⏯️ La Diputació de Lleida lliura els guardons del Premi Pica d'Estats en un acte virtual

ACN
06-10-2020
  • ⏯️ La Diputació de Lleida lliura els guardons del Premi Pica d'Estats en un acte virtual
  • ⏯️ La Diputació de Lleida lliura els guardons del Premi Pica d'Estats en un acte virtual

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha lliurat aquest dimarts els guardons del 31è Premi internacional Pica d'Estats, de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, en un acte celebrat enguany de manera virtual. El projecte 'Els artistes van en tractor' de la videoartista Sara Boldú s'ha endut el premi especial, però també s'han distingit treballs sobre els castells de Lleida, l'art urbà a Penelles, la reintroducció de l'os al Pirineu, l'oferta monumental, la gastronomia i el turisme actiu o la rambla Ferran de Lleida. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha posat en valor les propostes d'oci, cultura, restauració i natura que la demarcació ofereix als visitants "en una experiència inoblidable que convida a repetir".

Joan Talarn ha exposat que en l'acte de lliurament dels premis Pica d’Estats s'ha pogut veure "el potencial turístic de les Terres de Lleida a través d'uns ulls enamorats del nostre territori". Talarn ha fet menció de "l'excel·lència dels paisatges i dels serveis que ofereixen milers de lleidatans amb l'objectiu que uns altres ulls s'enamorin de les nostres terres i d'unes propostes d'oci, cultura, restauració i respecte al medi ambient que converteixen el fet de fer turisme a Lleida i el Pirineu en una experiència inoblidable que convida a repetir".

El president de la Diputació ha fet també un balanç positiu de la campanya turística d'estiu i ha afirmat que "l'esforç de l'empresariat i l'acompanyament de les administracions permeten el gaudi turístic amb totes les garanties higièniques i de preservació de la salut". "S'ha pogut comprovar aquest estiu i és motiu d'orgull saber que els turistes han respost amb confiança a la tenacitat que ha demostrat el sector", ha dit. Respecte a la pròxima campanya d'hivern, Talarn s'ha mostrat convençut que "serà igualment reeixida dins del context que ens toca viure".

Per la seva banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha afirmat que "ara més que mai, condicionats per aquesta situació tan atípica que afebleix l'activitat turística i l'economia en general, totes les iniciatives adreçades a difondre els atractius de les contrades lleidatanes, com és el cas d'aquest guardó, tenen un indubtable valor afegit". Segons Pujol, el Premi Pica d'Estats "és una manera efectiva de contribuir al desenvolupament econòmic de territori", ha reblat.

La vicepresidenta del Patronat ha anunciat també que, per causa de l'actual conjuntura sanitària, la 32a convocatòria del Pica d'Estats serà especial i que podran concórrer al guardó els treballs publicats o emesos des del 19 d'octubre de 2019 fins al final de la pròxima convocatòria, que anirà de la tardor d'enguany a la tardor del 2021.
Des del jurat han destacat la qualitat dels treballs presentats i l'alta participació internacional en aquesta edició del certamen, com també la riquesa paisatgística, patrimonial i gastronòmica de la demarcació lleidatana. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha incidit en l'enorme responsabilitat que comporta presidir el jurat d'un premi tan consolidat i de tant prestigi, al qual concorren treballs d'una gran qualitat.

L'acte s'ha emès en directe per Lleida TV i també s'ha pogut seguir a través del canal YouTube del Patronat de Turisme.

Els premiats

Cal recordar que enguany el premi d'Internet ha obtingut el Premi especial del jurat (dotat amb 10.000 euros) pel treball 'Els artistes van en tractor', de la videoartista Sara Boldú, publicat l'octubre del 2019; el premi de Premsa escrita d'informació general (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge 'Castells per la província de Lleida', escrit per Daniel Romaní, amb fotografies de Santi Iglesias i publicat l'agost del 2019 al diari Ara; el premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge 'Penelles, un poble que torna a pintar', escrit per Joaquim M. Pujals, amb fotos de Josep Cano i publicat a la revista Descobrir Catalunya el juny del 2019.

El premi de Televisió (dotat amb 5.000 euros) ha reconegut el reportatge 'David contra Goiat', d'Eugenia Basauli i Eduardo Laplaza, emès el desembre del 2018 al programa 'El Escarabajo Verde' de TVE; el premi de Premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge 'Una terra dai gusti forti' ('Una terra de gustos forts'), escrit per Riccardo Lagorio i Andrea Deotto i publicat l'octubre del 2019 a la revista italiana Dove, i el premi al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) ha distingit Carles Claraco per una sèrie d'espectaculars fotografies que il·lustren el reportatge 'La Porta del Cel: travesía por el Pirineo más salvaje', publicat l'abril del 2019 a El Mundo de los Pirineos.

Així mateix, el premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge 'Els secrets de la city de Lleida', escrit per Roser Banyeres, amb fotografies de Rafa Ariño i publicat el 3 de març de 2019 al suplement Lectura del diari Segre, mentre el Premi de Ràdio va quedar desert.

El certamen ha rebut en aquesta edició un total de 224 treballs, dels quals 51 corresponen a premsa internacional, la xifra més alta de participació estrangera registrada fins ara i, en conjunt, el segon millor registre en tota la història del guardó periodístic.

El jurat del 31è Premi Pica d'Estats, que es va reunir el 8 de febrer per decidir els treballs guanyadors, ha estat format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat. N'han format part com a vocals els periodistes Josep Lluís Cadena, director de Ràdio Lleida-Cadena Ser; Francesc Canosa, director de La Mira Magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal 'Aquí, amb Josep Cuní' de SER Catalunya; Pepa Fernández, directora i presentadora del programa 'Las Mañanas' de RNE; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, exdirector d'El Periódico de Catalunya; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Francesc Guillaumet, director del diari La Mañana; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET), i la periodista Mònica Terribas. Com a secretari del jurat ha actuat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta