La Fira de Titelles de Lleida creix

J.B.
22-03-2019
  • La Fira de Titelles de Lleida creix

Més companyies, més actuacions, més estrenes, més professionals i més pressupost. Així celebrarà la Fira de Titelles de Lleida l’edició número 30, amb tres intenses jornades del 3 al 5 de maig d’espectacles per tota la ciutat. L’esdeveniment celebra aquestes tres dècades amb la presència de 31 companyies que oferiran 33 espectacles i un total de 128 funcions (45 de les quals gratuïtes) en 29 espais de la ciutat, entre teatres, auditoris, sales interiors, carrers, places i patis exteriors. Com a novetat, val a destacar una actuació al Centre Penitenciari Ponent. L’alcalde, Fèlix Larrosa, va presidir ahir la presentació de la fira, acompanyat dels responsables del Centre de Titelles de Lleida, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre; la regidora de Cultura, Montse Parra; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol; i el subdirector general de Promoció Cultural de la Generalitat, Toni Cabré.

Vallvé va destacar que les xifres de companyies, espectacles i funcions de la trentena edició suposen un augment entorn del 25% respecte a l’any passat, mentre que Ferre va posar l’accent en el pressupost del certamen, que fregarà els 200.000 euros.

Amb la presència de 15 companyies catalanes, 8 de la resta de l’Estat i 8 d’estrangeres, el públic podrà disfrutar de quatre estrenes absolutes, a banda d’uns altres sis muntatges que s’estrenaran a la península i vuit que es veuran per primera vegada a Catalunya.

S’ha de destacar l’espectacle inaugural a la Llotja, Eh man hé, la mecànica de l’ànima, una obra de mim, manipulació de titelles i dansa dels catalans Zero en Conducta, coproduït per la Fira de Titelles. El certamen també deixarà empremta pel territori, amb sessions a Aitona, Bellpuig i Preixens. Larrosa va assenyalar que “la fira, amb una vocació local i internacional, fa que Lleida sigui més capital i ens posiciona com a territori creatiu”.

Cinc companyies lleidatanes i un pressupost que frega els 200.000 €

L’accent local de la Fira de Titelles arribarà aquest any de la mà de les companyies Zum Zum Teatre (Hippos), Campi Qui Pugui (Asteroid), l’acabada de fundar Anatomia del Cactus (Saudade), Toc de Fusta (que estrenarà L’Atelier) i l’habitual presència del Centre de Titelles (La Jana i els 3 óssos). Oriol Ferre va explicar que el pressupost se situarà en 196.900 euros, amb aportacions ja fixades per part de la Paeria (més de 45.000 euros), Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació (12.000) i Acció Cultural Espanyola (5.000), i pendents del calendari de subvencions de la Generalitat i el ministeri de Cultura. Elisabet Vallvé va destacar, d’altra banda, la inscripció de més de 150 programadors, recordant el caràcter de fira amb l’organització de fins a 24 activitats per a professionals a part dels espectacles.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?