Jornades tècniques, tasts d’oli i xerrades conformen el gruix de la 24a Fira de l’Oli Verd de Maials

REDACCIÓ
Publicat: 
18-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jornades tècniques, tasts d’oli i xerrades conformen el gruix de la 24a Fira de l’Oli Verd de Maials
  • Jornades tècniques, tasts d’oli i xerrades conformen el gruix de la 24a Fira de l’Oli Verd de Maials
  • Jornades tècniques, tasts d’oli i xerrades conformen el gruix de la 24a Fira de l’Oli Verd de Maials

El diputat Joan Gilart; l’alcalde de Maials i president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i el president de la Cooperativa de Maials, Francesc Teixidó, han presentat aquest dimecres a la sala de premsa de la Diputació de Lleida la 24a edició de la Fira de l’Oli Verd de Maials, que se celebrarà els dies 20 i 21 de novembre.

Com en anteriors edicions, el recinte firal s’omplirà d’activitats. Així, la fira serà inaugurada per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, un acte que donarà pas a la primera de les jornades tècniques que se celebraran, que porta per títol Projectes de futur en l’olivera a la finca experimental de la Diputació Lleida a Maials, a càrrec de Xavier Vallverdú de l’IRTA i del Dr. Miquel Pascual de la UdL, a la sala de la Societat, on s’experimenta amb varietats ancestrals. A les 19.00 es farà, a la sala de la Societat, la jornada PATT: L’estratègia de màrqueting en el món de l’oli. Costos de producció d’olives, a càrrec de José Luis Cunillera Sánchez, soci director de l’Agència OM; Víctor Sas Lamora, enginyer agrònom i tècnic de la Comunitat de Regants Garrigues Sud i la col·laboració de l’Escola Agrària de les Borges Blanques. Finalment, el pròxim diumenge se celebrarà la jornada tècnica Gastronomia i tast d’oli d’oliva verge extra, un tast guiat a càrrec de Pilar Pardell Pons, membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya.

D’altra banda, la fira farà visites guiades per la Vilaclosa, tallers de degustació d’oli, tast de cervesa artesana, presentació del llibre Neures de pa sucat amb oli, a càrrec de Pepita Sopeña i Feu, a la sala de conferències de la Fira, Vesprades teatrals 2021, a càrrec de Josafat Teatre, amb el monòleg De passada, històries d’una dona de poble, de Pepita Ruestes, o la xerrada 'Com digitalitzar el negoci i com posar botiga online', a càrrec de Misoluzion, amb Manuel Pellisé.

Joan Gilart ha recordat, durant la seva intervenció, que la Diputació té oberta una línia de subvencions per a fires, i que les comarques de Lleida gaudeixen d’una bona salut en l’àmbit firal, ja que se’n fan moltes i de gran qualitat com la de Maials, que és una referència per al món de l’oli a Catalunya.

Per la seva banda, David Masot, ha dit que “a Maials tenim un oli de qualitat, amb un poble, i la Vilaclosa, la part antiga del poble meravellosa. Molts de carrers de la població són de pedra seca”. Per això, ha convidat els visitants a passejar-s’hi per descobrir-ne els encants. També ha fet referència als 101 expositors que hi haurà durant la fira, amb molt de producte de km0, però també arribats de tot arreu de Catalunya.

Francesc Teixidó s’ha referit a la collita d’enguany, que ha quantificat en 1,2 milions de quilos i ha estimat que durant la fira es vendran uns 12.000 litres d’oli, una quantitat similar a la de fa dos anys, quan també va ser presencial. Respecte a la qualitat de la collita, ha explicat que, fins ara, està madurant bé i que esperen que la climatologia no ho esgarri.

Un altre dels actes importants de la Fira de l’Oli serà la investidura com a Amic de l’Oli el gerent d’Agustí Mestre, Jordi Mestre, que té arrels a Maials, ja que el seu avi n’era fill, tal com ha recordat David Masot. 

Comparteix

També t'interessarà