La dualitat d'un capellà entre la prohibició i el desig, guanyador del concurs de microrelats de la Vall Fosca

ACN
Publicat: 
08-08-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La dualitat d'un capellà entre la prohibició i el desig, guanyador del concurs de microrelats de la Vall Fosca

L'obra 'Migdia assolellat', que narra la dualitat entre el fet permès i el desig que viu el protagonista, mossèn Jeroni, ha guanyat la cinquena edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca. El text de Joan Graell i Piqué, amb el pseudònim 'Guillem d'Ockham', natural de Cambrils (Baix Camp) i resident a Organyà (Alt Urgell), s'ha endut els 600 euros del primer premi. Ramon Gallart i Palau, amb 'Sallente', i Marc Cortès i Pastor per 'Lo mort e qui el vetlla?', obtenen el segon i tercer lloc, segons el jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll, Ramon Sistac i Meritxell Nus. L'entrega de premis es va fer dissabte al vespre després del recital de poesia i música 'Paisatge inacabat' d’Àngels Bassas i Josep Manel Vega.

El jurat, que ha destacat l'alt nivell dels 50 relats presentats, valoren del relat guanyador que es tracta d'un "text acurat i ben construït amb l'ús d'un vocabulari molt encertat. Un text que narra la dualitat entre el fet prohibit i el desig emmarcat en el context històric de la Guerra Civil Espanyola".

L'entrega de premis, que es va celebrar aquest dissabte vespre al Museu Hidroelèctric de Cabdella, va estar marcada per les limitacions d'aforament imposades per la Covid-19 i va comptar amb la participació de 50 persones.

Sobre els guanyadors

Si l'any passat van guanyar tres dones, en aquesta edició els tres primers premis se'ls han endut tres homes. A més del primer premi de Joan Graell i Piqué, el segon va anar a parar a l'autor Ramon Gallart i Palau, originari d'Astell (Vall Fosca), que és la segona vegada que guanya un premi en aquest concurs, ja que a la tercera edició va quedar en tercer lloc.

Amb 'Sallente', presentat sota el pseudònim de Pluja i Vent, Gallart es va endur 400 euros. El relat, narrat en veu femenina, explica els silencis imposats en les famílies i acaba fent un gir a la mitologia, en concret a les dones d'aigua. El jurat ha valorat "la capacitat i l'empatia de l'autor amb les dones de muntanya de principis del segle XX, el control de la narració i la utilització d'expressions pallareses, molt pròpies de la Vall Fosca".

El tercer premi també va ser per un veí de l'Alt Urgell, en aquest cas de Coll de Nargó. L'autor Marc Cortès i Pastor, amb el pseudònim Flamisell, que ha ambientat el seu relat 'Lo mort e qui el vetlla?' a l'hospital de cartró de la Vall Fosca, s'ha endut 300 euros. El relat de Cortès, protagonitzat per una jove infermera en pràctiques a Cabdella, està construït a partir d'interrogants que qüestionen el destí de les persones, un de cert que és la mort del malalt ingressat a l'hospital, i d'altres d’incerts, com el destí de la infermera i el del fràgil i efímer hospital de campanya.

El jurat, a més, va atorgar dos accèssits, un per a l'autora de Lleida Laura Garreta Roig, amb el pseudònim Festa grossa pel relat 'La pota de gall', i el segon per a Oriol Solà i Prat, amb el pseudònim Dolors Rius Llach pel relat 'L'aigua fa rases… i en colga d'altres!'. Els accèssits s'han endut un lot de productes culturals de la Vall Fosca, valorat en 100 euros cadascun.

La directora del Museu Hidroelèctric de Cabdella, Eva Perisé, va explicar que s'ha incorporat una nova membre al jurat, la filòloga i professora pallaresa Meritxell Nus i Gallart. A més, "després de les dificultats per inspirar-se que van manifestar els participants de l'anterior edició, aquest any els relats presentats han contagiat optimisme", assegura Perisé. Aquesta és la cinquena edició d'un concurs literari que es va consolidant a poc a poc.

Sobre el concurs de Microrelats

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Cabdella (Ajuntament de la Torre de Cabdella) té l'objectiu de promocionar a través de l'escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Cabdella que es troba a 1.420 metres d'altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Cabdella, Aiguabella, Espui i la Central de Cabdella.

El riu Flamisell fa d'eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d'un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca, s'editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L'Ajuntament de la Torre de Capdella organitza des de fa 14 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.
 

Comparteix

També t'interessarà