La ciberdelinqüència es dispara un 85% en tres anys

L. GARCÍA
11-06-2020
  • La ciberdelinqüència es dispara un 85% en tres anys

Els delictes comesos a través de la xarxa són un dels principals cavalls de batalla de les forces i cossos de seguretat, per la proliferació, per l’elevat nombre de víctimes que encara no denuncien i per la dificultat en alguns casos d’enxampar els delinqüents. Segons l’últim balanç del ministeri de l’Interior, la ciberdelinqüència s’ha disparat un 85% en els últims tres anys a la província de Lleida, sobretot quant a estafes bancàries. Aquestes dades apunten que l’any passat es van denunciar davant dels cossos de seguretat un total de 2.641 delictes a la xarxa davant dels 1.424 del 2016. Més de nou de cada deu denúncies per cibercriminalitat corresponen a frau informàtic, la majoria per estafes bancàries, amb un total de 2.491 fets coneguts durant el passat exercici, la qual cosa representa gairebé un 95% més que el 2016.

La xarxa també ha experimentat un major ús per cometre assetjament o delictes sexuals, amb 11 denúncies el 2019 quan tres anys abans només se’n va registrar una. En aquest sentit, durant l’any passat es van registrar dos casos d’ús de la tecnologia amb finalitats sexuals per contactar amb menors de 16 anys. També han augmentat els casos d’amenaces i coaccions, amb 52 denúncies l’any passat a les comarques lleidatanes. Segons Interior, es van comptabilitzar 43 denúncies per descobriment i revelació de secrets i 62 per accés i intercepció il·lícita de dades personals.

Així mateix, durant l’any passat els diferents cossos policials van dur a terme un total de 34 detencions i investigacions per cibercriminalitat, segons el balanç d’Interior a la província de Lleida. D’aquestes, 19 van ser per frau informàtic i sis, per delictes sexuals. En un cas, el detingut va ser un menor d’edat.

Quant a les víctimes, la majoria van ser per estafes bancàries per internet. Per edats, 57 de les victimitzacions comptabilitzades van ser a menors d’edat, 19 de les quals per delictes sexuals, i unes altres 176 corresponien a persones majors de 65 anys, sobretot per frau. Durant el confinament, les denúncies per estafa han caigut però no els delictes, sobretot amb una presència més gran a les xarxes al no poder sortir de casa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?