La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys

REDACCIÓ
17-06-2021
 • La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
  Peu de foto: 
  La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
 • La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
  Peu de foto: 
  La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
 • La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
  Peu de foto: 
  La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
 • La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys
  Peu de foto: 
  La Diputació destinarà 681.000 € a entitats culturals durant els tres propers anys

El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous al Saló de Plens de forma híbrida, sota la presidència de Joan Talarn, s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les víctimes per actes de violència masclista que han ocorregut en les darreres setmanes.

Acte seguit, s’ha donat llum verda a l’aprovació de dotze convenis entre l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i diferents entitats culturals de la demarcació per a les tres properes anualitats (2021-2023), que suposen una aportació total de 681.000 €, 227.000 € per anualitat.

Concretament, s’ha autoritzat l’IEI a signar convenis amb l’Associació per a la Difusió del Folklore (ADIFOLK), anualitats 2021-2023 i aprovació de la despesa plurianual; amb la Federació Sardanista de les comarques de Lleida, anualitats 2021-2023; amb l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes, anualitats 2021-2023; amb l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, anualitats 2021-2023; amb l’Associació d’Amics de la Música de Cervera, anualitats 2021-2023;  amb el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, anualitats 2021-2023; amb l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, anualitats 2021-2023; amb la Fundació Orfeó Lleidatà, anualitats 2021-2023; amb l’Associació Galacticat, anualitats 2021-2023; amb la Fundació Privada Espai Guinovart, anualitats 2021-2023; amb l’Associació Raiers de la Noguera Pallaressa, anualitats 2021-2023, i amb l’Associació Espurnes Barroques, anualitats 2021-2023. En tots els casos també s’aprova la despesa plurianual corresponent. També s’ha aprovat el conveni amb el Força Lleida Club Esportiu per a la participació a la Lleida Adecco LEB Or, temporada 2020/21.

Teleassistència

Amb un pressupost de 901.000 € per a l’anualitat 2021, el Ple ha dut a terme l’aprovació inicial del Pla econòmic per als consells comarcals i l’Ajuntament de Lleida per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d’urgència social.

Així, per als Ajuts dels Serveis Socials bàsics de Teleassistència, s’assigna 297.000 €, que s’atorgaran pel número d’aparells de Teleassistència facilitat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies durant el primer semestre de l’any de la convocatòria.

L’Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació fixa de 100.000 euros. Per als Ajuts Urgència Social, s’assigna la quantia de 604.000 € i es repartirà en base a les xifres oficials de població resultants de la revisió del Padró Municipal a 1 de gener 2020 amb efectes de 31 de desembre de 2020. Queda exclòs el Conselh Generau d’Aran, atès que, per les seves característiques especials, té un contracte per al Programa d’urgència social amb el Departament de Treball i Afers socials i famílies, amb competències transferides que fa incompatible rebre qualsevol altre ajut per aquest concepte.


El Govern atorga 1,2 milions en ajuts culturals per a Lleida


Bases reguladores de subvencions per al finançament de l’esport

Un altre dels punts destacats del Ple ha estat la presentació i aprovació de les bases específiques reguladores de subvencions per al finançament de l’acció de promoció i foment de l’activitat física i l’esport a les comarques lleidatanes.

Es tracta de fixar criteris objectius que permetin un repartiment just i equitatiu dels recursos públics; fer-ho basant-se en la funció socioeducativa de l’esport més enllà de la mera competició, i assumint que els eixos vertebradors de les bases són la promoció de l’esport inclusiu o adaptat, l’esport femení i l’esport base. Algunes de les novetats són que s’aplica un criteri de discriminació positiva per a entitats esportives de muntanya, i que s’inclou un programa de suport per a aquelles entitats que juguin fases d’ascens.

Les bases especifiquen els diferents tipus de programes que seran subvencionables:

·         Programa A. Suport a les entitats esportives de les comarques lleidatanes per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport:

 • A1. Suport a l’activitat esportiva per a entitats esportives.
 • A2. Suport a l’organització d’esdeveniments esportius singulars per entitats esportives.
 • A3. Suport als clubs esportius amb persones amb discapacitat física i/o psíquica exclusivament.

Programa B. Suport als consells esportius per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport.

Programa C. Suport a les federacions esportives de Lleida.

Programa D. Suport a esportistes lleidatans i lleidatanes.

Programa E. Ajuts a clubs esportius que competeixin en fases d’ascens.

Altres aprovacions

La sessió plenària també ha donat el vistiplau a l’aprovació de la despesa del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona (ORGT), l’Institut del Teatre, el Consorci de les Drassanes Reials i el Museu Marítim de Barcelona i els organismes tributaris de les Diputacions de Girona (XALOC), Lleida (OAGRTL) i Tarragona (BASE-GESTIÓ D’INGRESSOS) per a la contractació conjunta del servei social i ambientalment responsable, de notificació administrativa.

D’altra banda, s’ha dut a terme l’aprovació inicial del Pla econòmic per als consells comarcals i l’Ajuntament de Lleida per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d’urgència social, anualitat 2021; i del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Associació Alba per a l’execució del Projecte d’equipaments a Sant Martí de Riucorb, 2021-2022, corresponents a la comissió de Salut Pública.

Respecte a la comissió de Serveis Tècnics, s’ha donat llum verda a la resolució d’al·legacions i aprovació definitiva del “Projecte constructiu. Condicionament. Eixample, millora i pavimentació asfàltica. Carretera LV-2012, de les Borges Blanques a la N-240. PK 13+610 al PK 17+435. Tram: Espluga Calba-Fulleda.”


El mapa de la cultura lleidatana


Mocions

Finalment, s’ha aprovat parcialment la moció presentada pel grup polític d’ECP sobre l’impuls a la memòria història de la lluita antifeixista i de la recuperació de les institucions democràtiques, amb 22 vots a favor, i s’ha desestimat el punt que parlava de la creació, de part de la Diputació, d’una oficina de suport i un programa de Memòria Històrica, amb 4 vots a favor i 18 en contra; i s’ha rebutjat la moció presentada pel grup polític de Cs de cens i registre d’edificis públics que continguin elements amb MCA (comunament conegut com ‘uralita’), amb 4 vots a favor i 18 en contra, excepte el punt que fa referència a l’elaboració d’un inventari dels edificis de titularitat pública de la Diputació, que s’ha aprovat per unanimitat.

També s’ha aprovat, amb 19 vots a favor i 3 en contra, la moció presentada pels grups polítics de JxCat i ERC de suport a l’amnistia, i s’ha rebutjat, amb 4 vots a favor i 18 en contra, la moció presentada pels grups polítics del PSC i UA, per requerir al nou Govern de la Generalitat que resolgui les polítiques públiques i els deutes pendents amb els municipis i el món local, el seu “deute ciutadà”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta