Joan Blau, o com tornar a les arrels amb la música

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
21-06-2019
Actualitzat: 19-07-2019 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Joan Blau, o com tornar a les arrels amb la música

Us imagineu dedicar-vos plenament a allò que us fa més feliços? Poder plasmar les  vivències i el vostre dia a dia, els fragments de la vida personal en una cançó tot reprenent una afició d’infantesa? Això es el que ha fet el Joan Blau, un educador social amb una carrera musical molt intensa malgrat que només fa quatre anys que ha començat a cantar en solitari. 

Ell es va endinsar en aquest món de de ben petit quan els seus pares el van apuntar a estudiar piano i solfeig a l’escola Yamaha, on va cursar fins al 4t grau: “Em vaig interessar per la música gràcies a en Pep Alsina, el meu professor de música a la EGB i a mon pare Josep M. que durant molt anys va estar en el món de la música com amateur, però n’és un gran consumidor”, explica Joan Blau.També ha estudiat un parell d’anys al taller de músics, on ha après gran part del coneixement musical que té ara.

Tot i que des de que era un nen ha estat vinculat al món de la música, no va ser fins al 2015 quan l’artista balaguerí començà la seva carrera com a cantautor. La primera actuació la recorda perfectament;  l’11 de desembre a la presentació del llibre “Cambio de rasante” de Víctor Lorenzo. Des de llavors, en quasi quatre anys ha trepitjat més de 150 escenaris, a vegades en solitari, i d’altres amb uns bons amics molt professionals amb els que li encanta treballar.  Preguntat sobre si s’ha plantejat mai formar part d’un grup, l’entrevistat ho té clar: “Sí, m’ho he plantejat i en tinc ganes, tot i que de manera separada al meu projecte, el format cantautor és el que més m’agrada”, afirma el músic.

Avui en dia segur que heu vist cantar més d’un cantautor, però com s’aconsegueixen ‘bolos’ per donar-te a conèixer en un món tan complex com el de la música?  Per Joan Blau l’èxit requereix treball i constància: “El consell que donaria a una persona que comenci ara és que, apart de treballar la tècnica vocal i l’instrument que toqui, per davant de la posada en escena, cal potenciar les xarxes socials i el màrqueting per vendre millor el projecte”.

La música de Joan Blau és intimista, sentimental, amb força però tendra al mateix temps, i sempre que pot hi incorpora tocs d’humor. “Les meves cançons tracten de vivències en el meu dia a dia,  petits detalls, una gota d’aigua caient damunt d’una fulla d’un arbre, els sentiments com canviar tot el teu plantejament de vida quan ja no tens cap camí cap a on anar”. Els titols de les darreres cançons ‘Cafè', 'Menjar plàstic', 'Canviar', 'Torró' i 'Nits d'estiu' ja ens indiquen aquest caràcter de vivències viscudes per l’autor i sobretot històries explicades amb accent lleidatà . Aquestes són les cançons que composen els segon disc, “La Clau”, que després de presentar-lo a la sala Barts el mes de febrer ara podreu escoltar a la nostra ciutat. La cita és demà dissabte, a les 22h, al Cafè del Teatre.  

En aquest CD Joan Blau s’ha inspirat en “tot el que va marcar la meva vida en el moment en el que vaig anar a retrobar les meves arrels balaguerines i com la pagesia i la comunitat associativa em va ensenyar a ser millor persona i descobrir que era el que realment em fa feliç”. Per tant, el missatge que transmet el títol ‘La Clau’ és que ha trobat la clau d’ell mateix i d’allò que el fa feliç: treballar a través de la música i donar vida a les seves composicions.

De cara al futur, Joan Blau té diferents reptes que vol tirar endavant. Primer de tot vol poder assolir la titulació per treballar com a musicoterapeuta. També  li agradaria seguir cantant en solitari, sense deixar de fer-ho amb amics, i seguir fent créixer el projecte de Rodautors,  “un nou espai per donar a conèixer la música d’autor, on tots els cantautors tenen una plataforma de visualització”.

Des d’aquí li desitgem molta merda, i a vosaltres us convidem a assistir al concert de demà, perquè estem segurs que a més de gaudir d’una bona estona ajudareu a potenciar la creació musical del territori.

Comparteix

També t'interessarà