Indignació a les Garrigues per la “inacció i desídia” de l’ACA

REDACCIÓ
12-06-2022
  • Indignació a les Garrigues per la “inacció i desídia” de l’ACA

Els alcaldes i alcaldesses de les Garrigues es van reunir ahir, dissabte, 11 de juny, amb responsables de la RS de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, encapçalats pel director dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i AranJosep Pifarré, per tractar les necessitats de la comarca en matèria de salut. Les restriccions en diversos municipis de la comarca en el consum d’aigua de boca per beure i cuinar a causa de la detecció de plaguicides i l’afectació sobre la salut de la població va centrar bona part de la trobada. 

De manera unànime, els 16 alcaldes i alcaldesses assistents responsabilitzen  l’Agència Catalana de l’Aigua de la situació. El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, va mostrar la seva indignació per “la desídia i la inacció de l’ACA en posar solució a un problema que tenim des de fa massa anys”. Va recordar que “saben que la solució implica construir la potabilitzadora de l’Albagés, un projecte aturat des de fa quinze anys. Estan jugant amb la salut de les persones i això és inadmissible”, va reblar.

Els responsables de Salut, per la seva part, van recordar que en aquests moments cal mantenir les precaucions i han insistit que no és suficient amb bullir l’aigua. Van incidi que no s’usi per cuinar i beure, però que és apta per dutxar-se i rentar-se les dents. Els alcaldes i alcaldesses van plantejar el dubte sobre l’ús de les piscines municipals que aquests dies s’estan omplint amb l’aigua de boca contaminada. Salut es van comprometre a estudiar-ho i tornar resposta a les comarques afectades al més aviat possible.

D’altra banda, el Departament va explicar que els possibles efectes sobre la salut de la població no seran a curt termini i que es podran avaluar a llarg termini gràcies a la Unitat del Registre del Càncer, un registre de càncer poblacional que recopila sistemàticament tots els casos nous de càncer que es diagnostiquen entre la població resident d’una àrea geogràfica determinada i en un període de temps determinat.

Altres temes que es van tractar durant la trobada van ser el servei d’ecografies comarcal, que actualment s’ofereix a les Borges Blanques i la Granadella, i la manca de professionals de medicina. En aquest sentit, el Departament de Salut va detallar que es treballa en un nou model d’assistència per potenciar el paper de la infermeria i els auxiliars d’infermeria.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?