“Joan Oró. El científic de la vida”, al Museu de l'Aigua

REDACCIÓ
15-09-2021
  • “Joan Oró. El científic de la vida”, al Museu de l'Aigua

Des d'aquest dimarts ja es pot visitar al Museu de l'Aigua, la mostra "Joan Oró. El científic de la vida", un títol que recull el lema que va moure el científic lleidatà: descobrir l’origen de la vida. La mostra presenta 161 peces rellevants del seu llegat: la taula de treball, de model presidencial, que va viatjar de Lleida a Houston i tornada a Lleida, amb cadires a joc; les llibretes de treball amb anotacions i llibres especialitzats; fotografies personals, diplomes i commemoracions rebudes al llarg de la seva carrera; imatges originals de la NASA, globus de Mart i de la Lluna, instruments de treball, com ara un ordinador Macintosh, una càmera Polaroid o diapositives, així com mostres de meteorits, amb els embalatges originals.

L’exposició es complementa amb la biografia de Joan Oró i un vídeo explicatiu de la seva vida i una entrevista de l’any 2002, cedits per TV3. La mostra ocupa una sala de l’antic xalet dels enginyers, al recinte del campament de la Canadiense, creant un paral·lelisme entre els enginyers que van desenvolupar la hidroelectricitat a les Terres de Lleida, i la figura de Joan Oró, que va treballar en un camp diferent però amb la voluntat d’estudiar l’origen de la vida, a partir de la curiositat i la motivació per la ciència.“A Nation in Retreat, La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals”La voluntat de l’exposició és difondre la figura de Joan Oró, però també el foment de la ciència entre els joves. Ell era molt conscient de la transcendència de la tasca educadora. La docència, tot compartint el laboratori amb molts alumnes, va ser l’eix de la seva missió.

El Llegat Oró permetrà desenvolupar el projecte “Univers aigua”, de divulgació de l’aigua des d’un punt de vist multidisciplinar, més enllà de la visió patrimonial duta a terme fins ara al Museu de l’Aigua.

El programa vol desenvolupar propostes educatives sobre el paper de l’aigua en l’aparició de la vida a la Terra, els seus usos al llarg de la història de la humanitat i el patrimoni local de l’aigua, els reptes de present i futur de l’aigua, la presència de l’aigua en altres planetes i la importància en les recerques astronòmiques, i les característiques de l’aigua. El programa es plasmarà en activitats per a centres educatius, observacions astronòmiques i cicles de conferències.

Un altre eix de treball és l’estudi acadèmic del llegat, amb la col·laboració amb la Universitat de Lleida o altres organismes encarregats de l’estudi del Llegat Oró amb l’objectiu d’inventariar i catalogar el Llegat, garantir la seva preservació en les millors condicions possibles i establir programes de difusió.

L'exposició ha estat inaugurada aquest dimarts pel regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i per Francesc Oró, president de la Fundació Oró. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?