'Invictes', un programa destinat a facilitar la inclusió social de les víctimes de trànsit

REDACCIÓ
Publicat: 
26-11-2023
Actualitzat: 26-11-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Invictes', un programa destinat a facilitar la inclusió social de les víctimes de trànsit
    Peu de foto: 
    Aspid Lleida

ASPID està portant a terme a Lleida la gestió d’INVICTES, un programa del Servei Català de Trànsit destinat a facilitar la inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social. L’objectiu del programa és oferir a aquestes persones, amb seqüeles per a tota la vida, serveis de suport i d'orientació que n’afavoreixin l’autonomia personal i la vida independent. Pel que fa a la demarcació de Lleida, el programa iniciat aquest gener ja dona suport a 9 persones (un 15,3% de les 59 ateses a tot Catalunya), amb un total de 120 hores de treball. La majoria de les persones ateses són homes, amb una franja d’edat compresa entre els 21 i 45 anys.

Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID i vicepresidenta d’ECOM, ha posat en valor “aquest tipus de sinèrgies entre l’Administració pública, que és la que promou aquests serveis, i les entitats socials, que són les que donen cobertura als seus socis i presten els serveis directament”. Bendicho ha explicat que el servei era molt necessari ja que, passada la fase aguda d’hospitalització després d’un accident de trànsit, que segueix un protocol molt rigorós, “trobàvem a faltar una continuïtat en l’atenció a les seqüeles de la persona afectada, que a vegades es quedava una mica orfe per la falta d’acompanyament posterior”. Aquest acompanyament és bàsic “pel canvi important en la vida de l’accidentat, que a més ha de tornar al seu entorn familiar i social”.  

De la seva banda, Ramon Lamiel, director del Servei Català del Trànsit, ha donat dades sobre les persones afectades per accidents de trànsit a Catalunya. Lamiel ha alertat sobre l’increment progressiu de ferits greus a Catalunya en aquest àmbit. Així, a la demarcació de Lleida enguany han estat 127, el que representa un increment del 20% respecte al 2022. Lamiel ha explicat que amb INVICTES el Servei Català del Trànsit ha passat de donar únicament un servei d’informació, orientació i atenció psicològica a les famílies de víctimes mortals d’accidents de trànsit ha atendre també els ferits greus i les seves famílies.

Laia Ribas, directora Serveis Autonomia Personal d'ASPID, ha asseverat que el treball desenvolupat en el marc del programa se centra en 8 àmbits: les accions d’informació i orientació (sobre tràmits vinculats a la situació de discapacitat i/o dependència, prestacions i recursos existents, assessorament financer); l’elaboració de diagnòstics d’accessibilitat (bàsicament a l’habitatge de la persona afectada); els grups de suport i ajuda mútua (per a la recuperació emocional, de la l’autonomia personal, de les relacions afectives i sexuals); l’assessorament sobre mobilitat (transport públic accessible i vehicles de mobilitat personal, aprenentatge de les ajudes a la conducció I l'ús de les adaptacions); l’acompanyament a les persones cuidadores; les activitat d’oci, cultura i esports; l’orientació i inserció laboral; la participació en la vida social i associativa i en campanyes de conscienciació.

Finalment, Andreu Sánchez, persona amb discapacitat com a resultat d'un accident de trànsit, ha explicat la seva experiència, “un procés traumàtic que va trencar tot el meu projecte de vida”. Sánchez ha incidit en la importància d’un programa com INVICTES ja que, un cop deixada enrere l’etapa hospitalària, “entres en un període d’incertesa i angoixa, en el meu cas perquè veus que una part neurològica no està funcionant”. El testimoni ha explicat els problemes amb els que es va trobar, com la dificultat per pujar al seu habitatge (situat en un segona planta), la pèrdua de la feina, la convivència diària amb la família o simplement la incapacitat de llegir un llibre. Sánchez ha aprofitat la seva experiència per ajudar i acompanyar altres persones víctimes d’accidents de trànsit.

L’equip tècnic de treball d’ASPID està format per una treballadora social, una terapeuta ocupacional i una psicòloga.

Comparteix

També t'interessarà