La Fira de Sant Miquel-Eurofruit aposta per la internacionalització

REDACCIÓ
19-09-2019
  • La Fira de Sant Miquel-Eurofruit aposta per la internacionalització

La internacionalització serà —juntament amb la innovació i la transferència tecnològiques— un dels eixos de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 34a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), certàmens que tindran lloc del 26 al 29 de setembre al recinte firal lleidatà. El director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha destacat que les noves tecnologies —presents tant en l’àrea d’exposició com en el contingut de les activitats professionals— són claus per “abordar canvis importants en el sector agrari, ja que obren un immens ventall de possibilitats per a l’agricultura, la ramaderia i la indústria agroalimentària”.

En el decurs de la presentació del doble certamen, Miquel Pueyo, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, ha explicat que Sant Miquel i Eurofruit conformen un esdeveniment firal que ha sabut compaginar, d’una banda, “dos mons tan diferents com el del sector primari i les noves tecnologies” i, de l’altra, dos vessants tan diversos com el professional i el lúdic. En aquest sentit ha afirmat que “el saló ha estat i és també un espai de gaudi i de passejada per a moltes generacions de lleidatans”. Pueyo ha afegit que fires com aquesta consoliden Lleida com la ciutat de les tres “C” (lloc de Cruïlla, Capital de territori i centre de Coneixement) i constitueixen un punt d’atracció per a visitants de tota la província.

Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha recordat que es tracta d’un dels salons agraris més importants del sud d’Europa i ha recordat que els reptes futurs passen per potenciar la internacionalització, la professionalització, l’increment de visitants i la implementació de les noves tecnologies, sense renunciar a objectius més locals com la promoció dels productes de proximitat. Saltó ha recordat que la revitalització del camp és clau per evitar el despoblament de moltes zones rurals.

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha dit que el certamen, com a principal punt de referència firal del territori, és un aparador privilegiat del món agrari, bàsic per potenciar el sector agroalimentari i el desenvolupament rural, i un important punt de trobada i d’intercanvi d’informació. Talarn ha anunciat que l’espai de la Diputació “Aliments del Territori i Tu” acollirà 12 sessions de showcooking i les conclusions de la Jornada Producterra, entre altres activitats.

Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, ha coincidit amb la resta de representants institucionals en destacar els tres eixos bàsics del salóinternacionalització, innovació i transferència tecnològica— i ha explicat que de la tradicional Fira de Sant Miquel del segle passat hem passat a un certamen en el qual “conceptes com el big data, l’Internet de les coses, la producció sostenible, el canvi climàtic o l’Agricultura 4.0 són fonamentals”.

En el decurs de l’acte s’ha presentat també la litografia oficial del certamenuna obra original del pintor lleidatà Joaquín Ureña creada amb motiu de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel. 

La internacionalització, clau

Pel que fa a la internacionalització, destaca una missió inversa amb distribuïdors i importadors del sector agrícola procedents de 9 països (Índia, Kazakhstan, Kenya, Marroc, Panamà, Sèrbia, Sud-àfrica, Uzbekistan i Xile) organitzada pel Clúster de la Maquinària i els Mitjans de producció Agrícola de Catalunya (FEMAC) i l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ). Igualment, una delegació conjunta d’empreses bielorusses i representants del Ministeri d'Agricultura bielorús serà present a la fira amb un estand propi, com a resultat del conveni signat el mes de juny a la fira agrícola BELAGRO de Minsk entre un representant de Fira de Lleida i responsables institucionals d’aquell país.

Quan als expositors, cal incidir en la presència d’empreses i entitats de Bielorússia, Egipte, França, Holanda, Itàlia i Portugal.

A banda de la internacionalització, enguany es consoliden sectors com l’agricultura de precisió, el viverisme, el reg, els fertilitzants i el compostatge, i la maquinària pesada i agrícola al servei de l’agricultura. Sant Miquel i Eurofruit, que han assolit ja un 100% d’ocupació, acolliran enguany 317 expositors directes repartits en una àrea bruta d’exposició de 54.000 m2.

Els drons tindran novament un paper destacat al saló. L’Associació LleidaDrone disposarà d’un espai de més de 200 m2 format per una zona expositiva amb empreses associades, i per una xarxa per volar drons professionals i amateurs; entre altres activitats que es desenvoluparan a la xarxa podem destacar un un taller de muntatge de drons de carreres, pràctiques de vol per a infants, etc.

Igualment, el Pavelló d’Eurofruit potenciarà el sector de l’oli amb l’espai promogut per la DOP Les Garrigues, que organitzarà diverses iniciatives com el Passeig de l’Oli on es podran fer tastos d’oli de Lleida amb segell de qualitat, maridatges, showcookings, conferències a càrrec de metges o nutricionistes, etc.

En l’àmbit més popular, la firà serè el marc d’una mostra de tractors antics de diverses marques i països, procedents de la col·lecció d’Antoni Minguell. La mostra constarà d’una vintena de vehicles, que van de l’any 1917 al 1962, i que segons Minguell, gerent de l’empresa expositora Tracto Minguell, “constituiran un petit compendi de l’evolució del tractor durant mig segle, entre els anys 20 i els 60 del segle passat, quan es va produir el desenvolupament del tractor tal com el coneixem”.

Activitats paral·leles i sectors d’exposició

Quant al programa d’activitats paral·leles, que conforma un dels principals valors afegits de la fira, oferirà una seixantena de propostes, incloses jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons (agricultura de precisió), reunions professionals i demostracions de productes i aliments del territori.

El programa inclou també dos guardons clàssics, el 48è Premi del Llibre Agrari (amb 18 obres presentades) i el 4r Premi de l’Article Tècnic Agrari (amb 18 articles), d’una banda, i el 23è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, amb la presentació de 11 equips, de l’altra. Els sectors presents al saló seran els de l’agricultura de precisió, maquinària agrícola, equipaments i serveis per a l’agricultura i la ramaderia, productes i aliments de proximitat, embalatge, viverisme, defensa vegetal, maquinària industrial, protecció antipedra, sistemes auxiliars, reg, drons i automoció, entre altres.

La inauguració oficial de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit tindrà lloc el dijous 26 de setembre, a les 11.15 h, al Palau de Vidre de Fira de Lleida, i anirà a càrrec de Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. La cloenda es farà el diumenge 29 de setembre, a les 17.00 h, al Saló de Congressos de Fira de Lleida, i anirà a càrrec d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP. Els dos salons romandran oberts de 9.30 a 20 h.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta