Jornada artística i reivindicativa per a la igualtat de gènere a les Borges

REDACCIÓ
09-03-2022
  • Jornada artística i reivindicativa per a la igualtat de gènere a les Borges

La jornada ha començat a primera hora del matí amb l’obertura del mercat i, a partir de les 11 hores, s’han iniciat els diferents parlaments. Els i les alumnes de l’INS Josep Vallverdú s’han encarregat de llegir el manifest del Dia Internacional de les Dones, així com diversos poemes de Mercè Rodoreda, Víctor Català, Maria Mercè Marçal i Felícia Fuster. A continuació, la poeta borgenca Anna Rufié ha donat a conèixer el poema ‘Arribarà aquell dia?’, que ha escrit amb motiu del 8M, i, per acabar, han tingut lloc els parlaments institucionals.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha reclamat durant el seu discurs la necessitat que hi hagi una “igualtat efectiva entre dones i homes en una societat justa en què les dones tinguem les mateixes oportunitats que tenen els homes, i puguem vèncer prejudicis, eliminar les discriminacions, trencar el sostre de vidre i romandre al centre de totes les decisions que es prenguin al nostre entorn”, ha explicat.

Per la seva banda, la regidora d’Igualtat i Feminisme de les Borges, Ariadna Salla, ha explicat que la jornada d’aquest 8M és “de celebració i de reivindicació”, davant la necessitat d’acabar amb les desigualtats que patim les dones. Salla ha posat de manifest la voluntat de lluitar contra la discriminació laboral i salarial, la violència masclista i de construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes", ha dit.

 

Parades de proximitat a càrrec de dones que són “un exemple”

L’alcaldessa de les Borges també ha dedicat unes paraules a totes les borgenques i garriguenques, “les dones fortes i compromeses del nostre territori que dia rere dia lluiten contra totes aquestes desigualtats”. En aquest sentit, ha explicat que “un bon exemple són les grans emprenedores que avui han assistit mercat tan especial per donar a conèixer els seus productes de proximitat”, ha dit Palau.

En concret, aquest dimarts, a les parades habituals del mercat borgenc, s’hi han sumat vuit parades de productes de proximitat de la mà de dones emprenedores de la comarca. Hi ha participat l’empresa Bee Happy, de Juncosa; Safrà Júlia, de Cervià de les Garrigues; Sabons Thymus, d’Arbeca; Xocolates Canxanna, de la Pobla de Cèrvoles; Celler Matallonga, de Fulleda; + Art, de les Borges Blanques; Editorial Fonoll, de Juneda, i la Cooperativa Mengem Garrigues.

 

Altres activitats que completen la jornada dedicada al 8M

En el marc del cicle ‘Març dona, març poesia’, s’han programat un seguit d’activitats que giren al voltant del Dia Internacional de les Dones. El diumenge, 13 de març se celebra la vintena trobada de puntaires i l’espectacle ‘A la fresca’, de la Cia. Anna Confetti. Igualment, durant el mes de març està prevista la taula rodona ‘Igualtat sense fronteres’, que es podrà veure a través de Les Borges TV. Es tracta d’una proposta que es donarà a conèixer amb més detall pròximament i que consistirà en un debat en què dones de diferents nacionalitats reflexionen al voltant del 8M, què significa per elles, i quin paper consideren que haurien de jugar les associacions feministes.

Per acabar, del 14 al 26 de març arribarà a la Sala Maria Lois de la Biblioteca Marquès d’Olivart l’exposició ‘Dones rurals, dones de Lleida’, un recull de biografies per visibilitzar i reivindicar les dones del món rural, com la professora i bibliotecària borgenca Maria Lois i López.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta