La Diputació exposa 'Dones que donen nom a Lleida'

REDACCIÓ
Publicat: 
24-12-2021
Actualitzat: 11-02-2022 13:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Diputació exposa 'Dones que donen nom a Lleida'

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez; l’autor de les il·lustracions, Ermengol, i les protagonistes de la campanya ‘Lleida és nom de dona’, Elvira Siurana i Zaragoza, Rose Sans i Twose i Zaida Teruel i Gil, han presentat aquest dijous el calendari 2022 de la Diputació de Lleida i de l’exposició ‘Dones que donen nom a Lleida’, que restarà oberta a l’espai d’exposicions davant la sala d’actes de la Diputació. L’acte ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach i del diputat Jordi Verdú.

L’exposició i el calendari estan formats per les imatges d’Aurembiaix d’Urgell i de Subirats, Margarida Rugall, Zoe Rosinach i Pedrol, Martina Castells i Ballespí, Maria Rúbies i Garrofé, Victorina Vila i Badia, Teresa Torrelles i Espina, Dolors Piera i Llobera, Aurèlia Pijoan i Querol, Concepció González i Maluquer, Rosa Viñals i Lladós i Maria Mercè Marçal, dones representants d’èpoques molt diverses, des del segle XII i fins a l’actualitat i que van ser rellevants per la tasca que van dur a terme. Tant el calendari com l’exposició compten amb informació de cadascuna de les dones.

Joan Talarn ha recordat que es tracta d’una exposició de “dones que han conformat la història de Lleida i per tant estan en l’origen d’aquesta afirmació que l’Àrea d’Igualtat ha popularitzat enguany, Lleida és nom de dona” i que “des d’Aurembiaix d’Urgell a Maria Mercè Marçal, són dones que han fixat el nom de Lleida al mapa científic, cultural i polític del món”.

Ha afegit que “el calendari, del qual s’han fet 2.500 impressions, i l’exposició són una iniciativa de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació”. També s’ha referit a l’espai expositiu reconeixement que “serà una tradició a la Diputació de Lleida que aquest passadís sigui un espai d’exposicions anuals lligat al motiu del calendari”. Cal recordar que el passat Nadal es va inaugurar l’exposició ‘Emmascarades’ i que el calendari del 2021 eren dotze professionals realitzant la seva feina amb la mascareta posada.

De la seva banda, Helena Martínez ha explicat que “de manera agosarada, l’any 2021 vam proclamar que ‘Lleida és nom de dona’ i vam empoderar sis veus de sectors socials i econòmics diferents per demostrar-ho, i amb la Zaida, l’Aïda, l’Anna, la Sara, la Rose i l’Elvira, volíem mostrar la contribució de les dones en la societat i donar-los-hi veu”.

“Aquest 2022 volíem anar més enllà i reivindicar les dones que ens han precedit, per reconèixer la seva contribució històrica en diferents àmbits: social, econòmic i educatiu.. i que, en alguns casos, no se’ls ha donat el reconeixement que es mereixen. Dones que han donat i encara donen nom a Lleida i la seva historia de diferents punts del territori i de diferents perfils, de la mà d’un artista com l’Ermengol”, ha dit Martínez.

El mateix Paco Ermengol ha destacat, de la seva banda, que “ha estat un repte aquesta feina perquè sempre havia fet dibuixos des de la sàtira. Aquesta era una oportunitat per treballar des d’una altra perspectiva, i puc dir que ha estat reeixida”.

El president de la Diputació ha recollit el guant respecte a la possibilitat que l’exposició, una vegada acabi la seva estada a la Diputació, pugui presentar-se en d’altres escenaris del territori, especialment les poblacions on van néixer les protagonistes. 

Comparteix

També t'interessarà