Josep Vallverdú, Fill Predilecte de la ciutat de Lleida

ACN
24-10-2020
  • Josep Vallverdú, Fill Predilecte de la ciutat de Lleida
  • Josep Vallverdú, Fill Predilecte de la ciutat de Lleida
  • Josep Vallverdú, Fill Predilecte de la ciutat de Lleida
  • Josep Vallverdú, Fill Predilecte de la ciutat de Lleida

L'escriptor Josep Vallverdú ha rebut aquest divendres al vespre a la Seu Vella, de la mà del paer en cap, Miquel Pueyo, l'escut que simbolitza el títol de Fill Predilecte de la ciutat de Lleida, que li va atorgar el ple de l'Ajuntament al gener d'aquest any. Aquesta distinció no s'atorgava des de l'any 1927. Josep Vallverdú ha agraït el reconeixement i s'ha definit com un "enamorat de Lleida" compromès plenament en la seva tasca. L'acte ha comptat amb la presència de regidors del consistori, del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, així com un nombre de ciutadans que han seguit l'acte in situ amb reserva prèvia.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha afirmat que el compromís personal i polític, la seva longevitat fecunda i activa i la magnitud de la seva obra permeten afirmar que el catalanisme republicà de Josep Vallverdú basteix un pont entre la Segona República i potser la segona transició o la independència, tal com va citar el professor i geògraf Josep Aldomà.

Pueyo ha recordat el període d'incertesa actual, ple de pors, però amb el compromís per fer que Lleida progressi. En aquest sentit, ha recordat l'obra de Vallverdú, que recorda que no s'ha de témer "res més que la mateixa por". L'alcalde també ha destacat els valors que es troben en l'obra de l'escriptor, com l'amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants.

De la seva part, Vallverdú ha fet un repàs de la relació que ha mantingut amb la seva ciutat i ha remarcat l'interès en veure-la més completa i madura. S'ha definit com un escriptor "tot terreny" i per aquest motiu, ha considerat que s'ha mantingut "alerta i productiu" durant tants anys. Segons Vallverdú, el "bateig" d'aquest divendres, l'investeix "de tot l'honor" i ha assegurat que el portarà com un "distintiu de victòria espiritual".

El fil conductor de l'acte que s'ha celebrat a la Seu Vella ha estat la referència a la seva obra més coneguda, 'Rovelló' (Premi Folch i Torres any 1968) i poesies com 'La Infantesa', el primer poemari que va escriure, titulat 'Pomes del gos'.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?