La Fira de Titelles de Lleida engega motors per celebrar la 33a edició aquesta primavera

ACN
Publicat: 
09-03-2022
Actualitzat: 09-03-2022 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Fira de Titelles de Lleida engega motors per celebrar la 33a edició aquesta primavera

La Fira de Titelles de Lleida prepara la 33a edició que de ser la de la tornada a la normalitat i en què teatres, places i altres espais de la ciutat acullin de nou els espectacles i activitats programats. El certamen, que tindrà lloc els dies 29 i 30 d'abril i 1 de maig, vol recuperar el seu paper d'aparador on les companyies puguin exposar els seus treballs a programadors i professionals i generar així impacte en un sector com el de l'art titellaire i de les arts escèniques molt perjudicat per la pandèmia. L'organització ha rebut 339 propostes per participar en aquesta pròxima edició. Coincidint amb el 8-M, la fira ha avançat alguns dels espectacles que s'hi podran veure enguany, en aquest cas propostes amb direcció i/o autoria femenina.

La Fira de Titelles de Lleida és única en el seu àmbit a tota la península i un referent internacional per al sector teatral. Enguany, el certamen ha rebut 339 propostes d'espectacles, un número molt elevat atesa la situació i que evidencia, no només el bon estat de salut de la fira com a plataforma de mercat d'interès per als professionals, sinó també la necessitat que té el sector perquè se celebri. Des de propostes rebudes, 114 són catalanes, 114 de la resta de l'Estat i 111 internacionals. En concret, han estat 303 les companyies que han fet arriba els seus treballs a la Fira de Titelles, 110 de les quals són catalanes, 105 de la resta de l'estat espanyol, i 88 d'altres països.

El certamen ha elaborat la programació a partir de les propostes rebudes i de les que la direcció de la fira ha anat veient en festivals o teatres on ha viatjat. Després de l’experiència de l'any passat, la Fira de Titelles de Lleida mantindrà la finestra virtual per tal de donar cabuda a més propostes que per raons d'espai no s’han pogut incloure en la programació presencial.

Avanç de la programació

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el certamen ha donat a conèixer les produccions que es podran veure a la 33a edició i en què l'autoria i/o la direcció han anat a càrrec de dones. D'entre les companyies catalanes presents enguany a la fira, una serà la lleidatana Les Cícliques, que presentarà la seva proposta 'Tabula', un espectacle de teatre gestual, titelles i moviment que reivindica l'amor propi en clau de gènere. Antonella D'Ascenzi portarà la seva darrera producció 'Filar', una peça de dansa contemporània i poesia visual, executada per una actriu i un titella. Parla sobre el poder de la relació entre cossos i objectes, una relació que es desenvolupa des de la distància dels fils.

Pel que fa a companyies de la resta de l'Estat, la Fira de Titelles ha anunciat la presència de l'andalusa La Maquiné amb 'Parade, el circo de los valientes', un espectacle infantil que explica la història d'una parella de comediants que arriben a la plaça del poble i munten la seva petita carpa de circ, però tots els artistes de la companyia han desaparegut. La seva única atracció és un l'elefantet Babar, que vol ser artista, però té por dels humans i no vol sortir a la pista. Per a la franja adulta, els andalusos La Víspera portaran a Lleida 'La identidad de Vesania', una reflexió sobre la salut mental, més concretament, sobre el trastorn bipolar. La companyia basca Macarena Recuerda presentarà 'The watching machine', una proposta en què juguen amb la llum, les ombres i els reflexes.

En el marc internacional, el certamen comptarà amb la participació dels eslovacs Lutkovno Gledalisce Ljubljana, que estrenaran a la península 'The sky above', una producció on el protagonista és Nanook, un os polar i que apropa l'espectador a un lloc on els boscos ja no creixen i on la vida s'ha adaptat a l'Àrtic, un dels entorns més extrems de la Terra.

Des de França, Adrien M. & Claire B., portaran 'Acqua Alta–cruzado el espejo', una proposta en què, mirant a través d'un dispositiu digital, cada il·lustració es transforma en un espai real on els éssers en miniatura dansen en un món virtual immers en un imaginari d'aigua, només visible en realitat augmentada i des de múltiples perspectives. Aquesta proposta restarà oberta al públic tan abans com després de la fira, des del dilluns 25 d'abril i fins al 9 de maig.

Comparteix

També t'interessarà