Inaugurat el nou Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça: "Són la memòria del país"

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
09-12-2023
Actualitzat: 09-12-2023 19:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inaugurat el nou Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça: "Són la memòria del país"
    Peu de foto: 
    Departament de Cultura

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat aquest dissabte al migdia l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça, al nucli antic del Pont de Suert. L'equipament s'ubica a l'antic Palau Abacial – datat del segle XVI i que s'ha reformat amb una inversió d'1,3 MEUR- i té la missió de conservar i digitalitzar el patrimoni documental de la comarca de l'Alt Pirineu. "Els arxius son la memòria del país. Els seus fons nodreixen constantment la nostra cultura i la nostra identitat des de molts àmbits. I són alhora patrimoni de tota la ciutadania", ha recalcat en el seu discurs Garriga, que ha destacat que el nou centre de l'Alta Ribagorça "ha de garantir la preservació, l'accés i la difusió de fons de diferent naturalesa".

"Ho tenim tot de cara perquè l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça es converteixi en un important dinamitzador cultural, capdavanter i arrelat al territori", ha reflexionat en veu alta la titular de Cultura, que igualment ha agraït l'esforç de la ciutadania i les institucions de l'Alta Ribagorça perquè aquest arxiu fos una realitat. Garriga ha apuntat que la feina ha durat prop d'una dècada i ha tingut un record especial per a Joan Casimiro, un dels seus principals impulsors. "Un erudit i estudiós de la història, les tradicions i el patrimoni cultural de l'Alta Ribagorça, que ha llegat el seu fons a l'arxiu i que malauradament ja no està entre nosaltres", ha comentat la consellera de Cultura, que ha estat acompanyada per l'alcaldessa, Iolanda Ferran; el president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Albert Palacín; el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells; i la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández.

El nou equipament forma part de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya que el Departament de Cultura dirigeix, impulsa i coordina. Una xarxa formada -amb aquest- per 40 arxius arreu del territori català. De l'11 al 15 de desembre es faran visites guiades a l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça per a tothom qui el vulgui visitar.

Comparteix

També t'interessarà