⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu

REDACCIÓ / ACN
14-09-2020
 • ⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu
 • ⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu
 • ⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu
 • ⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu
 • ⏯️ La Fase Cultura clou amb un balanç altament positiu

Lleida ha tancat aquest diumenge al vespre la iniciativa Fase Cultura que al llarg de 49 espectacles ha aconseguit sumar més de 3.452 espectadors, el 80% de l'aforament. Un dels trets distintius d'aquesta iniciativa és que les diferents activitats d'arts escèniques, música, cinema i espectacles multidisciplinars s'han celebrat en 13 espais públics distribuïts pels barris de la ciutat. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que la iniciativa ha pogut tirar endavant malgrat el confinament al mes de juliol i creu que és un format "que ha vingut per quedar-se". La Fase Cultura ha finalitzat amb l'obra 'Teia' de Júlia Farrero, una coproducció de FiraTàrrega basada en la tradició fallaire del Pirineu.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha valorat molt positivament que la Fase Cultura s'hagi pogut tirar endavant tot i les "setmanes complicades" que s'han viscut al juliol arran del coronavirus. "Ha estat important perquè s'ha donat a la ciutadania una oferta cultural", ha dit Pueyo, que també ha indicat que la iniciativa ha permès programar de nou activitats que havien estat ajornades durant els primers mesos de la pandèmia. Al mateix temps ha remarcat l'aposta de comptar amb companyies i artistes de proximitat. "El sector de la cultura està extremadament afectat per l'impacte de la covid-19 i els hi devíem un cert retorn", ha dit.

Per tot, l'alcalde de Lleida ha qualificat la iniciativa "d'èxit", ja que, segons ha dit, s'ha demostrat que es pot "combinar el nivell de socialització que implica organitzar activitats culturals a l'espai públic amb els estàndards de seguretat" que s'han hagut d'implementar. També considera que ha estat un "èxit" per l'impacte que la cultura té sobre "l'ànim" i la "il·lusió" dels ciutadans.

Finalment, Pueyo creu que després de l'èxit de la Fase Cultura, la iniciativa pot tenir continuïtat. "Només desitjo que el pròxim estiu el format pugui ser més lax i tranquil. Ara bé, aquest model d'espectacles al vespre, en horari infantil i espais singulars, ha vingut per quedar-se", ha indicat.

Per la seva banda, el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, també ha valorat molt positivament el cicle Fase Cultura i ha indicat que si les institucions volen, la cultura "pot tirar endavant". També ha assegurat que a Lleida "la cultura és segura i un bé essencial".

Durant els mesos de juliol, agost i setembre, el cicle Fase Cultura ha programat 49 esdeveniments, en més d'una dotzena d'espais singulars de la ciutat. La resposta del públic ha estat força positiva, en omplir el 80% de les 4.625 places d'aforament total. En total s'han venut o reservat amb cita prèvia 3.452 places.


Recuperar l’activitat cultural davant la crisi sanitària

Fase Cultura va néixer de la necessitat de recuperar l’activitat cultural després de la crisi sanitària i conseqüent confinament a causa de la Covid-19. La represa de l’activitat va començar al juliol amb els següents objectius:

 • Donar una oferta fresca, variada, de qualitat i proximitat per a la ciutadania, a qui esperava un estiu diferent.
 • Recuperar les activitats que havien estat programades i ajornades per força major els mesos anteriors.
 • Revifar un sector profundament afectat i tocat per les circumstàncies i, en especial, aquells professionals que viuen de la cultura, prioritzant especialment el Km 0 i companyies del territori.
 • Afavorir a les empreses del sector serveis vinculades a la cultura també en una situació difícil.

La programació de Fase Cultura va arrencar amb la previsió d’una cinquantena d’activitats, concerts i espectacles per a tots els públics, però amb unes mesures de seguretat sanitària curosament estudiades, que donessin compliment a tots els protocols exigits pel Govern i el Departament de Salut, a més de condicionar l’assistència a la cita prèvia i la preservació de la distància interpersonal en els diversos escenaris on es van programar els espectacles, durant els mesos de juliol, agost i setembre.

Una característica de Fase Cultura s'ha estat la seva programació en espais poc habituals distribuïts en diversos barris de la ciutat: els camps de futbol de Gardeny, Balàfia, Magraners, Secà de Sant Pere, la plaça de la Llotja, l'amfiteatre dels Camps Elisis, la plaça de la Sardana, el Museu de l’Aigua-Campament de la Canadiense, la pista de la Panera, Raimat, la plaça Esteve Cuito i el parc ambiental de Serra Llarga. D’aquesta manera, s’ha reforçat la idea de cultura de proximitat a la ciutat, així com s’ha evitat l’acumulació de públic en un únic espai.

Enregistrament d’actuacions

El segon confinament sectorial al Segrià va afectar de nou a aquesta programació, que es va resoldre amb l’enregistrament de les actuacions previstes per aquells dies, en el cas que no es poguessin reprogramar. La seva difusió i gaudi va ser a les xarxes, però durant aquest mes de setembre està previst que TV Lleida torni a emetre les actuacions per televisió.

Al final, només alguns espectacles han estat suspesos definitivament per raons tècniques o impossibilitat de reprogramació per part dels artistes:

 • Enllaçades, de Lily Brik i Berta Puigdemasa, es va haver de suspendre el passat 10 de juliol, davant l’Espai Cavallers, perquè l’espai no permetia complir les distàncies i mesures necessàries.
 • Horitzons cartogràfics (I) del Col·lectiu Free’t, al Parc ambiental de Serra Llarga, també es va suspendre per dificultats tècniques per moure-ho d’espai, quan estava programat pel 17 i 24 de juliol.
 • La dificultat dels integrants de LleidaArt Ensemble a trobar nova data, en viure fora de la ciutat, va impossibilitar la reprogramació del concert Aqua, que s’havia previst el 20 de juliol al Museu de l’Aigua, al Campament de la Canadiense.
 • Tampoc s’ha pogut trobar una nova data per l’actuació del Sextet de Cobla, programat pel primer cap de setmana.
 • El concert de la Banda Municipal que va haver de suspendre’s es podrà gaudir amb motiu de les Festes de la Tardor.
 • Les actuacions de Bsumeta i Food4Soul van quedar suspeses arran del temporal del 28 d’agost.

En resum, una programació promoguda per les regidories de Ciutat i Cultura i de Joventut, Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració del Consorci del Turo de la Seu Vella i de l’IEI, que ha aportat una destacable oferta de música moderna, clàssica, teatre, circ i cinema, per a tots els públics, que ha comptat una excel·lent resposta d’audiències i que ha fet que Lleida visqui positivament un estiu en Fase Cultura. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Què en penses del tancament de Hasel al Rectorat contra el seu empresonament?