Inhabiliten sis mesos a Pau Juvillà per no retirar llaços grocs de la Paeria

ACN
Publicat: 
14-12-2021
Actualitzat: 14-12-2021 11:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inhabiliten sis mesos a Pau Juvillà per no retirar llaços grocs de la Paeria

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a 6 mesos d'inhabilitació i 1.080 euros de multa per un delicte de desobediència al secretari tercer de la Mesa del Parlament i exregidor de la CUP a Lleida, Pau Juvillà, per no despenjar uns llaços grocs del seu despatx municipal la primavera del 2019 tot i l'ordre de la junta electoral.

Els requeriments de la junta electoral van arribar després de la denúncia de la regidora de Cs Ángeles Ribes contra tots els grups municipals independentistes. Abans de resoldre's el recurs contra el tercer requeriment, els Mossos d'Esquadra van entrar a les dependències municipals de la CUP i van retirar la simbologia independentista el 13 d'abril del 2019.

El TSJC considera que Juvillà -en el moment dels fets regidor i president del Grup Municipal Crida-CUP- és "indubtablement" l'autor d'un delicte de desobediència greu ja que es va negar "obertament i de manera reiterada, contumaç i rebel" a complir els requeriments. Tot i això, el TSJC imposa a Juvillà la pena mínima per a aquest tipus de delicte en entendre que tot i que la conducta va arribar a "comprometre" els interessos públics implicats en qualsevol procés electoral, l'afectació va ser "limitada" i "reduïda" a una part "mínima" de la façana municipal.

La sentència recull que tot i que l'acusat va al·legar que els quatre llaços grocs i l'estelada que penjaven a les finestres del despatx del grup municipal constituïen una part essencial de la simbologia de la CUP, en cap moment es va manifestar per part de Juvillà ni de ningú que el compliment dels requeriments els suposés renunciar a les seves sigles polítiques. El TSJC també desestima l'argument de la defensa en referència a la llibertat d'expressió, recordant que "les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, no gaudeixen d'aquest dret, ni els membres d'una determinada formació política quan usen l'espai públic".

Per tot això, el TSJC inhabilita sis mesos Juvillà per exercir cap càrrec públic ni a les administracions locals, provincials, autonòmiques, estatals o supranacionals. El seu advocat, Carles López, ha assegurat a l'ACN que recorrerà.

La CUP ha convocat una concentració aquest dimarts a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de la Paeria de Lleida en rebuig a la sentència sota el títol 'Deixeu-nos en Pau'.

Comparteix

També t'interessarà