Kata, o com esgrimir la passió per les paraules

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
19-07-2019
  • Kata, o com esgrimir la passió per les paraules

El Hip-Hop fou el seu bitllet d'entrada al món cultural, un disciplina que el va captivar des dels 14 anys, que el marcaria i aferraria de per vida en una univers musical del qual mai no abandonarà. En Marc Catalán Bardají és una persona senzilla, molt dels seus, tant de la família com dels amics, extrovertit, obert de ment i molt actiu. Nascut el 1995 a Lleida, actualment cursa el darrer curs d'Educació Primària Bilingüe a la UdL. Les seves aspiracions passen per arribar lluny en el món de la música, sota el nom artístic Kata (tal com li diuen els amics) i també a nivell laboral.

Des que té ús de raó, en Marc sent autèntica passió per la música, especialment pel rap, una disciplina  que “m’ajuda molt a nivell personal, a entendre’m, a expressar-me i exposar el que sento dins meu”. Les seves primeres incursions a la música ens traslladen als parcs de Lleida, on va començar poc a poc, cantant fent Freestyle i, posteriorment, escrivint i produïnt les seves pròpies cançons.

Com a cantant, el seu estil el situa en l’escena més underground, amb gust per “fer lletres, expressar allò que li ronda pel cap, allò que sent a nivell personal o en relació al seu voltant més pròxim”. Respecte als seus gustos musicals, consultem les seves llistes de reproducció de Spotify i apreciem que és una persona molt diversa en aquest camp. Evidentment, escolta molt rap, però també gaudeix força d’altres registres, com la rumba, pop, rock, trap, o el flamenc. “Al final, l’essència de la música és generar sentiments i totes tenen la capacitat de fer-ho”. Per aquesta raó, el seu gaudi no tanca portes a cap estil. 

Podem incloure en Marc dins la nova generació de pioners en l'organització de diferents actes de cultura urbana i en la “lluita” en batalles de rap a la província de Lleida. Parlem d’una nova fornada d’artistes que segueixen l’estel de tota la gent que ja fa 10 anys que organitza aquests tipus d’esdeveniments. Juntament amb altres companys com “en Nil, en Gaps o l'Anser, pretenen seguir engegant noves batalles de rap, amb una millor organització, continuar incrementant el nombre d’adeptes a aquest moviment musical, tant seguidors com MCs. Aquestes competicions plantegen batalles dialèctiques entre 2 o més rapers, els quals batallen per intentar desprestigiar o vexar a l’altre rival de manera ingeniosa amb les paraules, amb una posada en escena que cedeix el protagonisme dels ritmes i acords als mots nascuts de la improvisació. “És una mena de acting, ens motiva la passió i l’amor que tenim pel Freestyle i la cultura Hip Hop”.

També l’hem pogut veure competint a les “Batallas de los Gallos” que Red Bull organitza a nivell nacional cada any. Fou una experiencia molt positiva per en Marc, donat que és la competició més important de parla hispana de tot el món. “Perquè fer-nos una idea de fins on ha arribat i on es situa actualment el panorama del rap, l’actual final nacional espanyola va tenir lloc al camp de Reial Club Espanyol de Futbol, davant un públic de 25.000 persones”. Ens confessa que a les semifinals de la competició, més que els rapers rivals aplegats a la semifinal, els nervis foren el seu principal contrincant. Tot i així, desitgem i estem segurs que seguirem veient-lo any rere any enfrontant-se als millors “galls”, perquè en aquestes competicions, literalment, encara hi té molt a dir

La seva inspiració beu de cantants com Ciniko, Violadores del Verso o Sayan Supa Crew, els quals “expressaven amb les seves lletres les seves mogudes i els seus pensaments”. Aquests foren els referents que el van empènyer a endinsar-se en aquest món de reptes dialèctics. “Actualment, crec que no estaria aquí si no fos per aquests exponents que vaig tenir de petit”. 

De moment ha gravat dues cançons, “Katalino”, en solitari, i “Perdóname”, una col·laboració amb Pequeño Rodriguez, un cantant veí del seu mateix barri, Cappont. “Estem bastant satisfets amb la rebuda que han tingut les cançons a nivell general”, tot i que les seves aspiracions apunten més alt i les hi faran afrontar noves produccions ben aviat. El proper 24 de juliol veurà la llum el nou tema de Kata, “Ou Mamma”, i el 14 d’agost sentirem també una nova peça sota el nom “Macarena”. “Tenim intenció de col·laborar amb diversos artistes amb moltíssim talent, com serien l’Anser 001”, amic i company al qual defineix com “un autèntic crak”. Aquestes són alguns dels molts projectes que té en ment i que estan pendents de materialitzar.

Dedica el seu temps lliure a estar amb els seus amics, “una peça essencial en la meva vida”, a caminar per la natura, sortir de festa, escriure cançons, cantar en esdeveniments de Freestyle i anar al cinema. Per en Marc, la felicitat neix en les persones que l’envolten. “Crec que les coses materials són passatgeres i que, al final dels nostres dies, els nostres pensaments aniran dedicats a les persones que ens han fet feliços durant la nostra existència”. Per tant, “la felicitat és gaudir amb les persones que valen la pena i que estimem” i, a ser possible, en el marc d’una vida calmada i serena.

En Marc sempre ha tingut molt clar el desig de viure en convergència amb els valors que li han transmès a casa i a l’escola. Per ell, mai no poden faltar les ganes d’escriure o dedicar la meva activitat artística, tot distingints les dues persones que en ell habilten, en Marc i en Kata

D’aquí a deu anys, qui sap on el veurem, però estem convençuts que empenta no li faltarà per assolir el seu desig de viure de la seva música i que la gent gaudeixi d’allò que crea amb tanta passió i dedicació. En aquest futur ideal, estaria acompanyat per “una bona dona i algun petit Marc pel jardí de casa”. En definitiva, a dia d’avui, la seva felicitat radica en seguir envoltat de la família i amics, mantenir una estabilitat econòmica i que la salut li permeti, tant a ell com a nosaltres, seguir gaudint de la seva música, nascuda d’un talent innat i d’una dedicació incondicional.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta