La Fundación Oso Pardo obre la porta a retirar Cachou

REDACCIÓ
Publicat: 
21-09-2019
Actualitzat: 21-09-2019 10:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Fundación Oso Pardo obre la porta a retirar Cachou

La Fundación Oso Pardo donarà suport a la retirada de l’ós Cachou del Pirineu si informes tècnics avalen aquesta mesura, tal com reclamen el Conselh i ramaders d’Aran. Guillermo Palomero, president d’aquesta entitat sòcia del programa Piroslife, va reconèixer ahir que els cinc atacs a poltres i eugues d’aquest exemplar en el que va de mes fan créixer l’“alarma social” dia rere de dia, un fet que perjudica el conjunt del programa de reintroducció d’aquesta espècie. Aquestes declaracions arriben mentre l’administració aranesa i el sector ramader exigeixen capturar “immediatament” Cachou, després d’haver aplicat sense èxit mesures dissuasives per provar de corregir la seua conducta.

“No podem jugar-nos el futur de tot el projecte ni crear alarma i inquietud”, va afirmar el president de l’entitat conservacionista, que es va declarar “molt sorprès” al trobar-se de forma simultània amb dos casos d’óssos que ataquin cavalls i ho facin amb freqüència. Primer va ser Goiat i ara Cachou. “Em costa molt interpretar-ho, creia que Goiat era un cas excepcional”, va dir Palomero, que va participar ahir en les jornades sobre grans depredadors que se celebren des de dijous passat a Son (Alt Àneu).

Conselh i ramaders insten a expulsar l’ós sense prolongar el protocol per corregir la conducta

La sessió celebrada ahir va comptar amb la participació d’Iván Afonso, tècnic de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran, que va valorar que la decisió sobre fer fora Cachou del medi no s’ha de dilatar en el temps. En aquest sentit, va apuntar que si es dóna un sisè atac a bestiar, aquest exemplar haurà superat tots els límits. Sobre les mesures aversives que preveu el protocol per a óssos conflictius, va puntualitzar que en els propers dies es comprovarà si les que han aplicat fins ara resulten efectives. Si no donen resultat, el protocol preveu la possibilitat d’expulsar els plantígrads conflictius del Pirineu.

Aquesta qüestió s’haurà de tractar a la cimera que hi ha prevista per al proper mes d’octubre amb representants de l’Estat, la Generalitat i Governs autonòmics del Pirineu i el Conselh d’Aran. Val a recordar que l’Executiu català es planteja la possibilitat d’expulsar Cachou, encara que recalca la necessitat de cenyir-se al protocol per justificar aquesta decisió. L’ós bru és una espècie protegida per la directiva d’Hàbitats de la Unió Europea i aquesta ha finançat durant més de dos dècades programes de reintroducció.

Comparteix

També t'interessarà