entitats que treballen per abordar aquest fenomen als territoris.

El programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1% de la població i es preveu que aquest percentatge augmenti fins al 24,9% el 2068. S’estima que, en aquesta franja d’edat, la soledat té una prevalença d’entre el 30 i el 40%, és a dir, afecta entre 2,7 i 3,6 milions de persones grans a Espanya.

El programa Sempre Acompanyats a Tàrrega

A Tàrrega el programa va arrencar l’any 2017 de la mà de la Creu Roja en conveni amb l’Ajuntament de Tàrrega. Aquest any ha atès 75 persones, amb l’ajuda de 20 entitats i 18 voluntaris. Actualment les zones d’intervenció són la ciutat de Tàrrega, i els pobles d’El Talladell, Altet i Claravalls (municipi de Tàrrega). El programa Sempre Acompanyats considera la gent gran com a subjectes actius i parteix dels seus interessos, necessitats, capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat fomentant relacions socials significatives i l’apoderament de la persona i reforçant les seves fortaleses personals. El projecte té l’objectiu de comprendre la soledat i intervenir-hi tenint en compte la seva complexitat i idiosincràsia amb una metodologia innovadora que implica la comunitat i les entitats locals, i promovent les xarxes d’acompanyament i col·laboració. El programa uneix en un mateix propòsit comú les diferents administracions públiques, entitats, associacions i persones de cada territori.

Està demostrat científicament que afrontar la soledat i millorar les relacions socials aporta beneficis poderosos: la reducció del patiment psicològic (depressió, ansietat…); una millor adaptació psicològica davant de situacions d’estrès crònic (com la cura), les pèrdues i la malaltia; la millora de la salut i de l’esperança de vida; una qualitat de vida més gran, i una disminució de les probabilitats d’emmalaltir i patir demència. Així mateix, el programa ha constatat que fomentar les relacions socials és crucial per portar una vida plena amb sentit i significat.

Actualment, Sempre Acompanyats es porta a terme en 14 ciutats del territori espanyol i en 2 de Portugal (Lisboa i Porto). Durant aquest any, el programa ha atès prop de 1.000 persones, gràcies a la implicació de més de 330 voluntaris i de 430 entitats, organitzades en xarxes comunitàries. A Catalunya, el programa ha atès més de 560 persones, gràcies a la implicació de més de 190 voluntaris i 156 entitats.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context de la pandèmia van poder agreujar les situacions de soledat de la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que van participar en el programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04%. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada a l’enquesta que es va fer en el marc del programa Sempre Acompanyats el 2018, que estimava en el 39,8% la soledat emocional i en el 29,1% la soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi dut a terme per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensament negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i malestar.

Comparteix

També t'interessarà