Jorge Soler: "Estic a Cs per representar a tots els que tenim claredat en el sentit de ser catalans, espanyols i europeus"

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
03-02-2021
Actualitzat: 03-02-2021 17:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jorge Soler: "Estic a Cs per representar a tots els que tenim claredat en el sentit de ser catalans, espanyols i europeus"
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El metge, docent i escriptor lleidatà, Jorge Soler González, és el cap de llista de Ciutadans (Cs) per a les Eleccions del 14-F. Actualment és el Portaveu del Grup Parlamentari de Ciutadans en l'àmbit sanitari - a la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya-. Va néixer al mes d'octubre de l'any 1975. Recorda que des de petit el seu somni havia estat ser metge, "Atendre a la gent, ajudar-los... són d'aquestes coses que sempre m'han agradat". A part de tenir una bona família i "ser útil a la societat". Tot i les hores de treball que li ocupen els diferents càrrecs que té i la cura que demanen tres fills, Soler aprofita el seu temps lliure per fer esport i passejar pel camp, "m'agrada molt llegir, escriure i anar en bici per l'Horta de Lleida".


Tres racons preferits de Lleida, Ponent i Pirineus?

Bé, són fàcils de dir, un d'ells és la Seu Vella. La Canalització també és un racó fàcil de trobar i que està a prop. I l'altre és l'Horta de Lleida, m'agrada molt vincular-me amb la natura, i és un lloc on es pot sortir en bici. Són racons fàcils de trobar i que estan a prop nostre.

En quants llocs has viscut?

Vaig viure una època a Barcelona... Vaig fer una estada a Londres... però si parlem de viure com a tal, sempre he viscut a Lleida.

Amb quin animal t'identifiques?

Animal? (riu) No tinc identificació 'animal'.

Breument, com vas viure el confinament domiciliari?

Suposo que el vaig viure com tothom, inicialment una mica desconcertat pel que estava passant i després molt ocupat perquè els nens a casa amb les seves classes i la seva feina, era un valor de complicació i jo, d'altra banda, molt enfeinat, amb molt treball perquè em passava tot el dia en reunions que es superposàvem... amb decisions... amb moltes propostes... amb fer molta activitat política. Hi havia molta feina per fer de control polític, per donar suport a altres companys que estan en posicions de govern d'altres comunitats.... I jo també tinc unes altres responsabilitats dintre de l'àmbit sanitari.

La covid-19 t'ha tocat de prop?

Jo he hagut de lidiar l'oposició sanitària. Clar, jo he estat a tots els plens al Parlament sent l'oposició. Jo sóc la veu al Parlament de l'àmbit sanitari, per marcar directrius al Govern. Per tant, he estat en una part ben implicada en el sentit de l'oposició sanitària. A causa d'això he estat a peu de canó durant tota aquesta situació.

I a nivell més personal?

Doncs, com la majoria, als meus pares no els hi puc deixar els meus fills des de fa molt de temps. Per tant jo crec que com tothom, tenim màxima precaució i adaptació. Jo en el meu cas sóc especialment curós amb el compliment de totes les mesures, bàsicament per responsabilitat amb mi i amb la meva família, també.

Jorge Soler González (Cs)

Recicles a casa teva?

Tenim nens a casa, i els agrada! Són precisament ells qui s'encarreguen.

Quin o quina rival política convidaries a sopar a casa teva?

Jo a casa meva no faig política, és un lloc on estic amb els nens i entren amics, no és un lloc per fer política. Ara, si em preguntes amb qui aniria a sopar, doncs et responc que aniria amb moltíssima gent. Sóc una persona molt transversal, molt oberta i crec que també està bé escoltar parers de tothom, de fet, ho faig sovint.

Quins estudis has cursat?

Sóc metge de formació... He fet el doctorat... Tinc diversos màsters, un és d'humanitats... i m'he dedicat molt temps a la formació. Quant a postgraus tinc també molta activitat, tota reglada.

Quines feines has tingut? Has estat empresari?

Només he sigut metge i professor. Jo era, fins a entrar a la política, metge i professor de la Facultat de Medicina de Lleida i vicedegà, tenia responsabilitats en gestió. Mai he sigut empresari, sempre he treballat de metge. Menys aquests darrers anys que he estat polític. Tinc la meva plaça en propietat, guanyada d'oposició a l'Institut Català de la Salut i és la plaça que vaig obtenir després de molts anys d'estudi, molta feina i molt concurs i moltes guàrdies.

Has estat a l'atur i has rebut algun tipus d'ajut per desocupació?

No, mai. No he rebut cap ajut. Vaig acabar la carrera i em vaig posar a fer guàrdies, abans d'entrar al MIR, a la xarxa assistencial que hi havia, fora de la pública. Totes les privades, mútues... fins que vaig treure la meva plaça per l'oposició, vaig fer de MIR, em vaig treure l'especialitat i vaig entrar a treballar al sistema públic, etc.

Quant temps fa que estàs dintre de la política?

Fa cinc anys, vaig entrar al setembre de l'any 2015.

Has estat escollit anteriorment per algun altre càrrec polític?

Abans d'entrar amb això, no, no en tenia res a veure amb la política.

Com i per què vas entrar en política?

Perquè va sortir l'oportunitat. Va ser un moment determinat en el qual les retallades estaven colpint de forma molt bèstia el sistema sanitari i va sortir l'oportunitat de poder ser portaveu de Salut, dintre d'un partit que a més a més, en aquest moment, encara no semblava que era tan punyent el tema del Procés, però ja començava. Doncs, els que teníem claredat en aquest sentit de ser catalans, espanyols i europeus, ja que vaig pensar que era la millor manera de poder conciliar les dues coses. La vida personal... les conviccions personals... laborals... amb la política.

Jorge Soler González (Cs) a la Redacció de Lleida.com
Jorge Soler González (Cs) a la Redacció de Lleida.com

Davant de les possibles aliances amb PP i Vox, què podries dir-nos?

Bé, nosaltres sortim a guanyar les eleccions i desitjo que tot el constitucionalisme sigui capaç de girar. Jo, de fet, he intentat personalment amb molts d'ells perquè hi hagués un gran pacte de coalició electoral amb el Partit Popular i amb el PSC, però cap dels dos van voler. Ells van anar a veure si podien 'rascar' a veure si podien treure uns escons més, cosa que jo crec que era un error, perquè en aquest sentit jo sempre he cregut que el millor és fer un projecte transversal, integrador amb PP i PSC, i sobretot el PSC mai ha volgut, sempre ha anat per lliure intentant pactar amb Esquerra (ERC).

Aquest projecte transversal podria incloure altres partits que no siguin el PSC o el PP?

Jo crec que han d'incloure PSC i PP, són els tres grans blocs i no han d'incloure ningú més.

Com creus que la gent podria recuperar la confiança amb els i les polítiques?

Crec que per sort tenim un sistema de democràcia representativa i cap de nosaltres la vol conèixer l'alternativa, perquè l'alternativa la veieu cada dia a altres països del món on no tenen la sort que tenim nosaltres, per això és important, tenir projectes democràtics, que dintre de la llei i dintre de les constitucions siguin capaços de representar l'honradesa democràtica, jo crec que aquesta és la gran caixa que de guardar com a un tresor. Perquè si perdéssim això, tindríem uns grans problemes.

Què canviaries de Ciutadans (Cs)?

Jo no sé si canviaria alguna cosa. Jo estic plenament compromès amb el meu partit. Penso que les idees són bones i estic orgullós d'estar en un lloc on hem estat líders en propostes socials i econòmiques clarament, però amb diferència a més a més, concretament jo he estat un dels diputats més prolífics que ha tingut la legislatura aquesta i la passada. Per tant jo crec que estic al lloc on s'ha d'estar. Ara, si és que hi ha altres interessos comunicatius, ho desconec.

Quina creus que pot ser la teva major aportació a la província de Lleida?

En el meu cas concret, he tingut la virtut de poder estar situat al sistema sanitari en representació d'ell. Per tant he aconseguit millores laborals. He aconseguit crear consciència sobre la importància de la llista d'espera. Que les pagues extres s'havien de blindar per llei enviant la proposta al Parlament i ho vam aconseguir també. He estat al darrere de tot el tema de l'agència pública de salut. Jo com a diputat he estat un gran impulsor de les polítiques sanitàries. Ara, jo penso que la gent desconeix la nostra activitat perquè en molts mitjans de comunicació tenen una clara ordre que és el no parlar de res del que fa Ciutadans, perquè hi ha una intenció clarament política i aquesta és la realitat.

Teniu eines per lluitar contra aquesta situació dels mitjans que no informin sobre Ciutadans?

Des del meu punt de vista el que has de fer és, quan et conviden, parlar de les teves propostes, atens als mitjans de comunicació i al final, la ciutadania sabrà a qui vol apostar, si per un partit o per una persona que treballi, que s'impliqui, que realment estigui per les propostes fetes. Et puc dir, que sóc un dels diputats a Lleida, amb diferència, que ha treballat amb propostes concretes al Parlament de Catalunya i un dels que més intervencions té amb diferència d'altres. Personalment puc estar orgullós de treballar amb tanta dedicació. Però, al final, la ciutadania decideix a qui li dóna el vot, si el dóna a la persona que treballa i s'implica o poden apostar per algú que no ha fet res, alguna excusa hi haurà.

Jorge Soler González (Cs) a la Redacció de Lleida.com

D'una serie de temes que et proposem, tria els que consideris més importants i et sentis personalment compromès per a treballar-los des del teu escó en la legislatura vinent:

  • Millorar el sistema sanitari públic

Sóc el portaveu de Sanitat d'un partit polític, clarament apostem per la millora del sistema de salut. No és només una prioritat, és una obsessió. No hi ha un sol dia que no estigui darrere de l'activitat sanitària catalana i que porti les propostes al Parlament.

  • Reactivar l'economia

Ara mateix crec que és el més important, on cal una dinamització de l'economia. Cal ajudar la gent que està patint. Així com tota la gent que no pot treballar i que està en un ERTO. També tenir en compte l'empoderament dels petits comerços, ajudar a les PIMES.

  • Mobilitat territorial (estat carreteres, transport públic, connexions ferroviàries...)

Un altre tema és aquest, és un pilar des del punt de si volem fer créixer Lleida. Es pot fer créixer en molts eixos, però un d'ells és l'adequació de les vies d'accés per carretera. Així com el sistema ferroviari, penso que és indigne pels estudiants i treballadors la connectivitat que té aquest servei. Cada vegada treuen més trens.​

A l'entrevista en referència a totes les PIMES i autònoms que estaven patint el tancament dels negocis, i que vam tenir al maig per aquest mitjà, vam parlar dels ajuts i subsidis que necessitaven els diferents sectors. En una de les respostes vas comentar que els afectats haurien d'adreçar les seves queixes i peticions cap als representants polítics o entitats de suport. En cas que Ciutadans guanyi escons al Parlament, totes aquestes persones afectades per la Covid-19 podrien acudir a vosaltres amb queixes i peticions per a què vosaltres les expresseu i doneu veu al Parlament?

Des de Ciutadans hem estat absolutament arrelats i connectats amb moltes d'aquestes associacions, agrupacions i sindicats. De fet, tenim una xarxa de connexió molt propera perquè les propostes siguin reals, no són propostes que se'ns acudeixen, són propostes que surten de reunions amb les associacions, col·lectius i amb la gent afectada, a partir d'aquí traduïm tot això a necessitats i les portem al Parlament. Aquesta és la principal funció que tenim al Parlament quan estàs a l'oposició i evidentment, quan arribes al Govern, el que s'ha de fer és aproximar totes aquestes propostes als fets i a la realitat.

Dues frases on demanis el vot.

Votar a Ciutadans ara mateix és la garantia d'aturar el Procés i donar-li una volta a la política catalana. I amb fermesa, tenim un projecte molt gran, de centre, i per a tothom. Per tant, la nostra idea, justament ara, és precisament la de concentrar el vot. Sabem que a Lleida hi ha moltes formacions que poden tenir votants i que no aconseguiran diputats. Cosa que li va passar al Partit Popular les darreres eleccions i segurament ara li pot passar a Vox o altres formacions. Llavors, la gent ha d'entendre, si vota a PSC, després és més fàcil veure un tripartit amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). I gent que ha votat al Partit Socialista de Catalunya (PSC) pensant que no són independentistes, veuran una altra vegada un projecte d'independència. En canvi, si poden concentrar el seu vot en Ciutadans, acabarà sent realment útil, perquè es donarà una volta democràtica al Parlament.

Jorge Soler González (Cs) a la Redacció de Lleida.com
Comparteix

També t'interessarà