La Fira de la Mel repassarà la història d'aquest producte a través de tres exposicions

REDACCIÓ
27-03-2022
  • La Fira de la Mel repassarà la història d'aquest producte a través de tres exposicions

Els visitants de la Fira de la Mel de Riner, esdeveniment que tindrà lloc el 3 d’abril, no només podran adquirir producte i fer degustacions relacionades amb la mel: l’Ajuntament del municipi solsoní ha programat també tres exposicions temàtiques que, amb el nom de “Pintures rupestres relacionades amb la mel”, “La mel i la cera” i “Manual d’apicultura”, aportaran al públic una àmplia panoràmica de la història (i prehistòria) de la mel a través d’il·lustracions, pintures i objectes diversos.

“Pintures rupestres relacionades amb la mel” és una selecció de reproduccions de pintures prehistòriques de l’Arc Mediterrani (d’entre 8.000 i 7.000 anys d’antiguitat) fetes per l’artista i apicultor Omar Bressan. Els visitants podran admirar una dotzena de pintures sobre la recol·lecció de la mel trobades a indrets com les Muntanyes de Prades (Tarragona), Tirig (Castelló), la Cova de l’Aranya de Bicorp (València) o Castellote (Terol), aquesta última considerada una de les millors sobre aquest tema de l’Art Rupestre Llevantí. L’exposició està organitzada per Joan M. Llorens, president de l'Associació Amics de les Abelles.

“La mel i la cera”, exposició a càrrec del col·leccionista i restaurador Màrius Codina, mostrarà al públic uns 25 objectes associats a aquests dos productes que van del segle XVIII al XX. Així, hi podrem trobar candeles, espelmes i ciris; canelobres i palmatòries; tauletes de cera per aprendre a escriure; estris per fer candeles i espelmes a casa; arnes (amb el motlle per fer-les) i ruscs d’abelles, premses de mel de pressió i centrífugues, o un pot de mel del s. XVIII. El propi Codina, qui posa en valor la importància que antany va tenir la cera, “per il·luminar les cases i les esglésies, per fer imatges o àdhuc per escriure”, serà el responsable d’explicar l’exposició a tot aquell qui desitgi aprofundir en el tema.   

Finalment, “Manual d’apicultura” és una mostra senzilla i amena, pensada especialment per als més petits, en la que es mostraran una trentena d’il·lustracions del llibre homònim. Es tracta de quadres de 40 x 50 cm, amb textos i dibuixos, en els quals s’expliquen tot el procés d’elaboració de la mel, les malalties de les abelles i altres curiositats. L’exposició corre a càrrec de Joan Mondragon.  

La sisena edició de la Fira de la Mel tindrà lloc el diumenge, 3 d’abril, al Santuari del Miracle, amb una àmplia oferta de productes relacionats amb la mel i de proximitat i diverses activitats paral·leles de caire popular com ara tallers, jocs i activitats infantils, exposicions, degustacions. El dissabte, dia 2, se celebrarà una jornada tècnica per a professionals del sector.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?