La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues du a 14 pobles aigua potable amb camions cisterna

REDACCIÓ
Publicat: 
11-06-2022
Actualitzat: 11-06-2022 19:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues du a 14 pobles aigua potable amb camions cisterna
    Peu de foto: 
    Foto Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues va començar a abastir d’aigua potable amb camions cisterna a Sarroca de Lleida i Granyena de les Garrigues, “un servei que hem contractat perquè els veïns puguin beure i cuinar ja que les darreres analítiques han donat com a resultat que ara estem al pic més alt de presència de plaguicidies”, ha explicat aquest matí Sisco Esquerda, president de la Mancomunitat. L’aigua que ha distribuït la Mancomunitat arribarà a 14 pobles, més de 7.000 persones afectades per la prohibició d’emprar aigua de boca des de la setmana passada, quan es va detectar la contaminació.

Tot i que el servei contractat per fer les rutes d’abastiment d’aigua s’ha retardat, havia de començar a primera hora del matí i els camions han arribat a primera hora de la tarda, “el nostre compromís és que avui la gent tingui aigua”, ha dit Esquerda. “Seguim fent analítiques i tractaments i, de moment, els nivells de Metolaclor son escandalosos”, ha explicat el president de la Mancomunitat, qui ha afegit que “l’aigua no es pot beure ni tampoc cuinar i això durarà uns dies més”.

L’Agència de Salut Pública, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan fent analítiques a la planta de la Mancomunitat, també als rius, embassaments i canals “per esbrinar d’on ha sortit la gran quantitat de Metolaclor”, segons Esquerda. En aquest sentit, el màxim responsable de la Mancomunitat espera “que no s’hagi propagat la contaminació i quedem a l’espera de les decisions que prengui l’ACA”.

Més restriccions per la setmana que ve

Segons Sisco Esquerda, la setmana que ve segurament seguiran les restriccions donats els alts nivells de plaguicides que encara hi ha a les plantes potabilitzadores. A més amés, “amb la calor que està fent i es preveu per als pròxims dies, la nostra estació de tractament d’aigua potable està funcionant al 100% del seu rendiment, per la gran demanda d’aigua dels veïns”, ha explicat.

“Pot ser un abocament o un filtratge, no ho sabem del cert”, ha afirmat Esquerda i, per això, el president de la Mancomunitat demana que “l’ACA tregui les seves conclusions i els demanem que actuïn per revertir aquesta situació”. Segons ha explicat Esquerda, “estem a l’inici de l’estiu, fa calor i no podem donar aigua des de finals d’abril per la presència de plaguicides a la xarxa i hem arribat al pic més alt de contaminació”. Mentre l’ACA no ho solucioni, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues es compromet a abastir els 14 pobles amb camions cisterna.

Comparteix

També t'interessarà