Investigadors i investigadores de Lleida descriuen la funció de la proteïna EndoG

REDACCIÓ
21-10-2020
  • Investigadora al laboratori. Arxiu

Investigadors i investigadores de Lleida han descobert la implicació de la proteïna mitocrondrial EndoG en la regulació de la proliferació cel·lular i la seva importància pel correcte desenvolupament embrional, a través del control dels radicals lliures d’oxigen. Aquest descobriment suggereix també el possible impacte d’EndoG en processos com el càncer. La troballa s’ha publicat recentment a la revista Redox Biology. 

La recerca, ha estat realitzada per professionals del grup d’investigació Senyalització Cel·lular i Apoptosis de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL), amb la col·laboració d’investigadors del grup de Patologia Oncològica. El responsable del grup Senyalització Cel·lular i Apoptosis i professor de la UdL, Daniel Sanchis, senyala que aquesta investigació, que s’ha realitzat amb models de cultiu cel·lular de rosegador i humans i també amb ratolins, obre una via per a seguir investigant en processos on la proliferació cel·lular i l’estrès oxidatiu tinguin un potencial impacte clínic com el càncer i algunes malalties degeneratives.

A més del personal investigador de Lleida, han participat a l’estudi professionals investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, el Centro Andaluz de Biología del Desarrollo de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, el Centro de Investigación Biomédica en Red Cáncer (CIBERONC) i el Centro de Investigación Biomédica en Red Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM). 

La recerca s’ha finançat gràcies a les ajudes del Ministeri de Ciència i Innovació, la Fundació La Marató de TV3, l’agència AGAUR de la Generalitat de Catalunya i a les beques de la Universitat de Lleida i la Diputació de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?