Investigadors de la UdL identifiquen variants genètiques que protegeixen del complex respiratori porcí

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
13-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Investigadors de la UdL identifiquen variants genètiques que protegeixen del complex respiratori porcí
    Peu de foto: 
    Lorenzo Fraile, recollint el guardó ©ETSEAFiV-UdL

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han identificat variants genètiques amb efecte protector davant el complex respiratori porcí (PRDC). Aquest descobriment prové del projecte Resilmarker, liderat pels professors Lorenzo Fraile i Romi Pena, i ha estat reconegut amb el premi al millor pòster del 27è Congrés Internacional de la Societat Veterinària Porcina i el 15è Simposi Europeu de Gestió Sanitària Porcina a Leipzig, Alemanya.

El PRDC és una síndrome respiratòria multifactorial causada per patògens vírics i bacterians, que afecta el rendiment dels porcs i augmenta els costos de medicació i la mortalitat. La recerca de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la UdL ha analitzat un miler de porcs d'engreix de 10 granges afectades, confirmant la presència del virus PRRSV i els bacteris Streptococcus suis i Actinobacillus pleuropneumoniae.

Genotipant 17 polimorfismes, l'equip ha identificat marcadors genètics per seleccionar porcs amb millor predisposició per resistir el PRDC. Els al·lels favorables per MX1, RNASEL, GPB1, GBP5, SGK1, HDAC6 i MRMN1 tenen un efecte protector. "Aquest estudi obre el camí per definir panells de marcadors d'ADN que contribueixin a seleccionar porcs resistents al PRDC", destaca Fraile, afegint que caldran més investigacions per validar aquests resultats en altres sistemes de producció i estudiar la interacció amb altres patògens i factors ambientals.

El pòster premiat, titulat "Screening DNA markers to improve resilience to PRDC outbreak", ha estat guardonat amb una inscripció gratuïta pels propers congressos ESPHM i IPVS, els més importants en l'àmbit porcí mundial.

Comparteix

També t'interessarà