Joan Giralt, o com enaltir la vocació artística

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
28-06-2019
  • Joan Giralt, o com enaltir la vocació artística

En Joon, nom artístic de'n Joan Giralt, és un noi de Lleida, alegre i extrovertit que il·lustra i dissenya sempre que pot. Li agradaria molt viure amb instensitat el seu art, aportar el seu granet de sorra al teixit cultural de la ciutat i vol fer-se un nom dintre del panorama artístic. La seva passió per la il·lustració sorgeix l'any 2012, quan va començar a estudiar Gràfica Publicitària i, posteriorment, Il·lustració. Tot i que el dibuix i la pintura l’han acompanyat pràcticament tota la vida, va ser durant aquella etapa quan va començar a endinsar-se en un món que l’enamoraria i del que ja mai més voldria sortir. L'art sempre li ha valgut un profund interès, en totes les disciplines, sense rebutjar reptes a l’hora de descobrir noves facetes.

Des que té ús de raó, l’objectiu de la seva vida ha estat el d’aprofitar cada instant i intentar aprendre de les lliçons que el dia a dia li presenta. Dedica gran part del seu temps lliure a estar amb la seva família i amics, escoltar música, jugar a videojocs, anar en bici, veure pelis o sèries i viatjar allí on li porti el vent… Precisament, aquesta brisa el dirigeix la major part de les vegades a estar envoltat de natura, on gaudeix molt coneixent nous llocs i persones.

Anem a parlar del seu art, de com el defineix ell mateix i de com va veure la seva vocació dissenyadora. Generalment s’expressa mitjançant l'art visual o pictòric, utilitzant la línia i els colors plans. Moltes vegades hi combina la simplificació de formes i l'aglutinació de conceptes i defineix el seu estil pictòric com a “neoexpressionista”. “Canalitzo moltes idees i sentiments en les meves obres, represento a personatges o situacions”, diu en Joon. Actualment, intenta que les seves obres siguin més mordaces, amb un toc crític, però evitar que aquestes esdevinguin llunyanes a l’espectador.

Si parlem dels seus referents artístics hem de mencionar Keith Haring, Basquiat, Joan Miró i Kandinsky, “entre molts altres grans noms”. “Són artistes que sempre he admirat i he tingut la sort de poder veure en persona algunes de les seves obres”. En l’àmbit personal, la referència apunta cap als meus pares, família, amics i companys, als quals “els hi estic molt agraït i formen part de mi”

La inspiració de’n Joon beu de diferents fonts, però ens destaca la música com a principal. D’entre els acords neixen moltes d’aquelles idees que acabaran plasmades en colorits i lineals dissenys. Els productes audiovisuals que consumeix habitualment, com còmics, videojocs, sèries, pelis o tot allò que l’envolta i que s’assabenta que passa en el món.

Actualment forma part de l'Associació Cultural d'Artistes Promethea, una plataforma nascuda l'any 2018 amb la missió de donar resposta a l'escassetat d'espais culturals i artístics a la capital de Ponent. Aquesta entitat sense ànim de lucre, situada a l’Avinguda Catalunya número 24 de Lleida, també pretén involucrar-se en el teixit cultural de l'entorn per tal de generar un canvi. Per ara la conformen 15 persones, tot i que “la intenció és poder acollir a més artistes i conèixer noves idees”. Promethea és una plataforma autogestionada i d’organització horitzontal amb la qual podrem contactar al mateix local, a través del correu electrònic associaciopromethea@gmail.com o dels diferents perfils a Instagram i Facebook.

Talent Lleidatà - Promethea Joan Giralt

Gairebé tothom conèix les dificultats a les que els i les joves artistes lleidatanes han d'enfrontar-se en el panorama social actrual. “Vivim una situació complicada, però salvable”, ens diu en Joon. “Penso que Lleida ha quedat endarrerida en alguns aspectes, i per això el seu teixit cultural té algunes mancances”. Tot i així, considera que els gestors culturals de la ciutat “haurien d'estar més compromesos per tal d'actualitzar i millorar el sector”.

D’aquí a deu anys, com s’hi veu o com li agradaria estar? Doncs, la veritat és que no sabria dir-ho. “Sóc un cul inquiet i seria molt feliç si pogués viure de les obres que realitzo”. En aquest sentit, en Joon no es tanca cap porta del món de l’art que, a la seva edat, encara romanen obertes. “Hi ha molts aspectes i camps de l'art que m'agradaria descobrir”, per xemple, els tatuatge, el graffiti o el mosaic. En té molts de pensats, però, tal com ell diu, “mai se sap”.

Si us heu quedat amb ganes de conèixer més sobre Joon i les seves obres, us animem a trobar i gaudir de gran part de les seves col·leccions a través dels seus perfils de Facebook, Instagram i Behance.

Obres Joon - Talent Lleidatà
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta