La Generalitat invertirà 27 milions d'euros en 57 projectes culturals

ACN
21-09-2020
  • Museu de Lleida

La Generalitat invertirà 27 milions d'euros en 57 projectes culturals a tot Catalunya entre el 2020 i el 2023. Ho ha anunciat aquest dilluns des de Lleida la conseller de Cultura, Àngels Ponsa, en la seva primera visita territorial des que va ser nomenada. Es tracta de fons propis del Govern que serviran per compensar els diners europeus (Feder) destinats a Cultura i que es van haver derivar a Salut per fer front a la pandèmia. "El Govern ha fet un esforç per recuperar-los", ha dit Ponsa. Aquesta inversió es destinarà, entre d'altres, a restaurar el Baluard del Rei de la Seu Vella o a millorar la climatització del Museu de Lleida. També es faran millores a d'altres equipaments com a l'Auditori de Barcelona o al Liceu.

La consellera ha anunciat l'adjudicació provisional de 57 projectes en l'àmbit dels equipaments d'arts escèniques i musicals, la gestió i conservació del patrimoni cultural arquitectònic, arqueològic i paleontològic i en equipaments museístics. Es tracta de projectes que inicialment formaven part de tres convocatòries del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 que van ser suspeses per les necessitats de pal·liar l'emergència sanitària causada per la covid-19. Ara, el Departament de Cultura els ha recuperat i adjudicat gràcies a l'aportació extraordinària de 27 milions d'euros feta recentment pel Govern.

La consellera Ponsa ha explicat que es tracta d'uns ajuts que han estat "molt lluitats" i que el Departament de Cultura "ha fet un esforç per recuperar-los amb fons propis" perquè eren "projectes molt treballats i acordats amb moltes institucions". "Són 27 milions d'euros però afecten una inversió total de 58 milions d'euros i són per a grans infraestructures culturals", ha afegit.

Es tracta de la primera vegada que el sector cultural optava a aquest tipus d'ajut europeu, que han volgut destinar a donar suport a tres tipus d'actuacions: la digitalització de serveis i les millores tecnològiques, l'eficiència energètica i les accions de millora i restauració dels edificis. Entre els 57 projectes adjudicats hi ha la restauració del Baluard del Rei de la Seu Vella de Lleida; la nova climatització i altres millores del Museu de Lleida; la museïtzació de l'església de la Pietat del Museu diocesà d'Urgell; la modernització integral del Museu Pau Casals d'El Vendrell; l'ampliació del MACBA; la recuperació de l'ala nord per al foment de les arts en moviment al Mercat de les Flors i la rehabilitació de L'Auditori.

La consellera Ponsa ha fet l'anunci de l'adjudicació d'aquests projectes a Lleida, on ha realitzat la seva primera visita territorial des que va prendre possessió al càrrec. Ponsa ha afirmat que "vol fer costat els lleidatans en aquest moment difícil, un cop acabat el doble confinament que han viscut". La consellera ha ressaltat la importància del seu "sacrifici" que "ha acabat amb èxit". "Els lleidatans seran exemple del que segurament, i per desgràcia, podrà passar en altres territoris", ha afirmat. La consellera Ponsa també ha manifestat el seu suport al Museu de Lleida, que "ha sabut recuperar-se després de la sortida de les obres de Sixena i de tot el litigi que hi ha al voltant de les obres".
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta