La Biblioteca Pública de Lleida acollirà una exposició sobre 'Salut Mental i Vida'

REDACCIÓ
23-05-2022
  • La Biblioteca Pública de Lleida acollirà una exposició sobre 'Salut Mental i Vida'
    Peu de foto: 
    Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (Delegació de Lleida)

La delegació territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) inaugura el dijous 2 de juny l’exposició ‘Salut Mental i Vida’, que estarà exposada a la Biblioteca Pública de Lleida fins al 2 de juliol. La inauguració tindrà lloc a les 18 hores.

Paral·lelament i en un espai i data encara per determinar, es projectarà el documental ‘Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por’, una obra que repassa la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles, que va revolucionar la psiquiatria del segle XX, introduint la psicoanàlisi a Catalunya. Tosquelles és considerat pare de l'escola francesa i de la psicoteràpia institucional. La mostra està organitzada per la Delegació Territorial de Lleida del COPC. 

El perquè d’una exposició sobre la Vida Quotidiana i la Salut Mental

L’Assemblea de l’Organització Mundial de la Salut va introduir el 1953 la salut mental com quelcom més que l’absència de trastorns o discapacitats mentals.

Aquesta formulació discursiva va suposar ampliar la mirada més enllà de l’àmbit exclusivament mèdic per plantejar la salut mental com un camp social particular i com un concepte relatiu i vinculat a cada moment de la vida, on allò que fa símptoma del patiment psíquic té a veure amb la història viscuda de cada subjecte fruit de les relacions amb els altres. Salut mental, doncs, és parlar dels llaços socials i afectius amb els altres.

La Delegació de Lleida convida a fer un passeig, a mirar d’una manera incompleta –tal i com som nosaltres també– instants de vides que parlen de les frustracions i les il·lusions, de la soledat i les relacions socials, de l’angoixa i de les nostres necessitats més humanes.

L'exposició s’estructura en tres parts:

  • La primera, Famílies i cicle vital, és una mostra de fotografies i breus textos que ens acompanyen en el recorregut del cicle vital i l’empremta de la família, ja que parlar de salut mental és parlar de la nostra història i els nostres referents familiars.
  • La segona part, Així és la vida, és un recorregut per diverses situacions de la vida que ens confronten amb les oportunitats i els límits que ens imposa la vida a través de les imatges d’un conte.
  • La tercera part, Enllaçats, és una invitació a conèixer recursos i entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental i una proposta oberta de llibres, pel·lícules i sèries que ens han mogut a la reflexió.L’exposició ha estat premiada al VII Congrés de Salut Mental i Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i Fundació Congrés Català de Salut Mental 2009 de Barcelona.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta