La crisi encara deixa una factura de 13.000 llocs de treball destruïts a Lleida

I. CHIVA/E.M.M.
02-05-2018
  • La crisi encara deixa una factura de 13.000 llocs de treball destruïts a Lleida

Diversos centenars de lleidatans, 350 persones segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir amb motiu de l’1 de maig per reivindicar ocupació, salaris i pensions dignes. Tot això transcorreguts deu anys de l’inici de la crisi econòmica, que ha deixat a la província una greu factura en termes d’ocupació: ha destruït més de 13.000 llocs de treball.

Deu anys de crisi econòmica s’han traduït a la província en la destrucció de 13.145 llocs de treball a les comarques de Ponent, ja que les persones afiliades a la Seguretat Social han descendit des de les 194.479 fins a les 182.046 actuals. A més, els salaris continuen sense remuntar i se situen a nivells de fa una dècada. Tot això unit al deteriorament en les condicions laborals en moltes empreses i l’increment dels contractes eventuals, precaris i a temps parcial. En aquest context, CCOO i UGT van convocar centenars de persones en la marxa de l’1 de maig que va recórrer el centre de la capital del Segrià, des de la plaça del Treball fins a la de la Pau. En un ambient festiu i corejant lemes com “salari sí, misèria no” o “no és abús, és violació”, els manifestants van reivindicar millores en els salaris i en les pensions, el final de la bretxa de gènere i el rebuig de la sentència de La Manada.

La secretària general de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, va indicar que les dones i els joves són els que més pateixen la precarietat i va criticar que, mentre que l’economia creix, els treballadors perdin poder adquisitiu. “A Lleida, les dones cobrem un 28,8% menys, el 14% dels treballadors són pobres i hi ha 22.501 aturats”, va denunciar.

A més, va dir que la defensa de les pensions públiques passa per reforçar l’estat del benestar i derogar la reforma laboral per atallar el dèficit de la Seguretat Social. Rodríguez també va reivindicar un treball “digne” per als treballadors de la fruita i va posar de relleu les mobilitzacions que van impulsar la firma, a l’abril, del conveni del sector de la neteja.

Per la seua part, José Luis Aguilà, secretari general d’UGT a Ponent, va posar el focus en acabar amb els “infrasous” que generen l’“esclavitud moderna”, com la de les falses cooperatives i la dels joves obligats a emigrar a la recerca d’oportunitats.

La CGT crida a la lluita contra els retrocessos en drets socials

Un centenar de persones convocades per la CGT també van recórrer els carrers de la ciutat en una marxa contra "l'opressió" que pateix la classe treballadora, "sobretot les dones", va subratllar la responsable d'Igualtat del sindicat a Catalunya, Marta Padrós. Va reivindicar la "lluita" com a únic camí per acabar amb les "polítiques neoliberals que condemnen el proletariat a retrocessos en els drets socials assolits".

La Seu d'Urgell també va ser escenari d'una manifestació contra el "capitalisme patriarcal", convocada per diversos col·lectius polítics i socials. Una trentena de persones es van concentrar sota el lema "nosaltres produïm, nosaltres decidim" per condemnar que el sistema econòmic actual suposa una explotació laboral i de gènere, a més d'un espoli social i econòmic.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?