⏯️ "Indignació total" de l'hostaleria de Lleida per seguir sense poder obrir l'interior de bars i restaurants

ACN
Publicat: 
06-08-2020
Actualitzat: 06-08-2020 13:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ "Indignació total" de l'hostaleria de Lleida per seguir sense poder obrir l'interior de bars i restaurants
  • ⏯️ "Indignació total" de l'hostaleria de Lleida per seguir sense poder obrir l'interior de bars i restaurants

La Federació d'Hostaleria de Lleida ha expressat la seva "indignació" després que el Procicat decidís aquest dimecres prorrogar quinze dies més la mesura que impedeix a bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre obrir l'interior dels locals. Consideren que amb aquesta restricció "tan agressiva" que el sector no entén les pèrdues dels establiments augmenten dia rere dia i, per això, reclamen a les administracions un ajut específic per al sector. En aquest sentit, des de la Federació adverteixen que si no se'ls ajuda entre un 30 i un 40% de bars i restaurants d'aquests set poblacions del Segrià poden veure's abocats al tancament definitiu ja que "és molt difícil poder aguantar en aquesta situació".

El secretari general d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, ha assenyalat que el sector de la restauració ha passat de la "resignació" per haver de tancar els establiments per responsabilitat social per intentar frenar el virus, a una "indignació total" per aquesta "restricció tant agressiva que s'està aplicant a Lleida i sis municipis del Baix Segre", que suposa una de les mesures "més restrictives que s'aplica a bars i restaurants al conjunt de Catalunya, Espanya i, fins i tot d'Europa".

"És una situació desesperant i, més encara, sense cap ajut pal·liatiu", assenyala. Per això, la Federació reclama al Govern la posada en marxa d'un ajut específic per a bars, cafeteries i restaurants per poder minimitzar les despeses que ha de fer front tot i el tancament. En cas que no s'escolti la seva reclamació, Hostaleria de Lleida estima que entre un 30 i 40% dels negocis d'aquestes sis localitats es pot veure abocat a abaixar la reixa de forma definitiva.

Solsona remarca que bars i restaurants veuen com augmenten "les despeses dia a dia davant la impossibilitat de poder treballar", havent d'assumir costos de personal, lloguer i subministraments, entre altres. Considera que l'obertura de terrasses autoritzada amb un aforament màxim del 50% no és una solució tenint en compte la calor que fa a Lleida a l'estiu i també el fet que hi ha bars i restaurants no disposen de terrassa. De totes maneres, assenyala que en molts dels casos suposa "obrir a pèrdues".

1,8 MEUR de pèrdues diàries

Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida quantifiquen en 1,8 milions d'euros les pèrdues diàries per al sector al Segrià per aquesta restricció, que se suma al tancament perimetral que es va aplicar a tota la comarca a principis de juliol i al posterior confinament que es va decretar en aquests set municipis. Solsona recorda que el sector de la restauració dona feina a 4.200 treballadors en aquestes set poblacions del Segrià, a més d'uns 2.000 autònoms que també depenen del sector.

Ramon Solsona explica que els establiments poden tramitar ERTO per als treballadors però només reben una bonificació del 35% mentre s'han de fer càrrec del 65% restant, cosa que "és insostenible". "Això està pensat per a una situació de represa i de tornar poc a poc a l'activitat però no per a una situació de regressió com en la qual estem ara", afirma. En aquest sentit, lamenta la "manca de resposta" dels governs català i espanyol a l'hora d'escoltar la demandes de la Federació per "repensar aquesta mesura" i posar en marxa ajuts. "Una solució seria acomiadar els treballadors perquè no ens en donen cap altra si volem acabar amb les despeses", i després "ja es veurà que passa amb ells quan l'activitat es pugui reprendre", assenyala.

Així mateix, l'entitat considera "insuficient" la partida de 4 milions d'euros que la Generalitat ha aprovat destinat a través d'ajuts directes a establiments comercials i de serveis de Lleida i dels sis municipis del Baix Segre. "Amb el repartiment, surt a 1.000 euros per establiment" i això "és una tireta quan tenim una hemorràgia", lamenta Solsona.

A la vegada, reclama a l'Estat recuperar l'ajut de 600 euros mensuals per als autònoms. Així mateix, des d'Hostaleria de Lleida també critiquen que la Paeria no prevegi posar en marxa fins al setembre la taula de diàleg amb els agents socials i econòmics de la ciutat per a la recuperació de la capital del Segrià.

La Federació sol·licita mesures cautelars al TSJC perquè bars i restaurants puguin obrir l'interior

D'altra banda, la Federació d'Hostaleria de Lleida va presentar aquesta setmana davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs contenciós administratiu amb sol·licitud simultània de mesures cautelaríssimes en contra de la resolució de la Generalitat que impedeix a bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre obrir l'interior dels establiments. L'objectiu és aconseguir la "immediata" suspensió de la resolució que limita l'activitat de bars i restaurants d'aquestes set localitats a les terrasses amb un aforament màxim del 50%.

De moment no han obtingut resposta i confien rebre-la en els pròxims dies. La petició de mesures cautelars "és l'única solució que tenim a la vista donat que no tenim ajudes", per tal que "qui pugui obrir, ho pugui fer", afirma Solsona.

El Procicat manté el tancament interior de bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre per l'elevat risc de rebrot

El tancament interior de bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre es manté. Així ho va decidir aquest dimecres el Procicat en què es van analitzar les peticions dels alcaldes de Lleida, Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Soses i la Granja d'Escarp, que en demanaven l'obertura. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, va explicar que la decisió es va prendre tenint en compte que les dades indiquen que el risc de rebrot de coronavirus segueix encara "molt alt". Mentre que, de mitjana, a Catalunya l'índex és de 160, a Lleida ciutat és de 325 i a la regió sanitària de Lleida de 381. Aquest dijous els alcaldes de les set poblacions han tornat a demanar l'aixecament d'aquesta restricció.

Comparteix

També t'interessarà