Intel·ligència emocional en temps de confinament

REDACCIÓ / Laura Gómez
Publicat: 
09-04-2020
Actualitzat: 09-04-2020 18:17
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Intel·ligència emocional en temps de confinament

Passem infinitat d'hores a la nostra vida pensant en les diferents situacions a les quals ens afrontem dia a dia, sense anar més lluny, ara mateix amb el confinament, la majoria de nosaltres ens trobem en una situació complicada que se suma a l'adversitat que cadascú viu a la seva vida. Totes les persones tenim un ampli ventall de formes de veure la vida, les relacions, certes conductes, i fins i tot, l'èxit. Aquestes qüestions resulten més o menys pertorbadores per alguns de nosaltres, només hem de tenir en compte que tot depèn de com s'afrontin. I, sorprenentment, l'eina per portar-lo millor i per afrontar els moments adientment estan dintre teu. Hi ha persones que sovint entrenen la capacitat de reflexió, d'autocritica -sense caure en l''auto flagel·lació'-, de trobar la pau mental.

L'exercici és senzill, s'ha de començar per la identificació de les emocions, tenint en compte que l'emoció no ens defineix, només ens condiciona, però amb la identificació d'aquesta emoció arribem a què aquesta condició no sigui un mal de cap.

El substantiu que ha d'imperar és l'estabilitat, ja sigui de nosaltres mateixos, de la nostra ment, de les nostres relacions, de la nostra rutina, en resum, de la nostra vida. Tot aquest equilibri forma part de la intel·ligència emocional de cadascú. Durant el temps que portem confinats, prendre decisions pot presentar-se com un problema més, l'estat de sedentarisme, l'impediment -per força major- de sortir de casa i de no poder portar la nostra 'rutina habitual, pot dificultar la presa de decisions. Tot aixòradica des de les nostres emocions, si pensem amb deteniment en la transcendència d'aquestes a la nostra rutina, ens adonarem ràpidament que són moltes les ocasions en les quals les emocions tenen força influència a la nostra vida. Per això, si aprenem i practiquem com gestionar-les, les situacions complicades, així com el temps en confinament, poden ser més lleus, treien aquesta pertorbació, evitant-nos un mal de cap més. Recorda! L'objectiu és la pau mental, un punt important donada la situació excepcional en la qual vivim actualment. Per una banda és cert que arribant a controlar aquestes emocions i trobant la pau mental, no deixarem d'estar confinats, ni canviarà les nostres preocupacions econòmiques, familiars, laboral o de salut. Però per altra banda, arribar a tindre aquesta tranquil·litat, ens fa guanyar molt, i és la nostra estabilitat, l'objectiu principal d'amor propi. Un cop trobem l'equilibri, el temps a casa, la presa de decisions, les nostres relacions familiars, laborals i personals tendeixen a millorar, a fluir, fent que la nostra vida flueixi amb naturalitat davant de la incertesa de la situació.

L'equilibri es pot trobar en diversos àmbits i a diferents nivells, tenint en compte que tot parteix de la identificació de les emocions. Des de Lleida.com t'animem al fet que comencis a buscar la teva pau mental i aquest satisfactori equilibri. No cal que comencis amb allò que 'pesa' més, hi ha aspectes on es pot començar a practicar que són essencials perquè siguis més objectiu, més encertiu, en definitiva, més humà.

- Temps per a tots

"El que no té espai i temps, no existeix", està molt bé que vulguis tenir temps per a tothom, de fet, molts de nosaltres ens sentim millor quan escoltem a l'altra persona, però també és cert que estar disponibles pels altres les 24 hores és esgotador i ens porta a situacions on mantindré la calma resulta complicat. Per això, és molt important que tinguis un temps i un espai per a tu, per fer les coses que t'agraden i que et fan desconnectar. I, mirant-lo positivament, ara ho pots fer sense moure't de casa! Et recomanem que tinguis en compte els horaris de les teves tasques diàries. Aquest 'horari' va en funció de cada persona, realitza el teu horari tenint en compte les teves necessitats personals i familiar, sense comparar-te amb ningú.

- Acord de respecte i bon rotllo

En temps de confinament la paciència es veu afectada, ens trobem més susceptibles a perdre la calma. El millor que pots fer per començar a treballar aquest aspecte, sense caure en el típic "conta fins a deu", és que sigueu explícits, parlar de com et sents i que penses és un bon exercici, et traurà aquesta sensació d'estar cohibit. Pensar des d'un principi que "són molts dies" i en com ens volem relacionar -amb família, amics, parella, coneguts-, és una bona pràctica. Si es trenca el moment de calma, parlar és la millor solució, no contingueu, no limiteu, és oportú que recordeu que tots ens trobem a la mateixa situació de confinament. En aquest punt podràs reforçar la teva intel·ligència emocional, l'acord de respecte i bon rotllo ha de ser, com a primer pas, amb tu mateix/ mateixa.

- La culpa és un llast

I és que qui no es culpabilitza a l'hora de pensar en les situacions complicades. El típic "i si no hi hagués...", "però per què vaig...", "com ho vaig fer...", i així, infinitat de comentaris que l'únic que fan és fer-nos entrar en el bucle de culpa. El punt no radica en exculpar-nos de les nostres decisions o les nostres posicions, tot radica en la capacitat -amb intel·ligència emocional- de veure la situació des de fora, amb perspectiva, basant-nos en "fem el millor que podem a cada moment -pensant en nosaltres i el nostre benestar-, amb el que tenim i el que sabem, tenint en compte experiències de la nostra vida,". Els pensaments que fem del nostre passat, pot fer només que retroalimentar la nostra culpa, fins i tot ens 'matxaca' sobre alguna cosa que ja ha passat, ja està feta i que no es pot canviar. Confiar en tu mateix/ mateixa és el que es recomana des de la intel·ligència emocional. Feu des del present, des de l'aquí i l'ara, tot conta. Davant de tot sou bones persones.

- El punt més fort: L'aprenentatge

Així com les bones situacions i anècdotes porten coses positives, les situacions complicades i excepcionals com la que estem vivint, porta aprenentatge. Aprendràs a compartir certes coses que no comparties amb la teva família, amb tu mateix/ mateixa. La situació et porta a fins i tot replantejar-te aspectes que amb el teu atrafegat dia a dia -pla de tràfic, cafè, reunions, treball, família i vida social- tan sols et paraves i et dedicaves un moment per fer allò que t'agrada i que et fa sentir bé. Posant en practica la teva intel·ligència emocional, aprendràs a veure d'una manera diferent les situacions adverses, a veure aquells moments en què has estat poc encertat i t'has equivocat, però, te n'adones i rectifiques, és un dels millors resultats d'aquesta pràctica. Assegurat!

Per altra banda aprendràs que amb les tecnologies pots estar més a prop dels que estan lluny. A desitjar com mai, fer l'abraçada als teus. A portar a un altre nivell les teves relacions i les teves conductes en determinats casos.

Hem d'aprendre a treure tot el positivisme d'aquesta situació, així com d'altres que van sorgint dia a dia. Recorda, les emocions són el nostre motor, però de nosaltres depèn si aquestes ens condicionen i ens porten a situacions agradables o ens defineixen i en fan prendre decisions poc encertades. Quant arribes a tenir entrenada la teva intel·ligència emocional, aprens a pensar amb més calma els problemes i les situacions difícils, així com a acceptar les coses que no pots canviar, sense culpabilitzar-te de les teves decisions que han estat errades o de buscar els 'per què' de les situacions. Pensa-hi.

"Accepta. No és resignació, res et fa perdre més energia que resistir i barallar contra una situació que no pots canviar". Dalai Lama.

Comparteix

També t'interessarà