⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella

ACN
Publicat: 
30-04-2022
Actualitzat: 30-04-2022 12:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Fotos Fira de Titelles de Lleida
  • ⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Foto Mario Gascón - Ajuntament de Lleida
  • ⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN
  • ⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Foto Fira de Titelles de Lleida
  • ⏯️ La Fira de Titelles de Lleida s'estrena a la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN

La companyia murciana Ferrer & Weidmann ha estat l'encarregada d'inaugurar aquest divendres a la nit la 33a Fira de Titelles de Lleida. Ho ha fet a la Seu Vella amb l'estrena a Catalunya de l'espectacle 'Nada', una producció que posa el focus en les persones refugiades que es veuen obligades a deixar casa seva a conseqüència dels conflictes que afecten diferents indrets del planeta. El certamen s'allargarà fins diumenge i el seu programa inclou 32 espectacles, amb un total de 100 actuacions, de 31 companyies. L'oferta es complementa amb 12 jornades tècniques, 11 activitats paral·leles i 17 expositors artesans. L'organització preveu recuperar les xifres d'assistència prepandèmia i arribar als 40.000 espectadors en els tres dies.

L'espectacle familiar 'Nada' de la companyia Ferrer & Weidmann ha inaugurat aquesta nit la 33a edició de la Fira de Titelles de Lleida. Es tracta d'una producció basada en el poema 'Los Nadies' d'Eduardo Galeano i que convida a la reflexió d'un dels temes més latents en l'actualitat, com és el drama que pateixen les persones migrades que fugen dels seus països a conseqüència d'una guerra.

L'obra de teatre visual combina la dansa vertical amb projeccions i s'ha fet a la Seu Vella en sessió gratuïta. El codirector de la fira, Oriol Ferre, ha explicat que després de dos anys de pandèmia, a l'organització li venia "molt de gust" canviar el format de l'espectacle inaugural i "obrir-lo a l'aire lliure amb un format adaptat per a tothom".

Torna la "normalitat" i s'esperen uns 40.000 espectadors

La fira, organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament de Lleida, preveu l'assistència d'uns 40.000 espectadors en els tres dies. De fet, des de l'organització es mostren optimistes i diuen que el bon ritme de venda de les entrades fa preveure que la cita recuperarà el nombre de visitants que atreia abans de la pandèmia.

Des de l'organització també han destacat que aquesta edició de la Fira de Titelles recupera la "normalitat" després de dos anys marcats per la pandèmia. "Sentim felicitat, no només per recuperar la fira que recordàvem amb el seu màxim esplendor, sinó que vol dir que hem passat pàgina i que la normalitat torna a un sector com el nostre que ha estat durament colpejat", ha expressat Ferre.

Diversos espectacles ja han penjat el cartell de complet i Ferre ha fet una crida a tothom que vulgui venir a no deixar la compra d'entrades per "l'últim moment", tot i assenyalar que durant la fira també hi ha programats molts espectacles gratuïts.

La Seu Vella, escenari de la fira per primer cop

La principal novetat d'aquesta edició és que, per primer cop, el turó de la Seu Vella s'ha incorporat com a escenari. La majoria de les activitats del divendres, tant les professionals com els espectacles programats, s'han desenvolupat en aquest conjunt, entre elles la inauguració del certamen.

Ferre ha qualificat "d'encert" aquest nou emplaçament i ha afegit que l'edició d'enguany volia unir patrimoni i cultura amb arts escèniques, "que és el que està passant". "Ha estat un encert i estem molt il·lusionats", ha valorat. A banda de la Seu Vella, el certamen torna enguany a omplir diversos teatres, places i espais de la ciutat

Un total de 32 espectacles fins diumenge

Tot i que la inauguració oficial s'ha fet a la nit, el certamen ja ha engegat motors al matí amb la primera actuació, l'obra Acqua Alta – la traversée du miroir, a càrrec de la companyia Adrien M & Claire B al Centre d'Art la Panera. Fins diumenge, Lleida torna a convertir-se en la capital dels titelles de Catalunya amb una edició que compta amb la participació de 300 professionals acreditats, 150 programadors i 31 companyies, de les quals 11 són catalanes, 14 de la resta de l'Estat i 6 estrangeres.

En total, el programa inclou 32 espectacles, dels quals 24 són estrenes. En aquestes hi ha 2 estrenes absolutes de les companyies catalanes Escarlata, amb la proposta 'C.U.L (Col·lecció d'Universos Latents)', i Ortiga, amb 'An-Ki'. Així mateix, altres 4 espectacles s'estrenaran a la península ibèrica en el marc del certamen: 'El circo de los insectos' dels anglesos String Theatre; 'Un océan d'amour' de la companyia francesa La Salamandre; 'Pinocchio' de la companyia eslovena Maribor Puppet Theatre, i 'The sky above' dels també eslovens Lutkovno Gledališče Ljubljana.

Al marge dels espectacles programats a l'aire lliure i en espais de la capital del Segrià, la 33a Fira de Titelles ofereix dos espectacles online que, per capacitat no ha han pogut entrar dins de la programació. Aquesta finestra virtual s'adreça a professionals i hi podran veure 'Las Cotton' d'Anita Maravillas i 'El Concert dels Tres Porquets' de La Puntual. 

Activitats paral·leles

En el marc de la fira també hi ha activitats paral·leles com ara la mostra de titelles que es pot veure en aparadors de botigues de l'Eix Comercial fets per escolars de la ciutat. La Fira de Titelles, en col·laboració amb el Museu de Lleida, exhibeix la col·lecció privada de Galiot Teatre que mostra l'evolució de l'art titellaire. 

Amb la fi de les restriccions, la fira recupera en aquesta edició el Mercat d'Artesans a l'entorn de l'IEI. Un any més, la Fira de Titelles cerca sinergies amb diferents entitats del territori. Enguany compta amb noves activitats que implicaran la Coordinadora d'ONGD, l'Escola d'Arts d'Ondara de Tàrrega, Colors de Ponent o el Festival Milmaneres d'Alcoletge.

Comparteix

També t'interessarà