Inicia el concurs literari sobre distopies i utopies de la campanya de la fruita

REDACCIÓ
08-09-2021
  • Inicia el concurs literari sobre distopies i utopies de la campanya de la fruita

La Plataforma Fruita amb Justícia Social i l’editorial cooperativa Pol·len Edicions inicien una campanya de crowdfunding de 2.000 euros per finançar el llibre que recollirà els deus millors relats del concurs literari ‘La Fruita del Demà’.

El certamen té com a objectiu visibilitzar les condicions laborals precàries i la vulneració dels drets fonamentals que pateixen en molts casos les treballadores i treballadors temporers, així com les conseqüències econòmiques i ecològiques de l’agricultura intensiva per a la pagesia i el territori. Al mateix temps, vol proposar alternatives a un model agroalimentari insostenible que no rutllaria sense la baula més vulnerable de l’engranatge, la mà d’obra majoritàriament immigrant.

Del 15 de setembre al 15 de desembre de 2021 qualsevol persona o grup de persones majors de 16 anys pot presentar fins a 3 relats d’entre 1.000 a 2.000 paraules, en català, aranès i castellà, al correu electrònic fruitadeldema@protonmail.com

Els originals s’han d’emmarcar dins la ficció distòpia o utòpica al voltant de la campanya de la fruita i han de cobrir com a mínim un dels tres eixos temàtics del certamen: 1) Racisme, condicions laborals i drets fonamentals de les persones temporeres agrícoles. 2) Les conseqüències de l’agricultura intensiva per a la pagesia i el territori. 3) Sobirania alimentària, consum conscient i local.

El jurat del concurs -format pels periodistes i escriptors, David Marin i Marta Grau, el filòleg i professor de la Universitat de Lleida, Jordi Suïls, la llibretera i editora, Mertxe París, la filòloga i premi África con Ñ 2018 de la Fundació Mujeres por África, Pascaline Linda Ngameni Nebouet, i una integrant de cadascuna de les entitats co-organitzadores- seleccionarà deu relats finalistes que seran publicats la propera primavera en el llibre La fruita del demà. 

Aquesta és la segona edició del certamen literari que impulsa Pol·len Edicions amb entitats compromeses amb la transformació social. La primera, El porc del demà, va estar dedicada a la catàstrofe de la indústria porcina i va anar de la mà de Càrnies en Lluita, el Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Setembre i l’editorial cooperativa. 

La novetat d’enguany és que tres artistes il·lustraran els tres relats guanyadors del concurs i donaran una nova vida gràfica a les històries presentades. Les obres seran de Berni Puig, Eixa i Joan Manel, mentre que la de la portada del llibre anirà càrrec de Lluís Muntada, activista i il·lustrador d'Osona, que ja va ser l’artífex de la d’El porc del demà. 

El llibre resultat del concurs seguirà els criteris de l'ecoedició. És a dir, que en el procés d'elaboració del llibre s’aplicaran mesures per reduir l'impacte ambiental, des del disseny a la distribució, com ara promoure l’ús del paper 100% reciclat i FSC, com a mesura per evitar la desforestació. Un format que aprofita al màxim de paper; l’ús de tintes d’origen vegetal i la impressió en una impremta local que aplica criteris de respecte al medi ambient. A més, el llibre també inclou el Segell Llibre Local.

Comparteix

També t'interessarà