⏯️ La campana Mònica torna a la Seu Vella completament restaurada

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
31-08-2022
Actualitzat: 31-08-2022 14:17
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La campana Mònica torna a la Seu Vella completament restaurada
    Peu de foto: 
    Foto Oriol Bosch (ACN)

La Seu Vella de Lleida ha donat avui la benvinguda a la campana gòtica Mònica, una de les més representatives del monument, que torna a Lleida després d’un llarg i acurat procés de restauració.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, el regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull, el President de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, Joan Ramon González, i els representants de l’empresa Carvajal Forja i Components, en representació de l’empresa austríaca Grossmyer encarregada de la reparació de la campana, han presenciat avui l’arribada de la campana a la Seu Vella de Lleida i s’han mostrat satisfets per la recuperació d’aquest important element patrimonial, que s’havia fet malbé amb el pas del temps.

Miquel Pueyo ha destacat que “l’acte d’avui té una dimensió simbòlica i històrica molt important. És molt emotiu pensar que aquesta campana ha estat des del segle XV dalt del campanar de la Seu Vella i que el seu so ha marcat el dia a dia de tots els lleidatans i lleidatanes”. “Es tracta d’una de les campanes civils més interessants i amb més riquesa del país i té un so molt singular", ha explicat l’alcalde.

Foto Mario Gascón (Ajuntament de Lleida)
Foto Oriol Bosch (ACN)

El paer en cap ha agraït el treball de l’empresa Carvajal, que ha permès el trasllat de la campana fins a la localitat Innsbruck (Àustria) on ha estat restaurada. També ha recordat que la Generalitat de Catalunya s’ha fet càrrec del cost de restauració de la campana. El cost total és de 30.000 euros aproximadament. 

El President de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, Joan Ramon González, s’ha mostrat molt satisfet per haver pogut portar a terme, finalment, la restauració d’aquesta campana tan representativa de la Seu Vella de Lleida. “A partir d’ara seguirem treballant per aconseguir reubicar totes les campanes al seu lloc original a les finestres del campanar”, ha conclòs Gonzàlez.

Cal destacar que les properes setmanes, tots els lleidatans i lleidatanes podran contemplar la campana, que romandrà exposada un temps dins la Seu Vella de Lleida abans de ser col·locada, de nou, al campanar, on tornarà a tocar els quarts.

La campana Mònica, una de les campanes gòtiques civils més destacades del país

La Mònica és una campana gòtica datada de l’any 1486, que pesa uns 450 quilograms i conté doble línia d’inscripció gòtica que la rodeja, amb una lloança a Déu i una explicació del que la va fer i la data.

Juntament amb la campana Silvestra, del 1418, són les dues úniques campanes que es conserven del campanar de les 16 que hi havia. Les campanes civils de quarts i hores són les úniques que han sobreviscut als embats que ha sofert el Turó de la Seu Vella i, per tant, són un gran testimoni que ha continuat amb les seves funcions durant tots aquests anys.

La restauració que s’ha portat a terme ha consistit en l’arranjament d’una gran esquerda visible d’aproximadament uns 30 cm de longitud. També s’han reparat les anses de la campana, afegint una còpia de la que faltava. També s’ha reparat la corona central, al detectar-se debilitats en el material.

Actualment, la Seu Vella de Lleida té 7 campanes; 2 d'històriques i 5 de noves que es van fer després de la Guerra Civil per substituir part de les 14 que hi havia i que es van perdre durant la guerra.

Les dues d'històriques són la Silvestre, del 1418, que segueix al campanar, i la Mònica, del 1486. Els principals metalls de la campana Mònica són coure, estany, níquel i plata, entre altres.

Les noves, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del calendari. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima.

Comparteix

També t'interessarà