Kamma Marlo o com omplir els carrers amb murals de colors

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
19-01-2022
Actualitzat: 02-02-2022 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Kamma Marlo o com omplir els carrers amb murals de colors
    Peu de foto: 
    @kammamarlo

Aquest hivern, a la vora del Teatre Municipal l'Escorxador, espero a la porta d'una cafeteria de Lleida a l'entrevistada per l'article de la setmana. Amb una cua alta, un delineat als ulls digne d'una persona que té molta traça, veig venir una persona que desprèn energia i creativitat, camina amb un ample somriure i una motxilla a l'esquena que fa compàs amb el seu 'look' despreocupat, així arriba la Kamma Marlo, una artista mollerussenca que captiva amb els traços, els colors dels seus murals i la seva senzillesa i humilitat.

Una artista que va descobrir el seu nom artístic des de quan estudiava l'ESO, amb tretze anys. I és que Kamma Marlo és la barreja entre els seus dos noms, Carme Maria, i els seus dos cognoms Martin López, perquè "vol portar present a la seva carrera professional la signatura familiar".

@kammamarlo

Kamma explica que va ser quasi que de rebot, que va acabar estudiant il·lustració, i és que, si no fos per la seva amiga qui li va aconsellar que estudies aquesta disciplina artística, aquesta alegre muralista mollerussenca no hi hagués sabut quan de passió transmet amb el seu art.

Després de guanyar el seu primer premi d'il·lustració a Barcelona, la Kamma va començar a deixar-se fluir, com li flueixen les paraules per contar la seva vida professional. Ara mateix el que més fa són murals, els quals plasma a diferents llocs de Ponent amb pintura acrílica. Treu dels seus estudis -un grau de disseny gràfic a la UOC- tot i més per tal de completar els seus dibuixos, afirma que arran del que ha après a la universitat, ha pogut ser més flexible i acceptar projectes que han suposat tot un repte d'innovació.

Foto: Laura Gómez
Foto: Laura Gómez

Oberta i expressiva, Marlo explica com el fet de pintar dones soles, amb plantes i dintre d'un món màgic - en la majoria dels seus treballs- la va portar a viure un "boom" artístic. Un talent que, fugint de les matemàtiques, la va fer arribar a una disciplina on passar un dibuix fet en un dispositiu electrònic a un mur de grans dimensions, no és tasca fàcil i on va acabar acceptant que els números són els seus millors aliats. "Al final, dintre del món artístic, tot són matemàtiques". Confessa que el més l'apassiona és dibuixar dones, i malgrat que no tots els seus treballs tracten com a base la dona, s'adapta al que li demanin.

Marlo diferencia la seva faceta com a artista professional, de la de ser dona, "cadascuna té característiques diferents", reconeix. D'una banda, està la Carme que és més "seriosa, treballadora i que toca de peus a terra", i per l'altra banda està la Kamma Marlo, que és "expressiva, pinta, juga, es deixa enlairar pels somnis i per la creativitat". Quan li pregunto amb quina es queda, respon rotundament, "amb la Kamma", però afegeix, "una sense l'altra no funcionen, es complementen".

@kammamarlo

Mai vol perdre l'essència i l'alegria de nena petita que té. Afirma que tothom hauria de buscar animar la nena petita o nen petit que totes i tots portem dins. "La gent seriosa ha perdut una mica aquesta essència. Quan les persones se senten perdudes, és perquè han de trobar al nen petit o nena petita que els hi falta".

Molts dels seus dibuixos són producte de la gran imaginació amb la qual compta Kamma Marlo, això no obstant, també hi ha d'altres que són el resultat de la suma de diverses idees. Sovint acostuma a llegir diaris i revistes velles, d'on molts cops, treu idees i fotografies que va enganxant en una llibreta "màgica" que té de referent i que defineix com el seu centre on conserva la inspiració. "A vegades és molt difícil que una idea et surti definida quan la penses per primer cop. Les grans idees solen sortir a partir de molts referents".

La seva creativitat ha arribat a estar present fins i tot en llibres. L'any 2020 li van proposar fer les il·lustracions del llibre "Cuardeno práctico de maridaje" de Xavi Ayala. Quin va ser el resultat? Una publicació que afirma que li va costar per la seva poca experiència amb la qual comptava llavors en "dibuixar plats, copes i verdures", però que al final li va aportar experiència a la seva carrera i moments d'alegria.

@kammamarlo
@kammamarlo
@kammamarlo

Quan li pregunto d'on ve tot aquest talent. La seva resposta és senzilla i humil, com el cafè tallat que es beu, "no crec que tingui un talent com a tal. Tot és producte d'un esforç i una constància. Penso que no sóc una privilegiada que té un talent en si, la meva carrera és el resultat del treball i les ganes que tinc de fer els meus dibuixos".

La millor paraula que la descriu és activitat, això és el que li agrada a la Kamma Marlo, qui ara mateix està creant un estudi propi on reflectir i abocar tot el que fa. Es tracta d'una caseta -construïda de zero- que inaugurarà enguany a Mollerussa, on es concentra tota la seva essència i talent, o com diu ella, que no es tracta de talent, sinó que tot és el resultat d'una constància i sacrifici".

Durant el seu dia a dia compagina el seu treball com a professora, els seus estudis i els projectes individuals que li encarreguen, però aquesta raó diu que "qui vol, pot". Marlo és energia, creativitat i empenta, o com ella mateixa respon "un cul inquiet", que no sap estar "sense fer res al sofà".

@kammamarlo
@kammamarlo

El seu dia comença a dos quarts de vuit, es vesteix i treu el seu gos a passejar. Quan torna a casa, esmorza i, alguns dies, es reparteix el temps entre estudiar o avançar feina dels seus projectes individuals. Al migdia treballa tres hores com a professora a Lleida i a l'hora de dinar, torna a casa seva, a Mollerussa, perquè a la tarda dona classes d'art als nens petits de diferents escoles. D'aquesta manera té present el dibuix gran part del seu dia a dia, és així com practica i transmet tot l'amor i l'art que té a l'hora d'il·lustrar.

Defensa una educació des de l'empatia, on és important estimular als nens a fer el que més se'ls hi dona bé, aprofitant els moments que més creatius i disposats estan. A més de fer servir la geometria i les diferents tècniques per tal d'animar als més petits a expressar-se mitjançant el dibuix.

Els projectes de la Kamma Marlo es poden veure en diferents parets del territori. Els seus treballs estan plasmats en algunes escoles, entitats i carrers. Alguns d'ells els ha fet per diferents causes solidàries.

La il·lustradora reconeix que una de les seves mentores és la muralista lleidatana Lily Brik i que conèixer-la li va obrir tot un món de possibilitats i experiències, i que tot allò s'ha reflectit amb el pas dels anys en una molt bona amistat amb ella. Fins i tot, l'any 2021, els creadors de vídeos Revelant Mirades, van fer un documental sobre Pintura, en el qual, al primer capítol la Kamma Marlo i la Lily Brik van ser protagonistes.

@kammamarlo

Marlo afirma que no vol ser famosa, que el seu major desig és que pugui viure dintre del món artístic amb humilitat, on pugui ser ella i pugui esprémer al màxim tota la seva creativitat, i que aquesta es vegi reflectida en projectes que la facin créixer com a professional.

Tot i això, Marlo recorda amb molta estima una dona amb llargs cabells que va pintar a Sidamon. Aquest va ser el seu primer dibuix que feia de grans dimensions, ja que ocupa una paret sencera. Afirma que la proposta va sorgir, "em van dir "volem que pintis un mural", i vaig dir que no tenia ni idea, però que em feia molta il·lusió. Ho vaig intentar, i amb ganes i esforç va sortir. Tot i que no va ser feina fàcil".

Dibuixar plantes és el que més li agrada i com millor passa els dies, afirma que les plantes "neixen, creixen i moren, com els éssers humans que, dintre d'una evolució fem el mateix procés". El seu objectiu principal? Empoderar-se i empoderar a les dones a partir dels seus dibuixos.

La Kamma afirma que vol omplir els espais "tristos" amb els colors dels seus dibuixos. Exposa que en aquesta vida s'ha de viure amb alegria, perquè la tristor ja ve de sèrie, per això viu amb alegria i color, "encara que hi hagi dies difícils".

@kammamarlo
Comparteix

També t'interessarà