Judit Ruiz, o com aprendre a portar el timó de la nostra vida

LLEIDACOM / Gerard Amigó
12-04-2019
  • Judit Ruiz, o com aprendre a portar el timó de la nostra vida

Últimament en el nostre entorn sentim a parlar sovint de la paraula mindfulness. El fet de que utilitzem una paraula en anglès ja ens diu que és un fenomen nou, i que potser en el nostre idioma no en tenim cap que ho defineixi exactament. S’entén com a mindfulness prestar atenció de manera conscient a la experiència del moment present amb interès, curiositat i acceptació.

El talent d’aquesta setmana ens ajudarà una mica més a treure’n l’entrellat. La Judit Ruiz ens parlarà de mindfulness i com per ella està estretament relacionat amb la meditació i l’expressió creativa poètica. Aquesta graduada en educació infantil i amb un màster en aquest camp s’autodefineix com “algú que explorant dins i obrint-se fora revoluciona el món en un còctel humà i creatiu”.

Fa cinc anys l’entrevistada va començar la seva passió per la poesia, perquè va observar que l’ajudava a trobar-se “entre el caos emocional i mental”. La seva creació reflexa situacions quotidianes del que observa tant fora (l’entorn) com també dins seu (sensacions, emocions, pensaments). Aturar-se i aquelles actituds pròpies del mindfulness com “curiositat, intenció, no judici, no esforç, paciència, confiança, acceptació, deixar anar” són les que la condueixen al procés creatiu. Aquesta tècnica li permet viure en “l’aquí i l’ara”, observant i quedant-se on s’està, “retornant una i altra vegada a l’experiència sentida en el cos. Després, retornant al que ja som arriba la poesia o digues-li també descobriment, trobada, tranquil·litat, connexió, amor”.

Per la Judit, la meditació són aquelles pràctiques o activitats que donen com a fruit el mindfulness que implica atendre, enfocar, admirar, obrir-se, contemplar, interioritzar.

Tot i la seva joventut (26), ja té dos llibres publicats: ‘Atrévete a exprimir la vida’ i ‘Gggrr: Mindfulness y poesía’. La podeu llegir però també la podeu escoltar en cada en algun dels seus tallers quinzennals de meditació, poesia i música que imparteix a l’Associació Arca Divergent de Lleida o assistir a la presentació del nou llibre que farà a Benavent el pròxim 25 d’abril.

Els seus tallers s’adrecen a “persones de totes les edats que a vegades no tenen gaire pràctica meditativa però sí inquietuds de cercar maneres de gestionar l’estrès, les emocions o el sentit de la vida". Són moments de vivència, creació i diàleg entre els assistents, sovint acompanyats de música i poesia. Tot i seguir un guió planificat cada taller és diferent dels altres perquè respon a “l’observació espontània de les necessitats del moment. Es tracta de sentir la poesia a través d’habilitats psicocorporals com la veu, el moviment, la respiració i la sensopercepció...”

Aquesta tècnica, que té els orígens en el budisme i va arribar a Occident de la mà de Dr. Jon Kabat-Zinn de la Universitat de Massachusetts, és cada cop més coneguda a Lleida. Entre la població hi ha una consciència emergent de que el mindfulness ens pot ajudar a portar el “timó de la nostra vida passi el que passi”.

Seguint els principis de viure el present i gaudir del moment actual, la Judit encara no s’ha plantejat si continuarà escrivint, i ens confessa que està oberta al que el futur li depari. De moment els lectors ja tenim dos llibres per a que ens ajudin a gestionar l’estrès, les emocions, i aquelles situacions difícils en què molts cops ens trobem immersos.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta