Inicien el tràmit per declarar la Casa Vallmanya com a Bé Cultural d'Interès Nacional

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
23-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inicien el tràmit per declarar la Casa Vallmanya com a Bé Cultural d'Interès Nacional
    Peu de foto: 
    Casa Vallmanya d'Alcarràs ©Plataforma Salvem Casa Vallmanya

El Departament de Cultura ha resolt l'estimació del recurs de la plataforma Salvem Casa Vallmanya per protegir aquest immoble històric


El Departament de Cultura ha resolt l'estimació del recurs d'alçada presentat per la plataforma Salvem Casa Vallmanya amb el qual sol·licita la declaració d'aquest immoble com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Amb aquesta resolució, comença el tràmit per estudiar la possible declaració de la casa com a BCIN, que ha de disposar de l'informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i de l'Institut d'Estudis Catalans, i, en última instància, ser aprovat pel Govern de la Generalitat. El Departament de Cultura, així com el de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida, i l'Ajuntament d’Alcarràs van acordar el desembre passat la compra de la casa per restaurar-la.

Salvem Cal Macià reclama a l'Ajuntament d'Alcarràs l'expropiació de la casa on estiuejava Macià
Peu de foto: 
Cal Macià ©Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya

El 2008, l’Ajuntament d’Alcarràs va declarar la casa com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), però degut a la inversió que requeria la compra i restauració de la casa, no ha pogut fer-se responsable de la seva conservació i difusió patrimonial.

Per aquest motiu, el desembre de 2023, el Departament de Cultura, el Departament de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida, i l’Ajuntament d’Alcarràs van acordar l’adquisició de la Casa Vallmanya, la seva restauració i inclusió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. En aquests moments, s’està pendent que es pugui efectuar la compravenda entre el propietari i l’ajuntament.

Comparteix

També t'interessarà