Inaugurat l'espai de defensa de drets Montse Bertran per a persones amb discapacitat a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
03-04-2024
Actualitzat: 03-04-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inaugurat l'espai de defensa de drets Montse Bertran per a persones amb discapacitat a Lleida
    Peu de foto: 
    Aspid Lleida

ASPID ha inaugurat l'Espai de Defensa de Drets Montse Bertran, una iniciativa destinada a atendre les persones amb discapacitat que han experimentat una vulneració dels seus drets o s'han vist exposades a situacions que els posen en perill. Aquest espai, diferent d'un servei jurídic convencional, ofereix informació, orientació i acompanyament en àmbits com l'accessibilitat als serveis, l'autonomia personal, l'educació, el treball, els serveis socials, la salut, la participació en l'oci, la cultura, l'esport i l'exposició a accions discriminatories o d'odi.

El projecte porta el nom de Montse Bertran, ex-presidenta d'ASPID, reconeguda pel seu compromís en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat. A través de l'Espai de Defensa de Drets, es proporcionarà informació, orientació i suport per empoderar les persones amb discapacitat i les seves famílies davant de situacions de vulneració dels seus drets. A més, es buscarà influir en les polítiques públiques locals i autonòmiques per promoure i protegir l'exercici dels drets de les persones amb discapacitat.

L'objectiu també inclou sensibilitzar la societat sobre les vulneracions dels drets d'aquest col·lectiu i establir col·laboracions amb altres entitats públiques i privades per defensar els drets de les persones amb discapacitat. Es promourà la visibilitat d'aquestes situacions a Catalunya i a nivell estatal per conscienciar i lluitar contra les vulneracions dels drets.

Cal assenyalar que l'any 2022 es van registrar 23 casos de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat física o orgànica a la demarcació de Lleida, representant el 8% del total de 290 casos a Catalunya, segons un informe elaborat per la Federació ECOM amb la col·laboració d'ASPID. Aquests casos, obtinguts a partir de consultes a la Federació i enquestes de l'entitat, indiquen que el nombre real de vulneracions pot ser considerablement més alt.

Els principals responsables de les vulneracions van ser el personal d'empreses privades (30%) i l'administració local (26%), amb els llocs de treball (30%) i els espais públics (26%) com els escenaris més habituals. Les vulneracions van afectar principalment el dret al treball (35%), l'accessibilitat (30%) i la mobilitat i el transport (13%). És important destacar que només quatre persones van denunciar aquestes situacions, mentre que el 43% de les persones afectades no ho van fer per considerar que no serviria de res.

Pel que fa a la tipologia de les vulneracions, van incloure casos d'assetjament laboral, ús indegut de places d'aparcament reservades, disfuncionament d'equipaments públics, discriminació i retard en la gestió d'ajudes, entre d'altres. L'Espai de Defensa de Drets Montse Bertran compta amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà