La Diputació presenta el programa per a la rehabilitació energètica d'edificis

REDACCIÓ
Publicat: 
28-10-2021
Actualitzat: 28-10-2021 9:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Diputació presenta el programa per a la rehabilitació energètica d'edificis
  • La Diputació presenta el programa per a la rehabilitació energètica d'edificis
  • La Diputació presenta el programa per a la rehabilitació energètica d'edificis

El Patronat de Promoció Econòmica i l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Diputació de Lleida han reunit aquest dimecres els alcaldes i alcaldesses de Lleida, Pirineu i Aran en una jornada informativa amb l’objectiu de presentar les properes convocatòries dels fons Next Generation, fent incidència en el programa d’ajuts PREE5000, destinat a la rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants, a la qual podran concórrer, entre d’altres, particulars i empreses titulars d’edificis en aquesta tipologia de municipis.

Aquest programa, la convocatòria del qual es farà pública en els propers dos mesos, preveu tres tipologies d’actuacions subvencionables: la millora de l’envolupant tèrmica, la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques i millora de les instal·lacions d’il·luminació. Es tracta d’una de les quatre accions més immediates dins de les línies d’actuació previstes en el Projecte Tractor 6 de la Diputació de Lleida, “Energia i Món Local”, que opta a finançament dels fons Next Generation.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha recalcat la importància de la jornada, que s’ha desenvolupat de manera virtual amb una cinquantena de participants, pel fet que “en ser els propis fons Next Generation una iniciativa inèdita a la Unió Europea, és fins a cert punt comprensible que la informació al respecte vagi variant i sigui fins i tot un cert confusa, d’aquí la importància de l’esforç que fem des de la Diputació per recopilar les dades més fiables i posar-les al vostre coneixement de la manera més planera possible”.

El diputat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ramon Cónsola, ha recordat que “ens trobem en un moment decisiu per impulsar la transició energètica del territori que ens ha de permetre reduir els consums energètics, fer-los més sostenibles i generar, gràcies als fons europeus, un nou impuls econòmic al territori que ajudi també a fixar la població als nostres municipis”.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha fet esment al compromís de “contribuir a accelerar la transició energètica del món local, de la ciutadania i del teixit econòmic”.

Durant la jornada també s’ha informat del programa DUS5000, que el 5 de novembre obre el període de presentació de projectes singulars locals d’energia neta en municipis de menys de 5.000 habitants.

Durant la primera part de la jornada també s’han abordat altres qüestions d’interès per als ajuntaments, com les relacionades amb els procediments de  tramitació de llicències d’obra per a les instal·lacions solars fotovoltaiques en l’àmbit municipal.

En la segona part s’han donat a conèixer experiències del món local en diferents tipologies d’inversions o iniciatives relacionades amb la transició energètica, com és el cas de les xarxes de calor o les comunitats locals d’energia.

La jornada ha comptat amb la participació de Toni Campañá, cap d’Unitat d’Energies Renovables d’ICAEN, encarregat d’explicar les properes convocatòries d’ajudes en transició energètica; Esther Fanlo, coordinadora de Sostenibilitat de la Regidoria de  Ciutat, Cultura i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, que ha explicat l’experiència de l’Ajuntament de Lleida en la tramitació de llicències d’obra per a les instal·lacions de generació solar fotovoltaica en edificis.

Per la seva banda, Carlos Sampietro, enginyer tècnic industrial membre de CETILL, ha explicat el funcionament de les Certificacions energètiques i, Josep Maria Prunera, cap del Servei de Medi Ambient a la Diputació de Tarragona i expert en xarxes de calor, biomassa i gestió forestal, ha explicat els resultats obtinguts en la primera xarxa de calor de proximitat feta amb biomassa forestal.

Així mateix, Gil Salvans, responsable tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, ha explicat que amb el consum energètic actual, és inviable poder ser autosuficients només amb plaques a les teulades, i per tant, ha posat sobre la taula la necessitat d’apostar per la transició energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments públics.

Josep M. Ortiz Prat, gestor energètic municipal de l’Ajuntament de Vacarisses, ha donat a conèixer la seva experiència en la rehabilitació energètica d’equipaments públics i, Francesc Pujol, regidor de l’Ajuntament de Cornellà de Terri, ha parlat de les Comunitats Locals d’Energia i ha donat a conèixer una aplicació que permet a tots els usuaris consultar en temps real la potència energètica disponible i els beneficis d’estalvi que els hi aporta.

La jornada s’ha emmarcat dins de les línies d’actuació previstes en el Projecte Tractor 6, “Energia i Món Local”, que té per objectiu empoderar el món local per tal que tingui un rol protagonista en la definició i desenvolupament d’un model de transició energètica just i descentralitzat, generador de valor per al territori.

Comparteix

També t'interessarà