La biblioteca de Lletres de la UdL incorpora 152 llibres antics al seu fons

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
11-06-2024
Actualitzat: 11-06-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La biblioteca de Lletres de la UdL incorpora 152 llibres antics al seu fons
    Peu de foto: 
    Neus i Jordi Codina amb alguns dels llibres del seu pare donats a la UdL ©Premsa-UdL

La Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida ha incorporat al seu fons antic un total de 152 llibres propietat del bibliòfil Joan Codina Tufet (Lleida, 1926-2004), que venen a completar els fons de producció bibliogràfica lleidatana, com ara el Romà-Sol-Carme Torres. Aquesta donació ha estat possible gràcies a la família del botiguer i col·leccionista, i s'ha formalitzat avui a l'espai Sol-Torres de la biblioteca de Lletres. A l'acte hi eren presents, entre d'altres, Jordi i Neus Codina (fills de Joan Codina), Joan Busqueta (vicerector de Cultura i Extensió Universitària), Montse Larios (cap de la unitat de Biblioteca i Documentació) i Julián Acebrón (professor de la UdL).

Es tracta d'una rellevant col·lecció d'impresos en molt bon estat relacionats amb Lleida, ja sigui per la seva temàtica, per ser obra d'autors lleidatans o per haver estat estampats en alguna de les oficines tipogràfiques actives a la capital del Segre entre el segle XVI (obrador de Juan de Villanueva i Pedro Robles) i el segle XX (impremtes Corominas, Mariana, Sol, etc.).

El llibre més antic data de 1575: Libro segundo de la oración, en que se ponen consideraciones sobre los Evangelios de todas las Ferias de la Quaresma, mentre que el més recent és Informe històric sobre els topònims Lérida-Lleida, de Josep Lladonosa, de 1977. Les temàtiques dels volums són diverses, des de llibres de caràcter religiós i jurídic, passant per altres sobre costums i història de Lleida, fins a obres de poesia.

El gruix més important de la donació són llibres publicats al llarg dels segles XIX i XX, entre els quals destaca l'Album histórich, pintoresch y monumental de Lleyda y sa provincia, de Pleyán de Porta (1880), Gente de Lérida d'Agustín de Prim Tarragó (1901), El Proyecto de sub-canal: bases para su construcción (1926), així com llibres de poesia de Magí Morera i Galícia de 1875 i de 1929, un d'ells amb il·lustracions de Baldomer Gili Roig.

També hi trobem llibres relacionats amb la Universitat de Lleida, com Bendición de la primera piedra para el nuevo Seminario Conciliar de Lérida (1893), actual edifici del rectorat, i La Facultat de Medicina de l'antiga Universitat de Lleida (1969).

La unitat de Biblioteca i Documentació ja ha catalogat tots els volums, que a partir d'ara es poden consultar in situ a la biblioteca.

Comparteix

També t'interessarà