Jordi Domènech: "Adoptant una mascota estem salvant una vida"

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
21-07-2021
Actualitzat: 21-07-2021 15:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jordi Domènech: "adoptant una mascota estem salvant una vida"

Cada 21 de juliol se celebra el Dia Internacional del Gos, per aquest motiu, des de l'equip de Lleida.com volem aprofitar per retre un homenatge al millor amic de l'home.

La intenció d'aquesta celebració, instaurada l'any 2004, ve motivada per afavorir a la conscienciació de preservar el benestar d'aquests animals, que moltes vegades són maltractats, abandonats o usats com a mercaderies.

De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que a escala mundial el 70% dels gossos no tenen una llar, una xifra si més no preocupant.

Creiem important recordar que la Llei de Protecció dels Animals a Catalunya, estableix tres principis bàsics a tenir en compte a l'hora de tractar-los:

  • Els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica, i també de moviment voluntari.
  • Els quals han de rebre el tracte que, atenent bàsicament les necessitats etològiques, en procuri el benestar.
  • Ningú no ha de provocar sofriments o maltractaments als animals o causar-los estats d'ansietat o por.

Sempre amb l'objectiu d'assolir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals, alhora que afavorir a una responsabilitat més elevada envers ells.

Així mateix, el Codi Penal en el seu article 337 tipifica el delicte de maltractament i abandonament d'aquests.

I com actuem davant de proves o indicis d'aquests delictes? Sol·licitant mesures cautelars penals com ara:

  • Assistència veterinària urgent.
  • Posar a l'animal fora de l'abast dels presumptes responsables (privar-lo de la tinença de l'animal i de la possibilitat de tenir altres animals a la seva cura, mentre duri la instrucció de la causa i fins i tot fins que es dicti sentència ferma).

Volem expressar als nostres #Lleidacomers la importància de denunciar davant les autoritats competents quan tinguem coneixements dels fets que anomenàvem anteriorment.

Malauradament en l'actualitat són molts els casos de maltractament i abandonament animal i les penes establertes molt lleus per aquests delictes.

Les dades actuals són de l'existència d'uns 300 milions de gossos en el món de diferents races, caràcters i mides, disposats a brindar-nos el seu amor i la seva fidelitat de manera incondicional. No oblidem que a més de ser un animal de companyia, tal com se'l denomina, també són en moltes ocasions de gran ajut per a persones amb algun tipus de discapacitat, com pot ser la ceguesa.

Així i tot, podem dir que la societat cada vegada té més consciència de la protecció dels animals i especialment aquelles entitats i associacions que es dediquen dia rere dia al rescat, atenció, acollides i adopcions responsables de gossos que han viscut experiències negatives que els deixaran "marca" per tota la vida, però que a la vegada han tingut l'oportunitat de tornar a començar, sabent què significa ser estimat i cuidat com toca per una nova família.

Per aquest motiu, des de Lleida.com hem parlat amb en Jordi Domènech, president de la Protectora Amics dels Animals del Segrià. Una Associació de caràcter social, legalment constituïda i sense ànim de lucre, situada en la partida de la Caparrella de Lleida.

Un refugi físic per animals que compta amb atenció veterinària, on tenen com a objectius principals fer complir la Llei de Protecció Animal, millorar-la i intentar informar als ciudatans i administracions de la problemàtica de l’abandonament, al mateix temps que intentar reduir-lo.


Entrevista amb Jordi Domènech (president de la Protectora Amics dels Animals del Segrià):

  • Quants animals teniu actualment a la protectora? I d'aquests, quants són gossos?

En aquest moment tenim 130 animals aproximadament, dels quals 85 serien gossos.

  • Quina és la mitjana de gossos que rescateu a l'any?

Uns els rescatem i la resta ens els porten. Una xifra aproximada podrien ser uns 300 a l'any.

  • És més freqüent el rescat, o que us els duguin a la protectora?

Et diria que el percentatge està bastant igualat, a vegades ens avisen i nosaltres els anem a recollir, altres ens els porten persones que se'ls han trobat i no poden fer-se'n càrrec.

  • És més freqüent l'abandonament a l'estiu? O en època de vacances (Setmana Santa, Nadal)?

Actualment nosaltres això no ho hem detectat, abans potser sí que era així, però ara és una cosa que es manté més de forma lineal durant tot l'any. Convé destacar d'aquest any passat que hem estat en pandèmia, que la tendència ha estat a l'inrevés, és a dir, hi ha hagut més adopcions que abandonaments. Ara que sembla que a poc a poc tornem a la normalitat, veiem que les adopcions tornen a baixar.

  • Així doncs, creus que les adopcions que es van fer durant la pandèmia, poden tornar a convertir-se en abandonaments?

En el nostre cas no, ja que som molt escrupolosos a l'hora de donar en adopció a un animal, de tal manera que les persones que volen adoptar han de realitzar abans un qüestionari complet i una entrevista personal. També exigim saber en quin lloc i condicions estarà l'animal en la nova llar. Si passades aquestes proves no ho veiem clar, l'animal continuarà amb nosaltres a la protectora, ja que la nostra feina és que les adopcions siguin productives.

  • Com podem conscienciar a la gent perquè no abandoni als seus animals?

És una tasca que ha de començar a l'escola, és important començar des de la base. S'hauria d'educar als infants des de petits, que són els mateixos que ho transmetran als pares, alhora que una generació que creixerà amb una altra cultura i manera de pensar molt diferenciada de la que antigament és tènia. S'ha de conscienciar que els gossos són éssers vius, amb sentiments i dret a una vida digna.

  • Quina és la mitjana de temps que pot tardar un gos a trobar família?

En el cas dels cadells es força de pressa, tot i que hi ha un temps i unes pautes perquè aquests han d'estar vacunats, desparasitats i amb xip. Així i tot, mentre la seva adopció pot tardar setmanes o mesos, en el cas dels gossos adults, pot ser una qüestió d'anys.

A banda, hi ha algun cas especial, pocs per sort, de gossos que pel que han patit tenen molta por, o són recelosos, i aquests mai podran ser adoptats.

  • Com es recupera la confiança d'un gos que ha estat prèviament maltractat o abandonat?

Amb molta paciència, confiança i amor, no hi ha cap més recepta. Cada gos té el seu caràcter, el seu temps i les seves característiques, en això s'assemblen als humans, per tant, n'hi ha alguns que ja són porucs o desconfiats de per si, a banda que hagin pogut tenir una vida de maltractament o no. Si ajuntem tots aquests factors, hi ha algun animal en què la recuperació és pràcticament impossible, però per sort, són la minoria.

  • De quina manera es pot promoure l'adopció d'aquests animals?

Explicant a la gent la realitat. Criadors que facin les coses ben fetes n'hi ha, però d'altres les fan molt malament, en què els pares de les cries són merament animals reproductius, com a mitjà de negoci.

Els gossos que nosaltres tenim a la protectora són animals que vénen de l'abandonament o el maltractament, per tant, adoptant estem salvant una vida. Si en ve d'això el que fem és comprar, el que fem és fomentar la cria.

  • Quins tipus d'ajuts econòmics rebeu per sostenir l'associació (entitats públiques, organitzacions, particulars...)?

Rebem alguna ajuda cada any o dos de la Generalitat de Catalunya, que representa un 10% del nostre pressupost. Nosaltres sobrevivim de les donacions particulars que vénen dels socis, voluntaris i totes aquelles persones que ens vulguin donar un cop de mà. També fem loteries, calendaris... i aquestes coses per recollir diners.

Perquè us en feu una idea, nosaltres podem tenir unes despeses d'entre 5 a 7 mil euros mensuals en només veterinaris.

  • Celebreu d'alguna manera especial el dia internacional del gos?

No, ja que nosaltres a banda de la protectora tots tenim la nostra feina i vida privada. A l'Associació el que fem és dedicar-li molt del nostre temps lliure, però durant el dia estem al nostre lloc de treball, i per tant tampoc tenim temps de fer grans festes. Nosaltres el que celebrem enormement és la recuperació d'un animal, l'adopció en una nova família... Els animals ens necessiten els 365 dies de l'any, no avui especialment.


 

D'aquesta manera, el president de la protectora del Segrià ens dóna una mica més de consciència sobre la preservació del benestar dels nostres animals i de la importància de promoure l'adopció d'aquests.

Des de Lleida.com us animem a donar visibilitat a l'adopció, a penalitzar i denunciar els abandonaments i el maltractament, i a educar-vos i educar als que us envolten en l'amor i la sensibilitat, no només cap als gossos, sinó cap a tots els animals.

Comparteix

També t'interessarà