La Generalitat demanarà avui que Lleida i Barcelona passin aquesta setmana a fase 3

E. F / REDACCIÓ
Publicat: 
15-06-2020
Actualitzat: 15-06-2020 9:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Generalitat demanarà avui que Lleida i Barcelona passin aquesta setmana a fase 3
  • La Generalitat demanarà avui que Lleida i Barcelona passin aquesta setmana a fase 3

La Generalitat demanarà avui mateix al ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de Lleida i Barcelona passin de forma immediata a la fase 3, de forma que hi hauria lliure mobilitat a Catalunya i el Govern català recuperaria totes les competències. Torra ho va anunciar ahir després que divendres passat Salut decidís esperar uns dies més.

La Generalitat demanarà que les regions sanitàries de Lleida i Barcelona passin a la fase 3 de la desescalada aquesta mateixa setmana, de forma que tot Catalunya estaria en la mateixa fase i hi hauria lliure mobilitat a tot el territori. Així ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, que va dir que el comitè tècnic del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) donarà el vistiplau avui mateix que les dos zones avancin abans que diumenge acabi l’estat d’alarma i s’entri en la nova normalitat. Aquest anunci arriba després que divendres el departament de Salut decidís deixar Lleida i Barcelona en fase 2, encara que va obrir la porta que avancessin a la 3 aquesta setmana. Fonts de Presidència van explicar que esperen que aquest canvi es pugui fer efectiu dimecres vinent o dijous.

Quan estigui decretada la fase 3 a tot Catalunya, Torra procedirà a tancar “immediatament” aquesta etapa donant pas a la “nova normalitat” regulada pel Procicat i el Govern català, i recuperant així totes les competències, segons va afirmar. De fet, Torra va aprofitar la reunió del president del Govern central, Pedro Sánchez, amb els líders autonòmics per reclamar que tot el país estigui en la tercera fase i s’acabi, “a la pràctica”, l’estat d’alarma. Torra va tornar a lamentar l’estat d’alarma per “centralista” i “centralitzador” i va dir que no hauria d’haver existit “mai”. També va indicar que cal analitzar les lliçons apreses per no repetir “errors” i “ avançar” i va reconèixer que la gestió de les residències d’ancians és millorable. Va destacar el “fracàs” de la centralització i va advertir que no es pot tornar a repetir un “155 sanitari”.

Lleida i Barcelona són les dos úniques regions en fase 2 al passar avui a la 3 Girona i la Catalunya Central

Per la seua part, el Solsonès, Torà i Biosca ja entren avui en fase 3 al formar part de la regió sanitària de la Catalunya Central.

“Val molt la pena i com més aviat millor, ja que suposarà el punt de partida per a la temporada d’estiu”, va dir.

Va afegir que veu amb molt bons ulls aquest avenç perquè permetria la mobilitat per totes les regions sanitàries catalanes, “que realment és el que necessita el sector”.

Així mateix, va apuntar que entre el 90 i el 95% dels establiments obriran al llarg de la setmana i que des del 22 de juny a l’1 de juliol ho faran el 100% dels bars, restaurants i hotels per rebre tots els turistes.

“Avançar ja ara servirà de punt de partida per a aquest estiu”

El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va aplaudir la possibilitat que Lleida passi a la fase 3 de la desescalada al llarg de la setmana.

Comparteix

També t'interessarà