Instal·len tanques perimetrals als canals de Vilaller i Gavet per evitar que la fauna hi caigui

ACN
Publicat: 
21-10-2021
Actualitzat: 21-10-2021 10:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Instal·len tanques perimetrals als canals de Vilaller i Gavet per evitar que la fauna hi caigui
  • Instal·len tanques perimetrals als canals de Vilaller i Gavet per evitar que la fauna hi caigui

Amb l'objectiu d'evitar que la fauna autòctona caigui als canals d'aigua de les centrals hidroelèctriques l'empresa Endesa està instal·lant tanques perimetrals. Concretament al canal de Vilaller, on ja hi ha 2.000 metres de tanques, en els pròxims dos anys (2021-2022) es reforçarà i s'ampliarà amb 2.500 metres més. Aquesta actuació compta amb un pressupost total de 155.000 euros. Igualment, i amb el mateix objectiu, aquest any s'han col·locat al canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà dos quilòmetres de tanques perimetrals. S'aprofitarà l'actuació per a buidar d'aigua el canal i fer treballs d'inspecció i de manteniment periòdics. En aquest sentit, es rescatarà la fauna piscícola per a salvaguardar-ne les espècies autòctones.

Les malles protectores consisteixen en una reixa rectangular de filferro galvanitzat i de densitat progressiva, d'1,5 metres d'alçada, a tots dos marges del canal, i subjectades amb pals de fusta perquè quedin més integrats en l'entorn natural.

Aquesta és la quarta actuació que la Companyia ha implementat a la demarcació de Lleida en els últims anys amb l'objectiu de salvaguardar la fauna autòctona, tot evitant que es precipiti dins d'un canal i, en cas que ho faci, en pugui sortir.

Així, i de manera sostinguda, s'ha estat treballant en el disseny de rampes laterals per facilitar la sortida d'animals, tan grans mamífers - com ara porcs senglars i cabirols- com amfibis i rèptils. La iniciativa es va començar el novembre de 2017 amb la instal·lació de 6 d'aquests elements al canal de Gavet (Pallars Jussà): 4 per a ungulats i grans mamífers i 2 per a amfibis. Després, el maig del 2019, es va repetir l'operació al canal de Balaguer, a la comarca de la Noguera, adaptada a grans mamífers. L'última de totes es va realitzar al passat mes de maig al tram final del canal de Térmens, ubicat al municipi de Vilanova de la Barca (Segrià), on es va instal·lar també una rampa d'evacuació per a facilitar la sortida de mamífers, fora del recinte hidràulic.

Igualment, com a mesura preventiva, a Gavet també hi ha instal·lades tanques perimetrals al marge esquerre del canal, on de manera experimental, i amb l'objectiu que grans mamífers la localitzin més ràpidament, es va pintar de blau elèctric, ja que és el color que més atrau aquest tipus d'ungulats. Pretén que sigui una fórmula eficaç perquè trobin el punt de sortida de manera més àgil.

Aquestes actuacions s'han planificat, coordinat, executat i supervisat amb el cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà