Justícia aixeca la sanció a Rosa Peral per gravar entrevistes sense permís

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
05-10-2023
Actualitzat: 05-10-2023 13:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Justícia aixeca la sanció a Rosa Peral per gravar entrevistes sense permís
    Peu de foto: 
    imatge d'arxiu (Pixabay)

El Departament de Justícia ha aixecat la sanció a Rosa Peral, condemnada a 25 anys per l'assassinat de la seva exparella en l'anomenat 'crim de la Guàrdia Urbana', per les entrevistes telefòniques que ha concedit a mitjans de comunicació i també per a un documental emès per Netflix, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN. A mitjans de setembre va ser expedientada per un mal ús del règim intern de comunicacions que suposa una falta greu, i se li van restringir les comunicacions i visites. L'aixecament de la sanció se li va comunicar a Peral aquest dimecres.

A l'altre condemnat, Albert López, també se li va obrir un expedient i se li han aplicat mesures cautelars per tenir en la seva llista de telèfons autoritzats els números de dos periodistes, tot i que la seva defensa al·lega que van ser autoritzats fa dos anys. Segons el seu advocat, ara López només pot trucar-lo a ell i després d'autorització prèvia dels responsables de la presó.

Els presos tenen autoritzades les comunicacions amb família o amics, a una sèrie de números de telèfon determinats i limitats. Quan volen concedir entrevistes a mitjans, l'intern ho ha de comunicar a la direcció de la presó, que és qui valora abans de prendre una decisió. Ho fan de manera conjunta amb assumptes penitenciaris, la junta de tractament i comunicació. Per decidir si s'atorguen entrevistes, es tenen en compte diversos elements, com ara que no alteri la rutina del centre, qüestions de seguretat, l'impacte que pot tenir en el procés d'inserció de l'intern o la protecció de les víctimes, entre d'altres. En cas d'autoritzar-se, es duen a terme amb paper i llapis, a través dels locutoris de comunicació. Per a mitjans audiovisuals, no se n'autoritzen.

Saltar-se aquest tipus de requisits és una falta greu, indiquen des del Departament de Justícia, que insisteix que el model d'execució penal català és garantista i es preserva la intimitat en les comunicacions dels interns amb la família i amics. Això suposa que no es fiscalitzen aquest tipus de trobades o trucades.

Comparteix

També t'interessarà