⏯️ Josep Ramon Jové: “El JazzTardor manté l’aposta per la qualitat internacional i local”

LLEIDACOM | Neiver Suarez
Publicat: 
12-11-2021
Actualitzat: 26-11-2021 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Josep Ramon Jové: “El JazzTardor manté l’aposta per la qualitat internacional i local”
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Des del 6 de novembre i fins a l'1 de desembre passaran per Lleida algunes de les figures més interessants del jazz  - internacionals i de casa- en el marc del JazzTardor. Com sempre des de fa vint-i-set anys, hi estem convidats a gaudir d’aquesta música extraordinària. En parlem amb el director del JazzTardor, Josep Ramon Jové.


  • ¿Què transmet el JazzTardor?

El JazzTardor transmet o possibilita que el públic de Lleida, i el públic que ens vulgui visitar, pugui accedir a una sèrie de concerts de músics molt importants, de músics que han tingut un paper destacat en la història del jazz o bé tenen un paper de motors en el jazz del present perquè estan apuntats al que serà el jazz en un futur.

  • ¿Quin és l'encant del JazzTardor d'aquest any?

El Jazz Tardor d'aquest any, la característica que el fa especial o encantador, és la seva variació en els seus projectes absolutament avantguardistes i amb una visió del Jazz de manera lúdica, com ara el Jazz de casa nostra, com en els casos del vocalista Sicilià que viu a Barcelona o del contrabaixista lleidatà Ignasi Gonzalez, i el de la família Fumero. Horacio Fumero qui destaca en nou projecte el talent de la seva filla, Lucia Fumero. 

  • ¿Com influeix l'esdeveniment en la població de Lleida?

És un festival que està molt consolidat en un nivell molt ampli que va fins a les nostres fronteres. A l'àmbit de Lleida, la tradició del seu públic final i el seu públic nou que s'incorpora cada any, espera la programació del JazzTardor a cada novembre per la seva música de qualitat igual que el cartell del JazzTardor,  que  enguany el fa Josep Maria Casares, a qui la gent es pregunta sobre què farà cada any, amb tot això vull dir que el JazzTardor està ben preparat d'alguna manera.

  • ¿Quin és l'objectiu de l'esdeveniment d'aquest any?

L’objectiu del JazzTardor aquest any es el de sempre: arribar al màxim públic possible, sense baixar gens el nivell de  qualitat de la seva proposta de concerts.

  • ¿Pel que fa a la pandèmia, quines limitacions hi havia a l'esdeveniment de l'any passat?

L'any passat va haver-hi moltes limitacions amb la Covid-19 com ara les d'aforament en els concerts, com les de programar amb gent que vènia de països estrangers com a nord-americans i britànics per temes de quarantena i tests que s'havien de fer als aeroports. La pandèmia ens va limitar molt, però també ens va ensenyar a treballar d'una altra manera, encara que portem aquestes limitacions hem après coses que podien servir a futur.

  • ¿Quins van ser els retards i inconvenients causats pel confinament durant l'últim esdeveniment?

Inconvenients en primer lloc va ser la viabilitat econòmica perquè el festival depèn dels ingressos per taquilla, fent que les limitacions d'aforament fessin que l'organització fos una mica difícil per al funcionament del festival en els aspectes que no estaven prevists, ja que ens havíem d'organitzar ràpidament en la ventilació i la distància que havia de tenir cada persona convertint tot això en una experiència.

  • ¿Quina diferència hi ha entre l'edició de l'any passat i la d'aquest any?

Les diferències en primer lloc és que enguany tornem al nostre format de concentrar els concerts en el període de temps que inicia des del 6 de novembre fins a l'1 de desembre, a diferència de l'any passat vam iniciar des de novembre fins al mes de maig. Enguany recuperem l'aforament però es continua portant la màscara posada.

  • ¿Quines novetats destaquen aquest any?

Com a novetats tenim nous espais que el festival mai havia programat com són l'Escorxador i l'Espai Orfeó. També com una altra novetat que destaca són la sèrie de concerts amb diferents estils musicals agafant un possible avantatge de les tendències que reuneix avui en dia el Jazz.

  • ¿Què recuperaràs aquest any amb l'esdeveniment?

Estic molt content perquè recuperem la presència d'un dels millors pianistes de Nova York, també del món, qui serà present el dia 1 de desembre i per a mi és una gran satisfacció perquè ell és un gran amic. És el nostre amic americà que des de la seva posició a Nova York -que és la capital mundial del Jazz- ens va facilitar moltes coses, ens va obrir moltes portes i per tant ha ajudat a evolucionar al JazzTardor.

  • ¿Quina és la reinvenció de l'esdeveniment d'aquest any?

En aquesta edició, mes que parlar de si ens hem reinventat , hem intentat aportar un canvi profund a la nostra població, llavors no ens hem reinventat, sino que tenim la gran satisfació de poder tornar al nostre format  després de la pandèmia.

  • ¿Quines són les perspectives de futur per al creixement del festival? 

És una pregunta molt interessant perquè d'alguna manera mostra la nostra perspectiva en l'evolució del jazz, en mans de les creacions que està fent la gent jove, la qual estem incorporant en la nostra programació a cada any. Ara mateix al Regne Unit hi ha una sèrie de músics joves que estan barrejant bases electròniques i basses del punk, i que són massa coneguts fora de les seves fronteres. Per tant, aquests aspectes i molts més, els estem conduint a les nostres emissions a futur.

  • ¿Com es pot convèncer la gent que no coneix el jazz per descobrir-lo?

És una qüestió interessant perquè el que jo diria des de la meva visió i del que he pogut experimentar, durant molts anys, és que anar a un concert en directe i sobretot, no pensant que t'agrada el jazz  perquè has d'entendre que el jazz és com qualsevol cosa en la vida. És una cosa integrada, així com et pot agradar  una pintura, un paisatge o una ciutat, i a partir d'aquí,  s'ha d'anar a un concert en directe i escoltar-ho sense cap mena de perjudicis, aleshores  és quan sabràs si t'atrapa o no.

Comparteix

També t'interessarà